E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki boğa piyasasının ömrü ne kadar?---

Küresel borsalardaki boğa piyasasının ömrü ne kadar?

Küresel borsalardaki boğa piyasasının ömrü ne kadar?
12 Nisan 2021 - 14:48 borsagundem.com

12 ay öncesinde başlayan küresel borsalardaki çılgın yükselişlerin hızı önemli miktarda azalmış görülüyor. Yatırımcıların uzun vadede en çok merak ettiği soru ise bu boğa piyasasının daha ne kadar süreceği.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların içerisinde bulunduğu boğa piyasasının en büyük getirileri geride kaldı. 1900’den bu yana tüm boğa piyasalarını inceleyen MarketWatch Yazarı Mark Hulbert borsalardaki yüksek kazanç vadeden dönemlerin geride kaldığını düşünmesine karşın boğa piyasasının birkaç ay daha devam edebileceğini öngörüyor. Ancak küresel borsaların bu süreçte geçtiğimiz 12 aydan alışık olduğumuz gibi yüksek kazançlar sağlamayacak.

Hulbert borsalardaki tabloda geçtiğimiz 12 aydaki getiriler üzerinden geleceğe ilişkin tahmin yürütülmemesi gerektiğini belirtiyor. Borsa yazarının analizleri son 12 aydaki sağlam kazançların ilerideki sürece ilişkin güçlü bir boğa piyasasının göstergesi olduğunu savunan analistlerle çelişiyor. Hulbert’e göre piyasanın 23 Mart 2020’den bu yana güçlendiğine dair olağandışı herhangi bir işaret yok.

ABD borsalarında Dow ones endeksi 12 ay öncesindeki dip seviyesinden %74,4 yükseliş göstermişti. Ancak borsa araştırmaları şirketi Ned Davis’in 1900’den bu yana tuttuğu verilere göre Dow Jones’un 12 ay boyunca daha da fazla yükseldiği üç boğa piyasasıı daha mevcut. Küresel Finans Krizi sonrasında gerçekleşen yükseliş bu üç boğa piyasasından birisi değil. Ancak 9 Mart 2009’u takip eden 12 ay içerisinde %61,4 yükselen Dow Jones yine de Küresel Finans Krizi sonrasındaki boğa piyasasında bu istatistiğe yaklaşıyor.

Boğa piyasalarında genel olarak kabul edilen model yükselişlerin başlamasının hemen ardından güçlü bir ivme yakaladıklarını gösteriyor. Boğa piyasalarının toplam kazancının yarısından fazlası ortalamada ilk 12 ayda üretiliyor. Ned Davis araştırmalarına göre 1900’den bu yana şu an küresel borsaların içinde bulunduğu boğa piyasası hariç 37 boğa piyasası gerçekleşmiş. Bu boğa piyasalarından dokuzu ilk yılını bile dolduramadan sona ermiş. Geri kalan 28 boğa piyasası ise ortalama 2,7 yıl yaşıyor ve Dow Jones bu boğa piyasalarıyla birlikte toplamda %93,9 oranında yükseliyor. Borsagundem.com’un derlediği verilere göre eğer borsalardaki boğa piyasaları ortalamalara uygun bir şekilde devam ederse küresel borsalardaki boğa piyasasının ömrü gelecek yılın Kasım ayına kadar sürebilir. Ancak sağlayacakları getirilerse çok daha sınırlı olacaktır.

Ayrıca, piyasanın beklentileri boğa piyasasının ilk 12 aylık gücü nedeniyle daha da bastırılabilir. Bunun nedeni, bir boğa piyasasının ilk 12 ayındaki getirileri ile daha sonraki gücü arasında zayıf bir ters korelasyon olmasıdır. İlk yıllara güçlü geçiren boğa piyasaları, kalkışı daha yavaş olan boğa piyasalarına karşı uzun sürmeme veya fazla yükselememe eğilimindedir.

Borsada sosyal medya tuzakları!

 

Bitcoin'de kritik seviyeler

 

Dolar gelişen ülke piyasalarını tehdit ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)