E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKlasik borsa stratejisi geri dönüyor---

Klasik borsa stratejisi geri dönüyor

Klasik borsa stratejisi geri dönüyor
13 Nisan 2023 - 12:49 borsagundem.com

Küresel yatırımcıların en çok kullandığı klasik borsa stratejisi olarak bilinen 60-40 portföyler kayıplı bir yılın ardından yatırımcılarına yeniden kazandırmaya başlıyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLERE SERVİSİ

Klasik 60-40 yatırım stratejisi, felaket bir 2022'den sonra tekrar işe yaramaya başladı.

Yatırımcıların en popüler portföy çeşitlendirme yöntemlerinden biri olan hisse senedi ve tahviller arasında oluşturulan portföy dengesi onlarca yıldır uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Özellikle Amerikan emeklilik fonlarında uygulanan bu yöntem milyonlarca yatırımcının portföyünde kullanılıyor.

Ancak geçen yıl hem tahvil hem de hisse senetleri fiyatlarında görülen düşüşler klasik 60-40 yaklaşımına olan güveni azaltmıştı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına almak için gerçekleştirdiği agresif faiz artışları hisse senetleri ve tahvillerden petrol ve Bitcoin gibi diğer varlıklara kadar birçok yatırım aracının fiyatlarında olağanüstü düşüşlere sebep olmuştu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 60-40 stratejisi yatırımcıların varlıklarının yüzde 60’ını hisse senetlerine, geri kalan %40’ını ise tahvil varlıklarına yöneltmesini öneriyor. Söz konusu stratejide yatırımcılar daha riskli varlıklar olan hisse senetlerindeki yükselişleri takip ederek portföylerinin değer kazanmasını sağlıyor. Bununla birlikte %40’lık tahvil yatırımı ise portföyleri borsalardaki sert düşüşlere karşı koruyor. Stratejinin temelinde Hisse senetleri ve tahvil varlıkları arasında negatif korelasyon olduğu düşüncesi yatıyor.

Dow Jones verilerine göre parasının %60’ını ABD hisse senetlerine ve %40’ını Bloomberg ABD tahvilleri endeksine yatıran bir portföy salı günü itibariyle 2023’ün başından bu yana %5,9’luk yükseliş elde etti. Portföy aynı zamanda 2022’nin dördüncü çeyreğinde de %5,3 yükseldi. Geçtiğimiz yılsa 60-40 portföyleri 2008’den bu yana en kötü performansını göstermiş ve %16 düşmüştü.

Klasik portföylerdeki toparlanma geçen yılki kötü performansa rağmen stratejisini değiştirmeyen bireysel yatırımcıları da cesaretlendiriyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre 74 yaşında bir emekli olan Scott Owen geçen yıl hisse senetlerine olan yatırımlarını kesmeyi kısa bir süreliğine düşündüğünü ancak daha sonra bu fikirden vazgeçtiğini belirtiyor. Eski bir makina mühendisi olan Owen 2008 Küresel Finans Krizi’ndeki kayıpların ardından hisse senetlerini satmış ve 2 yıldan fazla piyasanın dışında kaldığı için piyasalardaki geri dönüşü büyük oranda kaçırmış. Owen şimdiyse aynı hatayı yapmak istemediğini söyledi.

Emekli bireysel yatırımcı, “Bu karar muhtemelen bana çok fazla paraya mal oldu. O sırada panikledim ve piyasanın nereye gittiğini bilmiyordum” dedi.

35 yıl öncesine kadar giden Dow Jones verilerine göre 60-40 stratejisi 2022 sonu itibariyle yıllık bazda ortalama %9,3 kazandırdı. Yani 1988’de 60-40 portföyüne 10 bin dolar koyan bir yatırımcının bugün yeniden dengelemeler ve muhasebe işlemeleri sonrasında prensipte 180 bin doları olması gerekiyor.

Stratejinin başarısının arkasında ise S&P 500 Endeksi’nin sert düşüşler sonrası geri dönüş eğilimi ve dipten alan yatırımcıların güçlü bir şekilde ödüllendirilmesi yatıyor. S&P 500 bu yılın başından itibaren temettüler dahil yaklaşık %7,5 yükseldi ve tahviller de değerlerinin bir kısmını geri kazandı.

Tahvil yatırımları 2000 yılında dot-com balonunun patlaması, 2008'deki Küresel Finans Krizi ve Kovid-19 pandemisinin başlaması gibi kısa ömürlü panik dönemleri sırasında piyasa krizlerinin etkilerinin bir kısmının dengelenmesine yardımcı oldu.

