E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından riskler azaldı mı? ---

Kısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından riskler azaldı mı?

Kısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından riskler azaldı mı?
18 Mart 2021 - 08:47 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

Mart ayı FOMC toplantısında katılımcıların federal fonlama oranı aralığında dair projeksiyonlarında faiz artışı ihtimalinin ağır bastığı senaryoya yer vermemiş olmaları kısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından risklerin azalması ve iştahın korunması şeklinde algılanabilir. Nitekim toplantı sırası ve sonrasında gözlenen ilk yaklaşım bu düşüncemizi teyit ediyor. Tahvil faizleri cephesinde önemli bir değişiklik olmazken –aksine yükseliş eğilimi korunuyor-

Amerikan dolarına yönelik açılan uzun yönlü pozisyonlarda kısmen azalış gözlenmekte. Bu durumu özellikle geçtiğimiz hafta CFTC verilerinde takip edilen yaklaşık 6 milyar dolarlık uzun yönlü pozisyonlanmaya ve nispeten çözülme isteğine bağlıyoruz. Türk lirası toplantı öncesinde yurtiçinde takip edilen gelişmelere paralel emsallerinden negatif yönde ayrışırken, FOMC toplantısı ile birlikte benzer EMFX tepkisi gösterdi ve Amerikan dolarına karşı değer kazanmayı başardı. Ancak, paritenin işlemlere başlangıç noktası birlikte fiyatlandığı gruba kıyasla daha yukarıda yer aldığı için değer kazancı dikkat çekici olamadı. Gün sonu performansı ise %-0.13 ile sınırlı düzeyde değer kaybına ve zayıflamanın önemli bir kısmının yerine geri konulması şeklinde oldu. Fed sonrası ilk işlem gününde bize göre izlenmesi gereken kritik gelişmelerden birisi ABD Hazinesi’nin düzenleyeceği 13 milyar dolarlık 10y vadeli TIPS ihalesi olabilir. Başkan Powell’ın verdiği mesajlar ile yatırımcıların enflasyona yönelik algılaması arasında nasıl bir bağ kurulduğu hakkında ihalenin sonuçları fikir verecektir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.13 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı gün içerisindeki rekor yüksek seviyenin test edilmesine rağmen %-0.53 ile 1562 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +9bp ile %14.30 olurken, ülke risk primi ise %2.5 yükselişe paralel 322bp düzeyinde oluştu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oluştu. Fed öncesi fiyatlamalarda risk alma iştahı düşük seyrederken Euro Stoxx 50 %-0.03, FTSE 100 %-0.60, DAX %0.27 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-3.81 ile takip edildi. Özellikle Rusya varlıklarındaki ayrışmada ABD Başkanı Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e yönelik sert eleştirileri etkili oldu. Keza ruble günü %-1.06 ile tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde saat diliminin denk gelmesi nedeniyle FOMC fiyatlamaları etkili oldu. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar pozitif yönlü olurken, Dow Jones son dönemlerde olduğu üzere %0.58 primlenme ile bir adım önde yer aldı. İşlem hacimleri ise Nasdaq hariç kısa vadeli ortalamalarının üzerinde oluştu. Gelişmekte olan ülke varlıklarında Bovespa %2.22, Merval ise %0.54 ile günü tamamladı.

Asya’da Fed sonrası yeni gün işlemleri risk iştahı pozitif şekilde devam ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.92, Hang Seng %1.36, CSI 300 %0.62 ve KOSPI %0.85 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4937 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
Ancak, kısa vadeli fiyatlamalarda TCMB’nin faiz kararı ve lira performansının ağırlığı her iki yönde
mutlaka hissedilecektir. 1550-1520 puan seviyeleri destek, 1570-1590 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde global tahvil faizlerindeki dalgalanmanın, FOMC ve PPK beklentilerinin
bir süre daha fiyatlamalara yön verdiğini görebiliriz. 7.43-7.41 seviyeleri destek, 7.59-7.68 direnç
olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1930-1.1850 seviyeleri destek,
1.1990-1.2070 ise direnç olarak izlenebilir.

Günün önemli şirket haberleri 18/03/2021

 

Tüpraş ve Beyaz Filo sorusu

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)