E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinKur artışı tatilciyi etkilemedi---

Kur artışı tatilciyi etkilemedi

Kur artışı tatilciyi etkilemedi
25 Ocak 2014 - 05:23 borsagundem.com

Yurtdışı turlara henüz talep azalmadı. Tur şirketleri temsilcileri, kurun daha da yükselmesi halinde sabitlemenin gündeme gelebileceğini söylüyor

Döviz piyasalarında art arda gelen rekorlar gözleri yurtdışı tatil sektörüne çevirdi. Fiyatları ağırlıklı olarak Euro'dan veren sektörün, Euro'nun bugün 3.2 TL'ye çıkmasının ardından bu seviyelerde kalması durumunda nasıl bir aksiyon alacağı merak konusu oldu.

Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre tatilci yurtdışı paket turlarda henüz kur farkına aldırmıyor. Geçen sene 150-200 bin arası kişiye yurtdışı tur paketi sattığı tahmin edilen sektörde Ocak ayında geçen senenin aynı ayına göre şirketler satışlarında yüzde 20 civarında artış yaşandığını belirtiliyor. 

'KUR DAHA DA ARTABİLİR' BEKLENTİSİ TALEBİ CANLI TUTUYOR

Sektör yöneticileri 2014 Ocak ayında tur paketlerinde yaşanan artışı birkaç nedene bağlıyor. Birincisi tur paketlerinde sunulan vade farksız taksitli kampanyalar tüketicilere yüksek kura rağmen cazip geliyor. Bu kampanyaların özellikle yılın ilk aylarındaki satışları pozitif etkilediğine dikkat çeken Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan şirketlerin artık ucuz paketler de sunabildiğini, ürün çeşitliliğinin son yıllarda arttığını belirtti. Figen Erkan "Ucuz seçenekleri sunabildiğimiz için şu an halen talebi karşılayabiliyoruz. Kurla ilgili taksit uygulaması da avantaj sağlıyor. Tatilciler bu yılın bu zamanlarında bu avantajlardan faydalanmak istiyor." diye konuştu.

Yurtdışı turlarına yükselen kura rağmen gerçekleşen güçlü talep için gösterilen bir başka gerekçe de kurun daha da yükseleceği beklentisi. Taksit kampanyaları ve erken rezervasyon etkisinin olduğunu belirten ETS Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı "müşteriler yıl içinde kurun daha da artacağı beklentisiyle de Ocak ayından turlara yöneliyor olabilir. Geçtiğimiz yıl da kur artışı yaşandığını görmüş ancak talepte bir azalma görmemiştik. Çok kısa sürede ani bir yükseliş olmadığı sürece kademe kademe artış yaşanması talebi olumsuz etkilemeyebilir" dedi.   

KUR SABİTLEME GÜNDEME GELEBİLİR

Ocak ayındaki iyi başlangıca rağmen sektörün önünde riskler de bulunuyor. Yılbaşlarında yapılan kampanyalarla sağlanan avantajlar sezona girildikçe azalıyor. Kurun yılın ilerleyen zamanda daha da yükselmesinin olumsuz etkileyeceğini belirten Figen Erkan "Yıl ilerledikçe sektörde kampanyalarda sunulan avantajlar kademe kademe azalır. Bu yüzden de kurun yüksek seyretmesi durumunda sıkıntılar yaşanabilir" dedi. İlker Lanacı sektörede şu an için yükselen kura karşı aksiyon almanın gerekli olmadığını belirtse de "Duruma göre değerlendireceğiz. İleride kur çok daha fazla yükselirse çok istemesek de kur sabitlemeyi düşünebiliriz" diye konuştu.

'EURO'YU 2.89'DA SABİTLEDİK'

Kappa Tur Genel Müdürü Kaan İşçil, erken rezervasyon kampanyalarının yüzde 30'a varan indirimlerle gerçekleştirdiklerini aktardı. Kaan İşçil,  "Euro kurunu da 2.89 TL'ye sabitleyerek misafirlerine yüzde 12 lik ilave bir avantaj sağlamaktayız” dedi. İşcil ayrıca, Euro kurunun bu hızlı yükselişinin devam etmesi halinde 27 Ocak akşamına kadar sürecek olan kampanyanın yeni bir kur sabitlenerek uzatılabileceğini söyledi. İşçil, sabit kur avatajını uygulayan tek tur operatörü olduklarını da sözlerine ekledi. (Hürriyet - Barış Balcı)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)