Ancak 2022’deki borsa çöküşü sırasında portföyün yeniden dengeleme özelliği çalışmadı. Portföyünde yüksek dereceli Amerikan şirket tahvilleri ve ABD mortgage destekli menkul kıymetler bulunduran bir tahvil portföyü %13 düşüş kaydederek tarihin en kötü yılını gerçekleştirdi. Bu süreçte S&P 500 Endeksi ise %18 geriledi.

Emekliliğine yakın olan bireysel yatırımcılarsa krizden en çok etkilenenlerdi. Zira söz konusu yatırımcıların portföylerindeki kayıpları telafi edebilmek için yeterince zamanları yoktu.

66 yaşında bir emekli olan Mark Teister 2021'in sonlarında geleneksel 60-40 stratejisinden daha muhafazakar bir yatırım yaklaşımına geçtiğini belirtiyor. Teister temettü ödeyen şirketleri ve değerinin altındaki hisseleri tutan fonların yanı sıra daha yüksek tahvil getirisi riskini azaltan menkul kıymetler satın aldı. Bireysel yatırımcı piyasaların istikrara kavuşması halinde 60-40 stratejisine geri dönmeyi umuyor.

Emeklilik öncesinde bir kahve şirketinde yöneticilik yapan Teister, “Beni aptalca bir şey yapmaktan koruyan bir şeye sahip olmalıyım” dedi.

Elbette 60-40 stratejisinin çalışmaya devam edeceğine dair bir garanti yok ve borsaların geleceğini tahmin etmek de oldukça zordur. Küresel ekonomiye dair görünüm hâlâ belirsiz, enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor ve mart ayında patlak veren bankacılık krizi kontrol altına alınmış gibi görünüyor. Tüm bunlar FED’i faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeye itebilir.

Ayrıca, hisse senetleri de tarihsel seviyelerine göre pahalı kalmaya devam ediyor. Stratejistler bir resesyon durumunda hisse değerlerinin muhtemelen baskı altında kalacağı konusunda uyarıyorlar. S&P 500, 2022'nin başında 21,6 kat olan fiyat kazanç oranı şu sıralarda 18,2 kat seviyesinde. Ancak endeksin 10 yıllık ortalaması 17,5 kat. Diğer bir deyişle Hisse senetleri önümüzdeki 12 ay boyunca beklenen kazancının 18,2 katından işlem görüyor.

Goldman Sachs, hane halklarının bu yıl 750 milyar dolarlık hisse senedinin net satıcısı olmasını ve yatırımcıların bunun yerine para piyasası fonları ve tahviller gibi getiri sağlayan varlıklara yığılmasını bekliyor. Aynı yatırımcılar 2020’nin başlarından 2022’nin ortasına kadar 1,7 trilyon dolarlık hissenin net alıcısı olmuş ve borsaları desteklemişti. Hane halkları, toplam ABD hisse senedi piyasasının neredeyse %40'ına sahip konumda. Bu da onları finansal piyasaların önemli itici güçlerinden biri haline getiriyor.

Bu arada, Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği'nin mart ayında yaptığı bir anket, yatırımcıların tahvil yatırımlarının 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardığını ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre hisse senetleri yatırımları azalsa da tarihsel ortalamaların üzerinde kalmaya devam etti. Ankete katılanların portföylerinin yaklaşık %65'i hisse senetlerinde, %15'i tahvillerde ve% 20'si nakitteydi.

Vanguard’ın Kıdemli Yatırım Stratejisti Todd Schlanger yine de 60-40 stratejisinin önümüzdeki on yıl için de çalışacağını öngörüyor. Görece daha düşük hisse senetleri değerlemelerine ve cazip tahvil getirilerine dikkat çeken Schlanger küresel çapta çeşitlendirilmiş 60-40 tratejisinin önümüzdeki on yılda yıllık medyan %5,4 getiri sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Schlanger, “60-40 önder bir strateji olarak kullanılır. Bu stratejinin kalıcı olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

Devler tartışıyor: Yatırımlarda klasik formül geçerli mi?

 

Oyunun adı hala 'belirsizlik'

 

Buffett: Bitcoin Las Vegas kumarhaneleri gibi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik13 Nisan 2023 22:14

    Türkiye'de tahvil piyasası çalışmıyor. %60 A hissesi %40 B hissesi.

  • ALİ TEL13 Nisan 2023 17:51

    Ben hep bu taktiği yapıyorum her gün para kazanıyorum.Bugün işler kesat arkadaşlar.Bankalara neden satış geldi dersiniz.Bugün bir miktar zarar ettim ilk defa.