E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKur ve enflasyon imkan verirse faiz indirimleri sürecek---

Kur ve enflasyon imkan verirse faiz indirimleri sürecek

Kur ve enflasyon imkan verirse faiz indirimleri sürecek
22 Nisan 2020 - 17:24 borsagundem.com

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan analizde, küresel koşullar ile kur ve enflasyon görünümünün imkan verdiği ölçüde faiz indirimlerinin süreceğinin düşünüldüğü belirtiliyor.

Rapor şu şekilde:

"Politika faizinde beklentilerin üzerinde indirim. TCMB, %9,75 seviyesindeki politika faizini 100bp'lik indirimle %8,75'e çekti. (Konsensüs: %9,25, Gedik Yatırım: %9,00).

Böylelikle, politika faizinde Temmuz 2019'dan bu yana üst üste 8. indirim gerçekleşirken, bu süreçte yapılan toplam indirim 15,25 puana ulaştı. Yapılan indirimin gerekçesi olarak enflasyon görünümündeki aşağı yönlü riskler ile salgın hastalığın iktisadi faaliyet üzerinde oluşturduğu zorluklar işaret edildi. Küresel görünüme ilişkin salgın hastalık kaynaklı büyümedeki zayıflamanın derinleştiği vurgusu ile devam eden genişleyici politika adımlarına atıf yaparken önceki metinde yer alan
"koordineli" vurgusunun yer almaması dikkat çekti.

BIST'in gündeminde TCMB var

Türkiye Ekonomisine ilişkin salgın nedeniyle dış ticaret, turizm ve iç talep etkilerine bağlı olarak Mart ortalarından itibaren iktisadi faaliyetin zayıflamaya başladığı yakın dönemde uygulanan parasal ve mali tedbirlerin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrar ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapmasının değerlendirildiği ifade edildi. Emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle cari dengenin ılımlı seyredeceği öngörülürken üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte, toplam talep koşulları ile emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün devam etmesinin enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu olumlu etkiler işaret edildi.

Merkez Bankası faizi 100 baz puan indirdi

Karar, iktisadi faaliyetin desteklenmesi adına olumlu ancak kur-enflasyon görünümü açısından bir miktar riskli. Yakın dönemde TL'de gözlenen değer kayıpları yukarı yönlü risk oluştursa da petrol fiyatlarındaki gerilemenin yanı sıra özellikle talepte gözlenen sert düşüşün enflasyon görünümü üzerindeki aşağı yönlü etkileri ağır basmakta. Salgın kaynaklı oluşan şartlar nedeniyle finansal koşulların iktisadi faaliyeti destekleyici yönde şekillenmesinin küresel çapta ortaya çıkan bir ihtiyaç.

TL'de kısa vadede beklenti ne?

Dolayısıyla, yakın dönemde gözlenen değer kayıplarıyla birlikte kurun kritik psikolojik eşiklere yakın seyrediyor olmasına karşın, piyasa beklentilerinin üzerinde bir indirim yönünde alınan kararın, iktisadi faaliyeti desteklemeyi (enflasyon görünümünün de imkan veriyor olması sayesinde) öncelikleyen bir hamle olduğu söylenebilir. Piyasa beklentilerinden daha güçlü bir indirime gidilmesinin kur-enflasyon tarafında sınırlı negatif, iktisadi faaliyet tarafında sınırlı pozitif etkiye sahip olacağını değerlendiriyoruz.

TCMB 8. kez faiz indirimine gitti

Yıllık enflasyonun yıl ortasına kadar (muhtemelen Mayıs'ta) tek haneli seviyelere gerileyeceği ve yılın geri kalanında tek haneli seviyelerde olacağı görüşümüzü koruyoruz. Yılsonu enflasyon tahminimiz %7,5 seviyesinde. Küresel koşullar ile kur ve enflasyon görünümü imkan verdiği ölçüde faiz indirimlerinin süreceğini düşünüyoruz. 30 Nisan'da yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu yayınlaması beklenen TCMB'nin bir sonraki planlı PPK toplantısı 21 Mayıs'ta. "

TCMB faiz indirimlerine devam edecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)