E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKısa vadede dalgalanmanın azalması bekleniyor ---

Kısa vadede dalgalanmanın azalması bekleniyor

Kısa vadede dalgalanmanın azalması bekleniyor
02 Nisan 2021 - 09:15 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalması, devam eden süreçte ise dengelenme olması bekleniyor.

ABD Başkanı Biden tarafından kamuoyuna duyurulan 2.25 trilyon dolarlık altyapı harcama paketinin etkileri farklı varlık sınıflarında farklı yansımalar gösterdi. Amerikan doları genele yayılır şekilde zayıflarken, reflasyon temasını destekler şekilde hisse senetleri yükseldi, risk iştahı canlandı, değerli metallerde primlenmeler, tahvil faizlerinde ise gerileme görüldü. Oysaki gelecek dönem büyüme ve enflasyon beklentilerini yukarı yönde baskılayacak önemli bir gelişme olarak okuduğumuz paket sonrasında Amerikan dolarının kuvvetli kalmasını, tahvil faizlerinin yüksek seyretmesini ve fakat hisse senetlerine olan ilginin de korunmasını beklerdik. Henüz mevcut fiyatlama temasından farklı bir faza geçildiğini düşünmüyor ve kısa vadede de olmasını beklemiyoruz. Dün takip edilen yatırımcı eğiliminin önemli bir kısmını risk iştahının yönlendirdiğini, bir kısmının da Paskalya tatili öncesindeki pozisyon ayarlamaları kaynaklı olduğuna inanıyoruz. Öte yandan bugün ABD’de açıklanacak olan Mart ayı istihdam raporu öncesinde ise ‘pozisyonların ihtiyatlı şekilde ayarlanması’ uyarısını yapmanın gayet yerinde olduğunu düşünüyoruz. Konsensüs rakamın +650 bin şeklinde gerçekleştiği, ancak, risklerin daha yüksek rakamlara işaret ettiği verinin fiyatlaması tatil etkisi kaynaklı düşük işlem hacimleri nedeniyle çok daha volatil olabilir. Bu nedenle her iki yöndeki risklere dikkat edilmeli. DXY’nin 92.90 seviyelerinde oluştuğu sınırlı düzeydeki açık Asya piyasaları işlemlerinde 200 günlük ortalamanın şekillendiği 92.50 bölgesini önemsiyoruz. Küresel risk iştahının yüksek seyrettiği günde Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıkların da bu eğilime katılmasını gerek moral desteği gerekse son dönem fiyatlama tahribatının azalışı açısından değerli buluyoruz. TCMB’nin yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda Başkan Kavcıoğlu’nun sıkı para politikası duruşunu koruyacaklarına dair bir kez daha yaptığı vurgu liradaki kısa yönlü pozisyonların kapatılmasına yurtdışı piyasalardaki tatil dönemi öncesinde imkan tanımış olabilir.

Pazartesi günü açıklanacak olan Mart ayı enflasyonu öncesinde izlenen İstanbul enflasyonu ise aylık bazda %1.13 yükselişe işaret ediyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.58 yükselişle tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %2.50 pimle 1426 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -61bp ile %18.25 olurken, ülke risk primi ise %5 geriledi ve 452bp ile kapanış yaptı.

Euro Bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.68, FTSE 100 %0.35, DAX %0.66 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-1.34 düzeyinde performans sergiledi. Rusya’da işlem hacimleri son 5 gün ortalamasının %70 üzerinde olurken, Avrupa varlıklarında ise ortalamada %15-20 civarında azalışlar görüldü.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıklarının ayrışması takip edildi. Teknoloji grubunun iyimserliği Nasdaq endeksinde %1.76 yükselişe işaret ederken, S&P 500
%1.18, Dow Jones ise %0.52 ile günü tamamladı. GOÜ cephesinde Bovespa %-1.18 olurken, Kolombiya, Arjantin ve Peru’da tatil nedeniyle işlemler gerçekleşmedi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları açık olan piyasalarda pozitif seyrediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %1.50, CSI 300 %0.64 ve KOSPI %0.74 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi 6.5689 ile yuanda değer kazancını ifade ediyor.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın
azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin
belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın 20 Mart 2020 yükselişin önemli noktalarından birisi olarak gördüğümüz 1407 puan seviyesinin üzerinde olup olmayacağını  takip edeceğiz. İlk şokun ardından geçtiğimiz hafta gerçekleşen kapanış söz konusu seviyenin aşağısında kalmıştı. Günlükte ise 1390-1370 seviyeleri destek, 1430-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 8.06 destek, 8.20 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1730-1.1700 seviyeleri destek, 1.1810-1.1830 ise direnç olarak izlenebilir.

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

 

Aksa Enerji ve Yeşil Yapı sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 02/04/2021

 

Bankacılık hisseleri ile Euro'yu bile bozduk!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)