E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKritik FED haftasından yatırımcılar ne bekliyor?---

Kritik FED haftasından yatırımcılar ne bekliyor?

Kritik FED haftasından yatırımcılar ne bekliyor?
18 Eylül 2023 - 17:23 borsagundem.com

Küresel piyasalar FED’in faiz kararına kilitlendi. Uzmanlar büyük oranda FED’in faizleri bu ay sabit tutmasını bekliyor. Ancak yıl sonuna kadar yapılabilecek son bir faiz artışı hiç de uzak bir seçenek değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri çarşamba günü kritik eylül ayı para politikası toplantısının sonuçlarını açıklayacak. Ekonomistler ve analistler FED’in faizleri sabit tutmasını ancak yeni faiz artışları için kapıyı aralık bırakmasını bekliyor.

YahooFinance’in haberine göre Wilmington Trust Baş Ekonomisti Luke Tilley FED yetkilileri için, “Riskten çok kaçınıyorlar ve hâlâ 1970'lerde ‘enflasyonun tekrar yükselmesine izin verme’ hatasını yapmaktan endişe duyuyorlar. Finansal koşulları sıkı tutmaları gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Evercore ISI Analisti Krishna Guna ise FED’in “sert, kararlı bir ton” takınacağını ve daha fazla faiz artışı ve gelecekteki faiz indirimleri için “yüksek bir çıta olabilecek ciddi bir seçenek öne süreceğini” düşünüyor. Guna enflasyon veya işgücü piyasasında kaydedilen ilerleme durmadıkça FED’in tekrar faiz artırma seçeneğini kullanmayacağını da sözlerine ekledi.

FED yetkilileri de ağustos ayının sonlarında ve eylül ayının ilk haftasında yaptıkları bir dizi yorumda faizlerin sabit tutulacağı görüşünü güçlendirmişti. Yetkililer enflasyonun yavaşladığını gösteren verilerin sindirilebilmesi için daha fazla zaman gerektiğini ve bu ay yeni bir faiz artışına ara vermeye hazır olduklarını belirtmişti.

Ekonomistlerin büyük bir bölümüne göre, geçtiğimiz hafta FED yetkililerinin faiz toplantısı öncesindeki ‘sessiz döneme’ girerken aksi bir senaryoyu önerecek hiçbir şey yaşanmadı.

Çekirdek enflasyon umut verdi

Geçen hafta çarşamba günü yayınlanan ağustos tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri manşet enflasyonda aylık bazda %0,6’lık artış gösterdi. Bu oran yıllık bazda ise %3,7’lik enflasyonu işaret ediyordu. Söz konusu rakamlar temmuz ayındaki aylık %0,2 ve yıllık %3,2’lik artışa göre manşet enflasyonda bir hızlanmayı işaret etti.

Ancak rakamlara yakından bakıldığında dezenflasyona dair veriler de görülebildi. Ağustos ayında manşet enflasyonun yüksek gelmesinde en büyük pay enerji fiyatlarındaki artıştı. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon ağustos ayında sadece %4,3 yükseldi. Bu oran temmuz ayındaki %4,7’lik yükselişin gerisindeydi.

FED’in tercih ettiği çekirdek enflasyon göstergesi olan Bireysel Tüketici Harcamaları Endeksi (PCE) bir önceki yılın temmuz ayına göre %4,2 yükseldi. Haziran ayında %4,1 olan bu oran hala yılın ilk yarısındaki %4,5-%4,6 aralığından düşük.

Ekonomistler verilerin büyük ölçüde FED’in salı ve çarşamba günkü para politikası toplantısında faiz oranlarını yükseltmeyi talep etmesine neden olacak aykırı bir değer olarak okumuyor. FED’in hedefi ise önünde sonunda çekirdek enflasyonu %2 hedefine kadar düşürmek.

Büyük soru: FED bu yıl faiz artıracak mı?

ABD Merkez Bankası’nın politika faizleri halihazıra %5,25-%5,5 aralığında tutuluyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED, Mart 2022’den bu yana tam 11 kez politika faizlerini yükseltti ve 1980’lerden bu yana enflasyona karşı en agresif para politikasını yürüttü.

Haziran ayında FED yetkilileri yıl boyunca iki kez daha faiz artırımı yapılacağını öngördüler. Temmuz ayında bu faiz artışlarından biri gerçekleşti ve potansiyel olarak bir faiz artışı daha masada bırakıldı. FED’in faiz tahminleri bu hafta güncellenecek ve yatırımcılar bir faiz artımının daha yapılmasını ve gelecek yıl için faiz indirimlerini gösteren herhangi bir değişiklik olmamasını bekliyor.

YahooFinance haberinde, tahvil portföyü yönetici Wilmer Stith FED’in kasım ayında son bir kez daha faiz artırımı yapabileceğini düşünüyor.

Stith, “Gerçekçi olmak gerekirse sadece büyüme rakamlarına bakmak bile bu yıl bir faiz artışı daha alabileceğimizi gösteriyor. Bana kalırsa göstergeler halen son aşamada olduğumuzun resmini çiziyor. Evinize kablo hattı bağlatırken en zorlu aşama dışarıdaki kablo hattını evinize çekmektir. Bence enflasyonda da aynı şey olacak” açıklamasında bulundu.

Ancak Wilmington Trust Baş Ekonomisti Tilley FED’in bu yıl ek bir faiz artışı yapmayacağını öngörüyor. Baş ekonomist yavaşlayan enflasyon verilerine ve FED’in tercih ettiği enflasyon göstergelerindeki yavaşlama beklentilerine dikkat çekti.

Kasım ayı FED toplantısı öncesindeki iki enflasyon raporunda oluşacak baz etkilerini hesaba katan Tilley PCE göstergelerinde enflasyonun %4’e kadar gerileyeceğini öngörüyor.

Tüm seçenekler masada

FED Başkanı Jerome Powell 25 Ağustos’taki Jackson Hole açıklamalarında FED’in gelecekteki hamleleri için “dikkatli bir şekilde ilerleyebilecek bir konumda” olduklarını söylemişti. Powell ayrıca faiz artırımı seçeneğini de masada bıraktıklarını belirtmişti.

Bazı FED yetkileri bu hafta faiz oranları yükseltilmese de faiz artışı döngüsünün sona ermediğini açıkça belirtti. Dallas FED Başkanı Lorie Logan 7 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Bu ayın ilerleyen tarihlerindeki toplantımızda faiz artışını tekrar pas geçmek uygun olabilir. Ancak pas geçmek demek durmak anlamına da gelmiyor. Önümüzdeki aylarda verilerin ve ekonomik görünümün daha fazla değerlendirilmesi enflasyonu söndürmek için daha fazlasını yapmamız gerektiğini doğrulayabilir” ifadelerine yer vermişti.

Hedge fonlar dolarda uzun pozisyona geçtiler

 

Küresel yatırımcılar artık düşüş eğiliminde değil

 

Morgan Stanley: Yatırımcılar riskli varlıkların 2024 görünümleri için olumsuzlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)