E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı yapay zekâ rallisine geç mi kaldı?---

Küçük yatırımcı yapay zekâ rallisine geç mi kaldı?

Küçük yatırımcı yapay zekâ rallisine geç mi kaldı?
06 Haziran 2023 - 11:32 borsagundem.com

Yapay zekâ teknolojilerinin yükselişiyle ABD borsalarında Nasdaq Bileşik Endeksi bu yıl %27 yükseldi. Rallinin gerisinde kalan bireysel yatırımcılarsa son bir haftadır yatırımlarını hızlandırdı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda bu yılki yapay zekâ rallisini kaçıran perakende yatırımcılar son dönemde ise teknoloji hisselerine olan yatırımlarını artırdı. Financial Times’ın haberine göre bu yıl büyük oranda nakit varlıkları veya düşük riskli para piyasası fonlarını tercih eden bireysel yatırımcılar şimdiyse teknoloji hisselerindeki flaş yükselişten faydalanmaya çalışıyor.

Haberde yer alan VandaTrack göstergelerine göre 30-31 Mayıs tarihlerinde neredeyse 1,5 milyar dolarlık net ABD hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Bu rakam son üç aydaki en yüksek günlük alımı işaret ediyor.

Teknoloji hisseleri ise ay sonundaki bu alımlardan en çok faydalanan sektördü. Yapay zekâ ile ilgili şirketlere yönelik perakende yatırımcı ilgisi ralliden Nvidia ve Microsoft gibi büyük hisselerin dışında Palantir, Marvell Technology ve UiPath gibi şirketlerin de nemalanmasını sağladı.

VandaTrack Başkan Yardımcısı Marco Iachini bireysel yatırımcıların “teknoloji rallisini kovalamaya başladıklarını” söyledi. Iachini, “Geride kalma korkusu devreye giriyor gibi görünüyor” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre boğa piyasalarının en önemli işaretlerinden biri olan ‘geride kalma korkusu’ (FOMA) yatırımcıların borsalardaki yükseliş trendini kaçırma endişesini ifade eden bir yatırımcı duyarlılığıdır. İlk büyük yükselişlerin gerçekleşmesinin ardından yükselişi kaçıran yatırımcılar ralliye bir şekilde tutunabilmek için yatırımlarını hızlandırır.

Barclays analistleri ABD’de daha küçük yatırımcıların çeşitli nedenlerden dolayı hisse senedi yatırımlarını azalttığını ve bunun yerine tahvil ve düşük riskli para piyasası fonlarını tercih ettiğini belirtiyor. Bunun sebebi olaraksa enflasyon, ülkedeki yerel bankacılık sektörünü çevreleyen güvensizlik ve son haftalarda borç limiti krizi etrafında oluşan belirsizlik gösteriliyor.

VandaTrack verileri de para piyasası fonlarında perakende alımlarının son haftalarda azaldığı gösteriyor. Analiz firması verilerine göre bu yılın başından itibaren %27’lik getiri sağlayan Nasdaq Bileşik Endeksi’nde perakende yatırımcılar daha riskli varlıklara kaymaya başladı.

JPMorgan analistleri, Vanguard'ın Bilgi Teknolojileri ETF'sinde ve Fidelity'nin MSCI Bilgi Teknolojisi Endeks Fonu’nda geçen hafta yoğun girişlerin kaydedildiğine dikkat çekti. Söz konusu fonlarda bir yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyelerde girişlerin görüldüğüne işaret eden analistler "ABD perakende yatırımcı duyarlılığının teknolojide yeniden ortaya çıktığını" belirtiyor.

Banka analistleri yatırım yapma eğiliminde olan ‘daha genç’ bireysel yatırımcıların iştahının arttığını belirtiyor. Analistlere göre “belirgin bir şekilde” artan genç yatırımcıların iştahı rallinin genişlemesine öncülük etti.

Sosyal medya platformu Reddit’in popüler grubu Wall Street Bets ise teknoloji rallisini kaçırdığını söyleyen veya bazı hisse senetlerindeki olağanüstü yükselişleri paylaşan üye yorumlarıyla dolup taşıyor. Yaygın olarak yapılan bir paylaşımsa Nvidia’nın kelimenin tam anlamıyla ABD borsasını sırtında taşıdığını gösteriyor. Grupta yer alan bir diğer kullanıcı yorumunda ise, “Bir süredir piyasanın dışında kalıyordum ancak bu yapay zekâ yükselişleri beni öldürüyor” ifadesi yer alıyor.

Perakende yatırımcılar genellikle riskli yatırımlardan kaçınmalarıyla bilinmez. Örnek vermek gerekirse 2021 yılında zor durumdaki video oyunları perakendecisi GameStop’ın hisseleri perakende yatırımcıların desteğiyle bir ay içerisinde yüzde 2000’den fazla değer kazanmıştı.

Ancak son dönemde bireysel yatırımcı desteği alarak GameStop benzeri bir yükseliş gösteren tek hisse ABD merkezli yazılım üreticisi C3.ai oldu. Şirketin hisseleri bu yıl yüzde 195 değer kazandı. Ancak 2024 mali yılı için rehberliği analistlerin beklentilerinin gerisinde kalan şirketin hisseleri perşembe günü yüzde 14 değer kaybetti.

Buna karşın Nvidia’nın hisseleri ise yılın başından bu yana yüzde 170 değer kazandı. Hisse senedinin fiyat-kazanç oranı 190’a yükseldi. Bu oran kasım ayı başında ise sadece 47’ydi.

Saxo Bank’in Kanditatif Stratejiler Başkanı Peter Garnry, hisse senedi fiyatlarının ve “yapay zekâ ile ilgili hisse senetleri etrafındaki risk duyarlılığının” ABD borsalarının geneli için “aşağı yönlü risk” oluşturduğunu belirtiyor.

Morgan Stanley analistleri, "yapay zekâ devrimine inandıklarını" ancak teknolojinin bu yılın ilerleyen zamanlarında görülecek daha geniş çaplı bir bilanço resesyonunu "durduramayacağını" ve hatta hafifletemeyeceğini söyledi.

Morgan Stanley'den yaz aylarında hisse senetlerinde satış uyarısı

 

FED freni Wall Street’e yetmeyecek

 

Borsalar FED beklentisiyle yükseliyor

 

Yapay zekâ hisseleri piyasa balonu mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)