E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar resesyonu fiyatlandırmadı---

Küresel borsalar resesyonu fiyatlandırmadı

Küresel borsalar resesyonu fiyatlandırmadı
11 Mayıs 2022 - 12:18 borsagundem.com

Dünya borsalarındaki sert düşüşler yatırımcılarda resesyonun satın alındığı şüphelerine sebep oldu. Ancak borsa araştırma firması DataTrek’e göre bir resesyonun fiyatlanabilmesi için borsaların çok daha fazla düşmesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında son dönemde görülen sert düşüşlere rağmen resesyon ihtimali hala tam anlamıyla fiyatlanmamış olabilir. MarketWatch’un haberine göre borsa araştırmaları firması DataTrek’in Kurucusu Nicholas Colas Salı günü yaptığı açıklamasında, “4.000 puan seviyesinde S&P’nin içeriğinde bulunan resesyon oranı sıfıra yakın. Bizim hesaplamalarımıza göre yarı yarıya resesyon ihtimalinin S&P’deki karşılığı 3.525’e eşittir” ifadelerine yer verdi.

Büyük ABD şirketlerinin performansını ölçen hisse senedi endeksi olan S&P 500, Pazartesi günü 3.991,24 puanda kapanarak yıl boyunca %16'nın üzerinde düşüş gerçekleştirmişti. 4.000 puanın altına gerileyen endeks Dow Jones verilerine göre 31 Mart 2021’den bu yana en düşük puanla kapanış gerçekleştirmişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endeks Salı günü 4.000 puanın üzerinde kapansa da piyasalardaki oynaklık etkilerini hissettirmeyi sürdürüyor.

ABD borsası, bu yıl yüksek enflasyon, yükselen faiz oranları, Rusya-Ukrayna savaşı, Çin'in Kovid-19 kilitlenmeleri ve yavaşlayan ekonomi endişeleri nedeniyle karamsar bir havaya büründü. Colas konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer gerçekten tipik bir ekonomik gerilemeyle karşılaşırsak S&P'nin 3.000 puan civarında işlem görmesi gerekir” uyarısında bulundu.

Colas, “Piyasalardaki son volatilite, yatırımcıların işleri yeniden yoluna sokması için fırsat penceresinin kapandığını düşündüklerini gösteriyor. Ancak fırsat penceresi hala kapanmadı. Aksi takdirde S&P’nin 3.500 puanda ya da daha aşağısında işlem görmesi gerekirdi” dedi.

DataTrek söz konusu öngörülerini S&P 500 Endeksi’nin hisse başına 218 dolara sabitlenen şu anki kazanç gücüne dayandırıyor. Araştırma firmasına göre eğer ABD ekonomisi gerçek anlamda bir resesyona giriyorsa bu rakam hisse başı kazançlardaki zirve olacak.

Nota göre, normal şartlarda resesyonlar sırasında zirveden dibe doğru ortalama %26'lık bir düşüş gerçekleşiyor. Ancak 2009’da gerçekleşen ‘Büyük Resesyon’ sırasında zirveden dibe doğru %57’lik bir düşüş görüldü.

DataTrek araştırması ekonomik resesyonlardaki farklılıklar sebebiyle S&P 500 Endeksi’ndeki ortalama hisse başına kazançlarının mevcut seviyeden 161 dolara kadar düşebileceğini diğer bir deyişle endekste %26’lık düşüşe neden olabileceğini hesapladı. Araştırmada %50 bir resesyon olasılığının 190 dolarlık ortalama hisse başına kazanç gücüne dönüştüğü belirtiliyor.

DataTrek, ekonomide görülen son üç resesyon (2020, 2009 ve 2002) sırasında fiyat-kazanç oranlarındaki değişimleri göz önünde bulundurarak, endekste şu anda ortalama 18,5'lik fiyat kazanç oranı bulunduğunu öngörüyor. Araştırma firmasına göre resesyon ihtimali %100’e ulaşırsa, S&P 500 Endeksi’ndeki 161 dolarlık ortalama hisse değeri, 24.8'lik bir fiyat-kazanç oranında işlem görecek. Resesyon ihtimali %50’de kalırsa ise 190 dolarlık ortalama hisse değeri 21,1’lik fiyat kazanç oranından işlem görecek.

Diğer bir deyişle S&P 500 Endeksi’nin bir resesyona girileceğini %50 değerlendirmesi durumunda endeksin 3.525 puandan 18,5 fiyat kazanç oranıyla işlem görmesi gerekirdi. DataTrek verilerine göre bir resesyonun gerçekleşmesi halinde ise endeks yaklaşık 3.000 puandan işlem görecek.

Colas araştırma raporunda, “Bu bir tahmin değil daha ziyade, durgunluk korkuları artmaya devam ederse S&P'nin nerede ticaret yapması gerektiğini değerlendirmek için kabaca ama tarihsel olarak savunulabilir bir yaklaşım” ifadelerine yer verdi.

Küresel piyasalar enflasyon verilerine odaklandı

 

ABD borsaları enflasyon verisi öncesi karışık seyirle kapandı

 

Fitch'ten küresel enflasyonla ilgili 'Çin' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)