E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKorona piyasalar üzerindeki hakimiyetini sürdürüyor---

Korona piyasalar üzerindeki hakimiyetini sürdürüyor

Korona piyasalar üzerindeki hakimiyetini sürdürüyor
31 Ocak 2020 - 09:30 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende konu, korona virüsünün gündemdeki stabilizasyonunun yurt içi ve yurt dışı piyasaları üzerinde yarattığı dalgalanmaların sürdüğü yönünde.

Dünya Sağlık Örgütü, virüs nedeniyle küresel acil durum ilan etti.

Yurt içinde TCMB, 2020 yılı enflasyon tahminini %8,2'de korudu.

Bugün Aralık ayı dış ticaret dengesi verileri açıklanacak.

Dün açıklanan küresel ekonomik verilerde ABD ekonomisi 2019 yılı dördüncü çeyreğinde, çeyreklik bazda, yıllıklandırılmış %2,1 ile beklentilerin hafif üzerinde büyüme gösterdi. Bu gerçekleşme ile, ABD ekonomisi büyümesi, 2019 yılı genelinde, 2018'deki %2,9'dan %2,3'e ivme kaybetmiş oldu.

İngiltere Merkez Bankası ise, dün açıkladığı para politikası kararında, politika faizini %0,75'te sabit tutarken, varlık alım miktarını da 435 milyar sterlin düzeyinde bıraktı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Aralık ayında yapılan genel seçimde tek başına iktidara gelmesi ve küresel gelişmelerle, belirsizliklerin azalması bekleniyor. Diğer taraftan İngiltere, bugün yerel saatle
23:00'da Avrupa Birliği'nden resmen ayrılacak.

Bu sabah Çin'de açıklanan PMI beklenti verilerinde ise, imalat sanayi beklenti endeksi Ocak ayında 50'ye hafif gerilerken, hizmet sektörü beklenti endeksi 53'ten 54'e yükseldi.

Çin'de ortaya çıkan Korona virüsü ile ilgili gelişmeler ise küresel yatırımcıların yakından takip ettiği bir gündem maddesi olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, salgınla ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti. Çin'de virüs kaynaklı can kaybının 213'e, virüsten etkilenenlerin sayısının ise 9 bin 692'ye ulaştığı belirtilirken, virüsün ABD'de ilk kez kişiden kişiye bulaştığı tespit edildi.

Küresel piyasalarda ise ABD'de ekonomik verilerin genel itibariyle, en azından virüsün ortaya çıkmasının öncesinde olumlu eğilimde olduğuna işaret etmesiyle, dün ABD temel hisse senedi endeksleri günlük bazda %0,2 ilâ %0,5 aralığında alıcılı kapattı.

Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında ise, karışık bir seyir gözleniyor. Dolar endeksi günlük bazda 97,9'a hafif gerilemesine karşın, göreli güçlü seyrini de sürdürüyor.

ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri, %1,58 düzeylerine hafif yükseldi, ancak genel düşük seyir de devam ediyor.

Yurt içinde ise TCMB dün açıkladığı enflasyon raporunda, enflasyon tahminlerini 2020 için %8,2'de, 2021 için ise %5,4'de korudu. TCMB, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin genele yayılarak devam ettiğini belirtiyor. Buna bağlı olarak enflasyonun ilk çeyrekte mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra, yıl sonu tahminine kademeli olarak gerileyeceği tahmin ediliyor.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 5,98'e yakın düzeylerden başlıyor. 2 yıllık gösterge tahvil getirisi ise dün, günlük bazda 14 baz puan gerileme ile %9,96'a geriledi, 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi ise, %10,09 düzeyinde.

Yurt dışında bugün, Aralık ayı dış ticaret dengesi ile yabancı turist girişleri açıklanacak.

Dolar hafif geri çekildi. ¬/$, 1,10 seviyelerinden dönüyor 1,1025'lerde.

GBP/USD, dün BoE'nin faizleri sabit bırakmasıyla %0,6 yükseldi 1,3095'lerde.

USD/JPY, hafif yükselişle 109,1'lerde.

Off-shore piyasalarda yuanın, bu sabah bir miktar toparlandığı görülüyor diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise karışık bir görünüm hakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)