E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto paraya sıkı denetim geliyor---

Kripto paraya sıkı denetim geliyor

Kripto paraya sıkı denetim geliyor
10 Aralık 2023 - 11:17 borsagundem.com

Kripto piyasasında denetlenebilirlik ve şeffaflığın sağlanması amacıyla yasal zemin oluşturuluyor. SPK, kripto varlıkların ihracına yönelik esasları belirleme yetkisine sahip olacak.

Kripto para piyasasının yasal zemine oturtulması için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kripto varlıkların ihracına yönelik esasları belirleme yetkisine sahip olacak. Belli sınırı geçen kazançlardan işlem vergisi alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, yasal düzenlemeyi yeni yılda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ye getirmesi bekleniyor.

TRT'de yer alan habere göre, öncelikle kripto varlıklar tanımlanacak, işlem vergisi alınacak, bu varlıklar üzerinden kara para aklanmasının önüne geçilecek, kripto paraya yasal çerçeve çizilecek. Kripto para piyasasına ilişkin yeni düzenleme için hazırlıklar hız kazandı.

Düzenlemeyle kripto piyasasında belli sınırı geçen kazançlardan işlem vergisi alınması planlanıyor. Yeni düzenlemeyle kripto varlıklarının üzerinden kara para aklanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Esasları SPK belirleyecek

Düzenlemeye göre sermaye piyasası kurulu, kripto varlıkların ihracına yönelik esasları belirleme yetkisine sahip olacak. Kripto para işlemi yapan borsalara sermaye şartı getirilecek ve kuruluş sürecinde teminat istenecek.

Varlık ihraç ve dağıtımını yapanlar ile yatırımcıların uyacakları ilkeler belirlenecek. Düzenlemede, varlık saklama hizmetinin hangi koşullarda kimler tarafından gerçekleştirileceği de yer alacak. Sektördeki mevcut şirketlere alt yapı çalışmaları için belirli bir süre verilecek.

Yılbaşından sonra TBMM'ye sunulacak

AK Parti kurmayları geçen dönem sektör temsilcileri ile toplantılar yaptı. Teklif, hem bakanlık hem de yatırım firmalarından elde edilen bilgilere göre şekillendirilecek. Yasal düzenlemenin yeni yılda TBMM'ye getirilmesi bekleniyor.

Kripto parada işlemlere vergi yolda!

 

Kripto parada Türkiye 24. sırada

 

Kripto para piyasalarında panik havası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum11 Aralık 2023 07:30

    Yeni yıl girmeden %30~40 gelir vergisi gelir bu kiriptoya borsaya da 2024 te %3~4 vergi koyarlar tabi yine gelir vergisi kazanç olmadan vergi olmaz

  • ALİ KODUŞ10 Aralık 2023 15:34

    Aslın da tüm kuyumculara da alım ve satımın da yazarkasa fişi kesme zorunluluğu getirilmelidir.Kuyumcuların hepsi köşelik oldular yıllarca.

  • DOĞRU10 Aralık 2023 18:44

    aynı zamanda berberler, kuaförlerde...

  • Mucise Reis ;)10 Aralık 2023 13:26

    Bu iş çıkmadna işin içinde biri olarak şunu demek isterim. Bilmedikleriniz çok fazla.... rahat bir biçimde TC denetimin dışında bir kripto para piyasasında paraları usd ye çevirerek , rahat rahat hemde o kadar rahat biçimde bu usd leri ucuza amazon vb web sitelerdeki bireyler ike takas ederek tl yapabilir Türkiye ye transfer etmeden paraları getirebilirim :D ya bu en en basiti.. Siz kafası çalışanları bu sistem baş etmeden , ayaklarla bir adım atamazsınız. Yada kriptodan usd yeçevirip, abd sanal bankalarında ör payoner mesela :D çok rahat biçimde tc ye para çekeiblirsiniz. burada çözüm NEREDEN BULDUN dur. ör: bir kuyumcu yıllık kazancı attım 500 bin tl iken maliyede, otomobil alması, yada kredi kart ile 10 katı  harcama yapması, yada çocukların sadece okul masrafını beyan etmesi NeREDEN BULDUN ile çözülür.  fenomenler basmış parayı tutmuş yasa bilen malimüşavir ve avukatları 5 kuruş ödememiş.. yanı yasa önemsiz, denetım şart

  • Mucise Reis ;)10 Aralık 2023 13:22

    Yasalar ve kanunlar  hala uzun yoldan ilerlemek istiyor... Neden mi ? Nereden buldun kanunu gelse, zaten otomatik olarak her bir birey, zattınıa ve şahsına bakılmadan otodenetime girecek.. Ama nedense bizim ülke sistemi , illaki onu bunu şunu her bişeyi görecek izleyecek denetleyemeyecek tabi :D ama isteidğini istediği zaman sorgulayacak... ama herkesler denetlense nereden buldun yasa ve kanunları ile oto kontrol sistemi gelse bu kadar saçmalık  yaşanmayacak. Yapılan tamamen eski kafa dinazorların, yeni modern ve çözülemeyen bir sistemi denetleme arzusu :D  işin aslı şu, ben binence ne kadar milyar usd ceza kesebilirim :D google ve yandez den kaç milyon usd ceza rahsi ederim :D  bireylerden nasıl vergi toplar kaynak oluştururum ... : ))) bizde işler böyle gidiyor malesef.  sanal usd alanları reel usd ye çevirtip birde buradan usd artışı sağlayacaklar gibi. karşılıksız TL burada ne güzel isteidğiniz gibi blokede, illaki sistemi bozacaklar sanırım.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ10 Aralık 2023 11:50

    Bence gelsin milyarlarca dolar yurtdışına kaçıyor.Kazançlardan % 30 en az kazanç vergisi de gelmelidir.