E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKomşuya Drahmi yolu açıldı---

Komşuya Drahmi yolu açıldı

Komşuya Drahmi yolu açıldı
05 Ocak 2015 - 06:19 borsagundem.com

Alman basını, Yunanistan’da radikal solun seçimi kazanması halinde euro’yu bırakıp drahmi’ye dönüşe izin verileceğini yazdı

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan’ın euro kullanımını bırakarak drahmi’ye geri dönüşünü tartışıyor. Alman Der Spiegel dergisi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasına yeşil ışık yakabileceğini yazdı.

Habere göre Merkel, erken genel seçime hazırlanan Yunanistan’da sandıktan ülkeyi krizden kurtarmaya yönelik tasarruf tedbirlerine karşı duran bir hükümet çıkarsa, Grexit olarak adlandırılan senaryoya kayıtsız kalacak.  

Yaklaşık 3 hafta sonra yapılacak Yunan seçimlerunde Radikal solcu Syriza partisi kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor. Syriza’nın lideri Alexis Tsipras, Yunanistan’ı krizden çıkarmaya yönelik tasarruf ve yardım paketini tekrar masaya getirme taraftarı.

19 üyeden biri giderse...
Der Spiegel, Alman hükümetine yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, 25 Ocak’taki erken seçimde iktidara gelecek partilerin mali ve ekonomik reform programını reddetmeleri durumunda, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının bir seçenek olarak  görülebileceğini yazdı.        

Der Spiegel, “Alman hükümeti seçim sonrası hükümetin başına Tsipras geçer, bütçe disiplinini terk eder ve ülkenin borçlarını ödemeye son verirse Euro Bölgesi’nden çıkışı neredeyse kaçınılmaz olarak görüyor” diye yazdı.
Hem Merkel’in, hem de Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin böyle bir durumu kaldırılabilir gördüğünü belirten dergi, ikilinin 19 üyeli Euro Bölgesi’nden kopuşu artık daha az dramatik gördüklerini yazdı. Borçları 320 milyar euro’yu aşan Yunanistan‘ın eski parası drahmi’ye dönmesi ihtimalinin geçmişteki gibi tehlikeli olmayacağını düşünen Alman hükümeti bunu yönetilebilir bir seçenek olarak değerlendiriyor.
Almanya’nın İrlanda ve Portekiz ekonomilerindeki toparlanmadan, Euro Bölgesi’nde kalıcı bir kurtarma paketi oluşturulmasından ve bankacılık birliği yaratılmasından cesaret aldığı biliniyor. Yunanistan’ın borç krizinden çıkabilmesi için AB tarafından sağlanan 142 milyar euro’luk mali yardım paketine yaklaşık 65 milyar euro katkı sağlayan Almanya, daha önce domino etkisi korkusuyla Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması ihtimalini tehlikeli buluyordu.

‘Bankalara hücum olur’ uyarısı geldi

Yunanistan’ın euro’dan ayrılması durumda bile Avrupa Birliği üyesi olarak kalması planlanıyor. Bugüne kadar parasal birliğe katılan hiçbir ülke ayrılmadığı için bir miktar belirsizlik var. Atina’nın çıkışı kendi talebiyle gerçekleşecek.
Bu arada Almanya’da muhalefette olan Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti Yunanistan’da krizi tırmandıracak bir bombayı ateşliyor. Kamuoyu önünde bu şekilde şantaj yapılarak Yunanistan seçimler öncesinde istikrarsızlaştırılıyor” yorumunda bulundu.
Bu haberlerin Yunanistan’da vatandaşların bir an önce bankalara hücum etmesini beraberinde getirebileceği uyarısında bulunan Riexinger, Merkel’e vakit geçirmeden bir açıklama yaparak, Euro Bölgesi konusunda görüşünü ortaya koyması çağrısında bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)