E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKırılgan 5'li 10'a mı çıkıyor?---

Kırılgan 5'li 10'a mı çıkıyor?

Kırılgan 5'li 10'a mı çıkıyor?
17 Ağustos 2015 - 07:30 borsagundem.com

Morgan Stanley’nin kırılgan 5’lisi satış dalgası ile birlikte 10’a genişliyor

Kırılgan 5’liyi unutun. Morgan Stanley stratejistleri bu günlerde bu sayının 10’a çıkabileceğinden endişe ediyor.

Çin’in yuanı devalüe etmesinin ardından 10 ülke risk altına girdi. Analistler, Brezilya reali, Peru solü, Güney Kore vonu gibi para birimlerinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamaya karşı hassas olduğunu belirtiyor. Çin ile ticaret bağı bulunan bu ülkeler kırılgan hale geliyor.

Morgan Stanley küresel döviz stratejisti Hans Redeker, “Her şey kırılganlık ile ilgili. Politika değişiminin bu seferki öenmli kurbanları, Çin ile ihracat yapan ve Çin’e karşı ihracat rekabeti yapan ülkelerin para birimleri olarak görülüyor” dedi.

Morgan Stanley, Kırılgan Beşli ile ilgili haklı çıkmıştı. Bu para birimleri gelişmekte olan dünyanın en kötü performans sergileyen 8 para biriminin 4’ünü içeriyor. Kırılgan Beşli deyimi ilk kez 2013’te ortaya atılmıştı. Türk Lirası ile birlikte real, Güney Afrika randı, Hindistan rupisi ve Endonezya rupiahı faiz oranlarının küresel olarak artması ile zarar gördü. Bu ülkeler cari işlem açıklarını finanse etmekte daha da zorlandılar.

Redeker’e göre en büyük zorluk küresel büyüme eksikliği. Japonya, Avrupa ve ABD’de merkez bankaları rekor seviyede teşvik sundular. Ancak IMF’ göre dünya ekonomisi bu yıl 2009’dan bu yana en yavaş büyümeyi kaydedecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)