E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorku göstergesi son 4 yılın en düşük seviyesinde, yatırımcılar ise tedirgin---

Korku göstergesi son 4 yılın en düşük seviyesinde, yatırımcılar ise tedirgin

Korku göstergesi son 4 yılın en düşük seviyesinde, yatırımcılar ise tedirgin
28 Kasım 2023 - 11:18 borsagundem.com

VIX olarak da bilinen ‘korku göstergesi’ son 4 yılın en düşük seviyesinde. Bu, bazı hisse senedi yatırımcılarını tedirgin etmeye yetiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ralli hız kesmeden sürüyor olsa da, yatırımcılar arasında ‘korku göstergesi’ olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi, son 4 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Bu, rallinin geleceğinden şüphe duyan yatırımcıları endişelendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, stratejistler, piyasaların tehlikeli derecede ‘kayıtsız' göründüğünü söylüyor ve bunu destekleyecek somut veriler bulunuyor.

Kısa vadeli bir şok piyasaları sarsabilir

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Wall Street'in favori 'korku göstergesi', yatırımcıların temkinli davranması ve hisse senetlerini son yılların en hızlı yükselişiyle artırmasının ardından pandemi öncesinden bu yana en zayıf seviyesine ulaştı.

Ancak bazı analistler, hisse senetlerinin 2023 yılı sonuna kadar yükselişini sürdüreceğine dair sinyal vermek yerine, daha çok VIX olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi'nin endişe verici bir mesaj göndermesinden korkuyor: “Wall Street, risk değerlendirmesinde tehlikeli derecede kayıtsız kaldı.” Bu durum, yaklaşan olası tehditlerin ve kısa vadeli herhangi bir olumsuz şokun piyasaları sarsabileceği anlamına geliyor.

Aşırı iyimserlik

Rosenberg Research'ün kurucusu ve eski Merrill Lynch ekonomisti David Rosenberg, paylaştığı mesajda, piyasanın ruh halinin 'aşırı iyimserlik’ işaretleri gösterdiğini belirtiyor. FactSet verileri, Cuma günü VIX'in 17 Ocak 2020 saat 12.10'dan bu yana en düşük kapanış seviyesi olan 12.46'da kapandığını gösteriyor.

Bu arada, geleneksel VIX'e göre çok daha kısa bir zaman dilimindeki volatiliteyi ölçen Cboe S&P 500 9 günlük Volatilite Endeksi’nin de, 10 Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesi olan 9,83'te kapandığı görülüyor.

Düşük VIX seviyesi, opsiyon yatırımcılarının gelecek 30 gün içinde portföylerini satışlardan korumak için ödeme yapmadıkları anlamına geliyor. Bu durum piyasalar için olumlu gibi görünse de, DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas'ın paylaştığı notta belirttiği gibi, düşük düzeydeki volatiliteyi genellikle daha yüksek bir artış takip ediyor.

Piyasalar tüm sorunların çözüldüğünü mü düşünüyor?

DataTrek veilerine göre, yatırımcıların şu gerçekleri göz önünde bulundurması gerekiyor. Son beş yılda yani 1.260 işlem gününde VIX, sadece 25 seansta Cuma günkü seviyesinde veya altında kapandı. Bu da toplamın kabaca yüzde 2'sine karşılık geliyor. Bunlardan 5'i Ocak 2022'de, pandemiden ilham alan piyasa satışlarının başlamasından hemen önce gerçekleşti. 12 seviyesindeki VIX, uzun vadeli ortalamanın 1 standart sapma veya 8 puan altında anlamına geliyor. Bir kriz sırasında bu, uzun vadeli ortalamanın 1 ila 5 standart sapma üzerine çıkabilse de, endeks uzun süreler boyunca nadiren ortalamanın 1 standart sapma altında işlem görüyor. VIX, son beş yılda yalnızca üç gün 12 seviyesinin altında kapandı ve tüm bu okumalar, neredeyse dört yıl önce, Kasım 2019'da gerçekleşti.

Ancak bu tarihsel eğilimler bir kenara bırakıldığında, opsiyon tüccarlarının bu kadar farklı tehdit dizisini görmezden geliyor gibi görünmesi Colas'ı duraklatmak için yeterli gibi gözüküyor. Colas, “Basitçe söylemek gerekirse, ABD opsiyon piyasaları enflasyon endişelerini, agresif merkez bankası para politikasını, jeopolitik belirsizliği, kurumsal kar marjı baskılarını ve yüksek uzun vadeli faiz oranlarını tamamen geride bıraktı. Dikkat çekici ama doğru” diyor ve ekliyor: “Evet, mevsimsellik bir faktör ancak bu tek başına anormal derecede düşük bir VIX'i açıklamıyor. Aksine, piyasalar her şeyin çözüldüğünü düşünüyor.”

