E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKovid aşısı 9 yeni ilaç milyarderi yarattı---

Kovid aşısı 9 yeni ilaç milyarderi yarattı

Kovid aşısı 9 yeni ilaç milyarderi yarattı
22 Mayıs 2021 - 11:34 borsagundem.com

Kovid-19 aşıları, aşıları üreten şirketlerdeki hisselerin yükselmesinin ardından en az dokuz yeni milyarder yarattı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid-19 aşıları, aşıları üreten şirketlerdeki hisselerin yükselmesinin ardından en az dokuz yeni milyarder yarattı. Yeni milyarderler listesinin başında Moderna CEO'su Stéphane Bancel ve Pfizer ile aşı üreten BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin yer alıyor. Oxfam, UNAIDS, Global ve Uluslararası Af Örgütü'nü içeren bir kampanya grubu olan Halk Aşı İttifakı tarafından yapılan bir analize göre, her iki CEO da şu anda yaklaşık 4 milyar dolar değerinde.

Çinli CanSino Biologics'in üst düzey yöneticileri ve Moderna'daki ilk yatırımcılar, kısmen Kovid aşılarından kazanılan kar beklentisiyle, hisselerin hızla artmasıyla kağıt üzerinde milyarderler haline geldi ve bu da şirketlerin gelecekteki umutları için iyiye işaret ediyor. Analiz, Forbes Zengin Listesindeki veriler kullanılarak derlendi.

BioNTech % 600 artarken, Moderna'nın hisse fiyatı Şubat 2020'den bu yana % 700'den fazla arttı. CanSino Biologics'in stoğu aynı dönemde yaklaşık % 440 arttı. Şirketin tek doz Kovid-19 aşısı, Şubat ayında Çin'de kullanım için onaylandı.

Aktivistler, servet artışının salgından kaynaklanan keskin eşitsizliği vurguladığını söylediler. Kampanyacılar, dokuz yeni milyarderin toplam 19,3 milyar dolar değerinde olduğunu ve düşük gelirli ülkelerde yaklaşık 780 milyon insanı tam olarak aşılamaya yeteceğini söyledi.

Oxfam'ın sağlık politikası müdürü Anne Marriott yaptığı açıklamada, "Bu milyarderler, birçok ilaç şirketinin bu aşılar üzerindeki tekelinden elde ettiği büyük kârın insan yüzüdür. Bu aşılar kamu parasıyla finanse edildi ve her şeyden önce küresel bir kamu malı olmalı, özel bir kâr fırsatı değil" dedi.

Rapor, dünya liderlerinin aşılarla ilgili fikri mülkiyet haklarından feragat etmeyi tartışmalarının beklendiği Cuma günü gerçekleşecek G20 Küresel Sağlık Zirvesi ile aynı zamana denk geliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, destekçilerin küresel arzı genişletmeye ve zengin ve fakir ülkeler arasındaki aşı açığını daraltmaya yardımcı olacağını söylediği hareketi destekledi. Almanya gibi muhalifler, fikri mülkiyetin korunmasının inovasyon için hayati önem taşıdığını savundular ve sınırlı üretim kapasitesi ve yetersiz aşı bileşenleri nedeniyle patentleri kaldırmanın arzı anlamlı bir şekilde artırmayacağını söylüyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, aşı dozlarının % 87'si yüksek veya üst orta gelirli ülkelere gitti, düşük gelirli ülkeler ise yalnızca % 0,2 aldı. IMF baş ekonomisti Gita Gopinath Cuma günü yayınlanan bir makalede, 2022 ortasına kadar küresel nüfusun % 60'ını aşılamanın sadece 50 milyar dolara mal olacağını söyledi.

Pfizer'in CEO'su Albert Bourla Cuma günü yapılan sağlık zirvesinde, şirketin önümüzdeki 18 ay içinde düşük ve orta gelirli ülkelere 2 milyar doz aşı sağlayacağını söyledi. Pfizer, aşı satışlarının bu yılın sonuna kadar yaklaşık 26 milyar dolar olmasını ve kar marjının % 30'a yaklaşmasını bekliyor.

Bourla, aşıdan kar elde etme kararını savundu, şirketinin aşı geliştirmek için tüm riski üstlendiğini ve araştırma ve geliştirmeye 2 milyar dolara kadar yatırım yaptığını söyledi.

Aşının geliştirilmesi için Alman hükümetinden 325 milyon euro (397 milyon dolar) alan BioNTech, düşük gelirli ülkelere aşısını maliyetine tedarik etmeyi taahhüt ettiğini söyledi. Şirket, "Herkes güvende olana kadar kimsenin güvende olmayacağını biliyoruz" diye açıklama yaptı.

CNN Business ile paylaşılan bir açıklamada, karmaşık üretim süreçlerinin ve yeni fabrikalar inşa etmek için gereken sürenin, küresel aşı arzını artırmanın önündeki en büyük engeller arasında olduğunu söyledi. "Patentler sınırlayıcı faktör değildir" dedi.

BioNTech, büyük ölçüde Kovid-19 aşısından elde ettiği satış payı sayesinde, yılın ilk üç ayında 1,1 milyar euro (1,3 milyar dolar) net kar elde ederken, bu rakam geçen yıl aynı dönem 53,4 milyon euro seviyesindeydi.

Şirketin bu ayın başlarında bildirdiğine göre, Moderna'nın Kovid-19 aşı satışları bu yılın ilk üç ayında 1,7 milyar doları buldu ve şimdiye kadarki ilk karlı çeyreğini yaşadı. Goldman Sachs, Moderna'nın 2021'de Kovid-19 aşı geliri olarak 13,2 milyar dolar kazanmasını bekliyor. Şirket, aşısının geliştirilmesi için ABD hükümetinden milyarlarca dolar fon aldı.

CanSino Biologics ve Moderna, yorum talebine yanıt vermedi. Geçen ay yaptığı açıklamada Bancel, Moderna'nın fikri mülkiyet haklarını "salgın sonrası dönem için" diğer şirketlere lisans vermeye istekli olduğunu söyledi.

Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılarla bir aşı üreten AstraZeneca, dozları en az Temmuz 2021'e kadar ve kalıcı olarak düşük ve orta gelirli ülkelere sağlamayı kabul etti. Johnson & Johnson, dünya pandemiden muzdarip olduğu sürece, aşısını kar amacı gütmeden sağlayacağını taahhüt etti.

Türk İlaç: İki Rus aşısını Türkiye'de üretme çabasındayız

 

Çin'den Filistin'e Kovid-19 aşısı ve 1 milyon dolar yardım sözü

 

Rusya'dan Elon Musk'a teklif: Gel, Tesla fabrikasını burada aç

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)