E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKısa vadede dalgalı seyir devam edecek---

Kısa vadede dalgalı seyir devam edecek

Kısa vadede dalgalı seyir devam edecek
13 Temmuz 2020 - 09:30 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne yurtdışı borsalardaki güçlü pozitif eğilime paralel tepki alımlarıyla başlaması bekleniyor

BİST: Haftanın son işlem gününe satıcılı bir başlangıç yapan ve günün genelinde bu seyrini sürdüren BIST-100 endeksi kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmın geri alsa da günü %0,85 düşüşle 114.809’dan tamamladı. Yurtdışı borsalar genel olarak haftanın son işlem günü yükselişlerle kapatırken, ABD borsaları bir gün önceki kayıplarının bir kısmını geri aldı.

VIX endeksi 27 seviyelerine gerileyerek piyasalar ilişkin endişenin azaldığına işaret ederken, ABD borsaları BIST kapanışı sonrası yükselişini güçlendirerek devam ettirdi. CDS’ler yükselişine devam ederken, haftayı 531 seviyelerinden kapattı. CDS’lerde son bir hafta da görülen yükseliş, TL varlıklara yönelik risk algısının güçlendiğine işaret ediyor. Yurtdışı borsalar haftaya güçlü alımlarla başlarken, BIST’in negatif ayrışmasını devam ettirse de yurtdışı borsalardaki güçlü seyrin desteğiyle tepki alımlarıyla haftaya başlaması beklenmektedir. Ancak tepki alımlarının hafta içinde tekrar kar satışı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz

Global tarafta artan Kovid-19 vaka sayısına rağmen aşı çalışmalarına ilişkin pozitif beklentiler global risk alma iştahın güçlü kalmasına neden oluyor. Bugün yurtiçinde açıklanacak cari işlemler dengesi ve sanayi üretim verileri takip edilecek. Beklentilerden daha kötü bir sanayi üretim verisi BIST tarafında moralleri bozarak kar satışlarının devam etmesine ya da tepki alımlarının yurtdışına göre zayıf kalmasına neden olabilir. ABD vadeli endeksleri BIST kapanışına göre %1,5 üzeri yükselişle seyrederken, Asya borsaları yeni haftaya güçlü alımlarla başladı. Endeksin güne yurtdışı borsalardaki güçlü pozitif eğilime paralel tepki alımlarıyla başlaması beklenmektedir. Ancak endeksin kısa vadede dalgalı seyrini bir süre daha devam ettirmesi ve yurtdışına göre negatif ayrışmasını sürdürmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Cuma günü, 6,8656-6,8691 bandında işlem gören Dolar paritesi gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,06 oranında değer kazanarak 6,8667 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,11 oranında değer yitirdi. Haftanın son işlem günü, borçlanma araçları piyasasında %12,71-%12,75 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre değişiklik göstermeyerek gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %12,75’ten günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

İşgücüne katılımdaki dramatik düşüş işsizlik oranındaki artışı sınırlıyor: Nisan ayında (Mart-Mayıs döneminde) mevsimsellikten arındırılmış manşet işsizlik oranı geçen ayki %13,1 seviyesinden
%13,8’e yükseldi. Tarım-dışı ve genç işsizlik oranları da %15,2 ve %25,1 seviyelerinden %16,1 ve %26,6’ya yükseldi. Arındırılmamış işsizlik oranının ise, 1 yıl önceki %13,0’ten %12,8’e gerilediği görülüyor.
Ancak manşet işsizlik rakamlarının istihdam piyasasındaki gerçek resmi ortaya koymadığını, bir süredir devam eden işgücüne katılımdaki gerilemenin Mart’tan itibaren daha da hız kazandığını belirtmek gerekiyor. Kasım-Mart arasında işgücünden çekilen 2 milyon kişinin üzerine Nisan döneminde 893 bin kişinin daha işgücünden çekildiği görülüyor. Nisan’daki 968 bin kişilik istihdam kaybıyla birlikte Kasım döneminden bu yana istihdam kaybı da 2,7 milyon kişiye ulaşmış durumda. Devam eden istihdam kayıplarına karşın, işgücündeki azalışa bağlı olarak, Nisan’da işsiz sayısının sadece 76 bin arttığı görülüyor. İşgücünden çekilen kişi sayısındaki bu artışa bağlı olarak da birkaç ay öncesine kadar %53’ün üzerlerinde seyreden işgücüne katlım oranının da %47,5’e kadar gerilediğini görüyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)