Dalgalanmanın artması düşüş anlamına gelir

Mevsimsellik, opsiyon alıcılarının neden bu kadar iyimser göründüğünü açıklamaya yardımcı olsa da, bu, başka bir stratejistin de işaret ettiği gibi, her iki seçeneğin de önünü kesme potansiyeli taşıyor.

BTIG Baş Piyasa Teknisyeni Jonathan Krinsky, korku göstergesinin yıl sonuna doğru yükselişini görmeyi beklediğini, bunun hisse senetleri için son dakika dalgalanmalarına yol açtığını ve potansiyel olarak bir Noel rallisine dair umutları yıkmayı beklediğini söylüyor. Krinsky raporunda, “Dalgalanma komik bir şey çünkü yeni bir rejimde olmadığımız sürece genellikle geri dönüş anlamına gelir” diyor.

Volmageddon ve bugünün Fed’i

Belki de piyasanın kaderindeki acı verici tersine dönüşün en iyi örneği, VIX'in 2017 yılının sonlarında rekor düşük seviyelere düşmesine yardımcı olan popüler bir kısa vadeli volatilite ticaretinin aniden çözüldüğü ve hisse senetlerinin düşmesine neden olduğu Şubat 2018'de gerçekleşti.

Bu olay Wall Street'te ‘volmageddon' olarak hatırlandı ve pek çok perakende yatırımcı da dahil olmak üzere herkesi milyarlarca dolar zarara sürükledi; Dow Jones ise 5 Şubat'ta tek bir oturumda 1.000 puandan fazla değer kaybetti. FactSet verilerine göre, o zamanlar bu, endeksin en büyük tek günlük düşüşüydü.

Bunu bir bağlama oturtmak için Nomura opsiyon piyasası gurusu Charlie McElligott, Fed’in en son mesaj değişikliğinin mevcut VIX 'hacim ezmesi'ni yönlendirmeye nasıl yardımcı olduğunu açıklıyor ve sakinliğin muhtemelen uzun sürmeyeceği konusunda uyarıda bulunuyor.

McElligott, paylaştığı notta, “Sonunda, hisse senetlerine yoğun yönelimin ve ‘kısa hacim’ konumlandırmasının yeniden başlatılması, 'istikrarın istikrarsızlığa yol açmasına' olanak tanıyacak” diyor.

McElligott, gevşemeyi harekete geçirmek için ‘taze bir hacim katalizörü'nün gelmesi gerektiğini söylüyor ve bunun muhtemelen 2024 yılına kadar gerçekleşmeyeceğini belirtiyor. Bu, McElligott'un birkaç olasılık üzerinde durmasını engellemiyor. Bunlar arasında, yatırımcıları 2024'teki faiz indirimi olasılığını yeniden değerlendirmeye zorlayan ABD ekonomik verilerindeki yeniden hızlanma ve Japonya Merkez Bankası'nın nihayet aşırı gevşek para politikasından vazgeçmesi yer alıyor. Bu da küresel para birimi ve tahvil piyasalarında ABD hisse senetlerine de bulaşan yeni bir dalgalanmaya yol açıyor.

Dow Jones piyasa verilerine göre, S&P 500 Endeksi, Cuma gününe kadar geçen dört hafta boyunca 441,97 puan yükseldi. Bu, Nisan 2020'den bu yana en büyük dört haftalık artış oldu. Dahası, eToro'nun ABD Yatırım Analisti Callie Cox'un analizine göre, endeksteki 11 sektörünün tamamı, Haziran 2020'den bu yana ilk kez son iki hafta içinde tırmandı.

Boğa piyasasının ikinci yılı geliyor

 

Borsa yatırımcılarının 2024’te dikkat etmesi gereken 10 tema

 

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?

 

Bank of America: 2024 yılında borsalar yatırımcılar için cennet olacak

 

Küçük sermayeli hisse senetleri toz içinde

 

Goldman Sachs: Hisse senedi piyasaları 2024'te zirve yapabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )28 Kasım 2023 12:07

    Uzmanlar bizim borsaya asla bir şey olmaz diyorlar.Çünkü başımızda bir dünya lideri olan RTE ve BAHÇELİ var diyorlar .Sonra borsaya bir koyup 150 kat kazananlar varmış .Bunları gören 10 000 000 üzerinde yatırımcı borsaya akın akın geliyormuş ve her gün bu sayı artıyor imiş.Bizim gençlerimiz, asgari ücretlilerimiz, Z kuşağı borsada maden arayama gelir iken bizim borsamız yılsonunda çok güzel rakamlardan kapatcağız hatta bazı hisse senetlerinin % 800 olur alın diyen yorumcular var internet kanallarında.