E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKongre'de Türkiye'ye F-16 satışına karşı hazırlık---

Kongre'de Türkiye'ye F-16 satışına karşı hazırlık

Kongre'de Türkiye'ye F-16 satışına karşı hazırlık
13 Temmuz 2022 - 14:52 borsagundem.com

ABD ve Türkiye arasındaki F-16 satışına yönelik önemli bir gelişme yaşandı. Harekete geçen Yunan lobisine bağlı ABD'li siyasetçilerin sunduğu yasa değişikliği önerisi, Temsilciler Meclisi komitesinde kabul edildi.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı, ABD siyasetinde de hararetli tartışmalara yol açıyor.

Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2023 bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını görüştü.

Pappas'ın çok sayıda Kongre üyesinin desteği ile NDAA tasarısına eklenmek üzere verdiği ve ABD'nin Türkiye’ye F-16 satışını engellemeyi amaçlayan tasarısı da gündeme geldi.

Türkiye'nin geçen ay Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliğine itirazlarını geri çekmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 satılmasını desteklediğini açıklamış ve “Hatırlayacağınız üzere aralık ayında Türkiye'ye F-16 satmamız gerektiğini söylemiştim. Ve bu jetleri modernize etmeliyiz. Bunun tersi çıkarımıza olmaz” demişti.

Biden'ın bu açıklamaları Ankara'da memnuniyetle karşılanırken Atina'da tepkiye yol açmış, Yunan lobisine bağlı ABD'li siyasetçiler de olası bir F-16 satışını engellemek için harekete geçmişti.

Satış için iki şart

Yunan Kathimerini gazetesi, ABD'deki Yunan lobisinden siyasetçiler Chris Pappas, Dina Titus, Carolyn Maloney, Charlie Crist ve John Sarbanes imzasıyla hazırlanan ve NDAA olarak da bilinen Ulusal Güvenlik Yetki Yasası'na yönelik değişiklik talebinin dün oylandığını duyurdu. Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi, oylamada Türkiye’ye F-16 satışının belirli koşullara bağlanmasını öngören değişiklik talebini kabul etti.

Bu değişiklik talebinde, “ABD Başkanı’nın Türkiye'ye F-16 satışının ABD’nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması” ve “F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması” şartları yer alıyor.

Öte yandan değişiklik talebine göre, ABD Başkanı satışın ABD'nin ulusal güvenliği açısından çok önemli olduğunu kanıtlarıyla ortaya koyarsa ve ABD silahlarının başka bir NATO ülkesine karşı kullanılmayacağı konusunda özel önlemler alınırsa bu koşullar geçersiz olacak.

Yasa değişikliği talebinin Temsilciler Meclisi genel kurulunda da kısa süre içinde ele alınması bekleniyor.

Kongre üyeleri Türkiye’ye F-16 satılmasına karşı çıktı

 

Yunanistan'da F-16 paniği

 

Beyaz Saray: Biden, Türkiye'nin F-16 talebini destekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )13 Temmuz 2022 17:52

    Biden seçim öncesi baskılara boğun eğiyor. ABD de var olan ekonımık istikrarsızlık 10 yılın enflasyon artışı yüzde 3 :D ... Biden oy için ermeni lobileri, yahudi lobileri baskısı ile oy peşinde.. Dikkat edin Biden seçim öncesi Türkiye ye satış yapın diye pozler veriyor :D Türk lobisi bu olmamasıi ATatürk Turan birliği olmaması, İslam kardeşlerden bu türk lobisinin ABD de destek bulmaması yüzüne f35 alamadık ve f16 almak için sırada bekliyoruz :D keşke Türk lobisi islam dünyasını büyük oy depaosu olarak ABD de kullanıp şekillendirebilse. o zaman f35 de alır geçerdik. Hatalarımızı iyileştirmek lazım. acil adımlar bu alanda çok geç kalsakda...

  • ALİ KODUŞ13 Temmuz 2022 21:38

    ABD enflasyon nerede % 3  olmuş bugün açıklandı enflasyon % 9 .1