E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda enflasyon kâbusu devam edecek---

Küresel borsalarda enflasyon kâbusu devam edecek

Küresel borsalarda enflasyon kâbusu devam edecek
11 Mart 2021 - 13:44 borsagundem.com

ABD’de 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimlerinin düşüş göstermesiyle küresel borsalar yükselişe geçti. Ancak Economic Cycle’ın Kurucusu Lakshman Achuthan’a göre enflasyon çok daha ısrarlı ve güçlü bir yükseliş eğiliminde


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tahvillerinde gösterge niteliği taşıyan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi Çarşamba günü haftanın en düşük seviyesine ulaştı. Ancak ünlü ekonomik uzmanı Lakshman Achuthan ileriki süreçte tahvil verimlerinin yükseleceğini öngörüyor.

Ekonomi araştırmaları enstitüsü Economic Cycle’ın Kurucusu Achuthan CNBC’ye verdiği röportajda ABD’nin halihazırda enflasyonun pençesinde olduğunu söyledi. Ekonomi uzmanı, “Bu geçici bir durum değil. Bu döngüsel. Anlatılardan bağımsız olarak zemindeki eğilim yukarı yönlü kalacaktır” ifadelerini kullanarak ekonomik döngünün enflasyona etkisini vurguladı.

Acuthan enflasyon konusundaki boğa piyasası tahminlerini açıklamak için 10 yıllık ABD Hazinesi verimlerini içeren bir grafik kullanıyor.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleri yükseliş eğrisi

Ekonomi uzmanı altı ay öncesinde enflasyon dönüsünün dip noktasına ulaştığına dair çağrı yaptıklarını hatırlatıyor. Ekim ayındaki açıklamalarında Achutan enflasyonun inatçı ve kalıcı bir dönüş yapacağı konusunda uyarmıştı. Söz konusu tarihte 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleri hala %1’in altındaydı. Ancak Achutan gelecekteki enflasyon göstergelerinde önemli bir değişiklik tespit etmişti.

Achutan’ın son tahminlerinde de enflasyon konusunda bir rahatlama görülmüyor. Achuthan'a göre, enflasyon beklentilerindeki herhangi bir rahatlama, tahvil verim oranlarının zirve yaptığının bir işareti olarak alınmamalıdır.

Ekonomi uzmanı röportajında, “Grafiğin sol tarafında görüldüğü üzere 2016 yazında yaptığımız enflasyonun yükselişine dair bir çağrı söz konusu. Bu yükselişin devam ettiğini ve manşetlerdeki tüm anlatılardan bağımsız olarak direnç gösterdiğini görebilirsiniz” açıklamasına yer verdi.

Şu anda en önemli sorusu tahvil oranlarının ne kadar yükseğe çıkacakları değil, ne zaman geri döneceği yönünde.

Achuthan, "10 yıllık verimler aslında geçen yazdan bu yana gerçekten düşük olduğu seviyelerden üçe katlandı. Bu şekilde bakılırsa içerisinde bulunduğumuz durum 2013 yılındaki kademeli öfke nöbetinden daha büyük bir hareket" dedi.

ABD tahvillerinde beklenti yükseliyor

 

İhale sonrası tahviller tehlikeli bölgeden çıktı mı?

 

Faizler artsa da dolar yükselir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)