E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a faiz eleştirisi---

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a faiz eleştirisi

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a faiz eleştirisi
24 Temmuz 2018 - 14:55 borsagundem.com

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a faizle ilgili "Yetkiyi aldın. Faizle nasıl uğraşacaksın merak ediyoruz. Düşürürsen bu kürsüden seni öveceğim. Düşürmezsen o koltukta oturmayacaksın." ifadesini kullandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisindeki olağanüstü kurultay ve bu kurultay için delegelerden imza toplanması ile ilgili tartışmaları değerlendirirken, "Değişmeyen bir şey varsa o da değişimdir. Göreceksiniz, yeni süreçte de partide ciddi değişiklikler olacaktır. Hiç kimse bundan endişe duymasın." dedi.

Kılıçdaroğlu, Mecliste, gazetecilerin, partinin bazı delegelerinin "Değişim ve Umut Kurultayı" adı altında olağanüstü kurultay talebiyle başlattığı imza toplama faaliyetlerine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, son 10 yılda en büyük değişim yaşayan partinin CHP olduğunu ifade etti. "Değişmeyen bir şey varsa o da değişimdir" diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Göreceksiniz, yeni süreçte de partide ciddi değişiklikler olacaktır. Biz partiyi Türkiye'nin bütün coğrafyasında konuşulur hale getirdik. Partiyi dar alanlarda tartışmanın ötesinde çok daha geniş alanlarda tartışılmasını sağladık.

Bu ülkede demokrasinin gelmesi için her türlü mücadeleyi verdik, vermeye de devam ediyoruz. Dolayısıyla değişim olacaktır, hiç kimse bundan endişe duymasın."

"Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin tapusu tescil edildi"

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, yaptığı konuşmada da 23 Temmuz'un Erzurum Kongresi'nin 99. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Falih Rıfkı Atay'ın kongrenin nasıl yapıldığı ve hangi kararlar alındığına ilişkin yazdığı hatıralarını paylaştı.

"Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kişiye teslim edilecek bir devlet değildir. Ruhunda Kuvayımilliye vardır." diyen Kılıçdaroğlu, 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile Kurtuluş Savaşı'nda mücadele verenlerin Batının egemenleriyle masaya oturduğunu, Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Sevr Antlaşması'nı yırtarak, çöpe attığını dile getirdi.

Atatürk'ün, "Siyasi, adli, iktisadi ve mali bağımsızlığı imha ve sonuç olarak yaşama hakkımızı inkar ve ortadan kaldırmaya yönelik olan Sevr Antlaşması bizce mümkün değil." dediğini ve çöpe attığını ifade eden Kılıçdaroğlu, sarayda oturan saltanatın imzaladığı anlaşmayı Mustafa Kemal ve arkadaşlarının reddettiğini söyledi.

Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin tapusunun tescil edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, "O tapunun bize kadar gelmesini sağlayan iki önemli aktör vardır. Biri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ikincisi İsmet İnönü'dür." diye konuştu. 

Atatürk ve İnönü'nün her alanda bağımsızlığı savunduğunu, kişinin, sarayın kulu olmasının önüne geçtiğini, cumhuriyeti ve eşit yurttaşlığı getirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, bugünlere kanla, gözyaşıyla kazanılan zaferlerle gelindiğini vurguladı.

Türkiye'nin binlerce yıllık devlet geleneği olduğuna, kimseye boyun eğmediğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Saray boyun eğdi, sonra kaçmak zorunda kaldı. Düşman gemisiyle kaçmak zorunda kaldı ama bu ülkede yaşayanlar onurlarıyla yaşadı ve kendi geleceklerini onurlarıyla çizdiler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınırları, anlaşmalarla kurulmamıştır; kanla, gözyaşıyla kurulmuştur. Avukat bürolarında hazırlanmamıştır, insan hayatıyla bedel ödenmiştir, yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla bedel ödenmiştir. Ama üzülerek ifade edeyim ki ödediğimiz bedeller yeterince genç kuşaklara anlatılmamıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ü genç kuşakların bir bölümü Kenan Evren'in gözüyle görmüş ve öyle tanımıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, o Atatürk değildir. İki temel değeri üzerinde durur Atatürk. 'Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir, ben hiç kimseye boyun eğmeyeceğim' der. 'Kendi ülkemde, bayrağımın altında aç da kalsam, özgürce yaşayacağım' der. Bundan daha güçlü bir mesaj olabilir mi? Bağımsızlığın ne kadar değerli olduğunu bilen Mustafa Kemal, bağımsızlığın nasıl kurulması gerektiğini de biliyor. Ve şöyle diyor, 'savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa ülkenin bağımsızlığı tehlikeye girer.' Bugün geldiğimiz nokta budur. Ekonomik bağımsızlık yani Türkiye'nin üretimden koparılması Türkiye'yi farklı bir sürece sokmuştur ve Türkiye bugün tefecilerin, dayattığı kurallarla yönetilir hale gelmiştir."

Basın özgürlüğü

Bugünün, Basın Özgürlüğü Günü olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, basının baskı altında bulunduğunu savundu.

Ece Sevim Öztürk'ün 15 Temmuz darbe girişimini araştırdığı için hapse atıldığını iddia eden Kılıçdaroğlu, "15 Temmuz'un ayrıntılarından neden korkuluyor?" sorusunu yöneltti.

Türkiye'nin basın özgürlüğünde, 180 ülke arasında 157'nci sırada bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve 140'tan fazla gazetecinin hapiste olduğunu belirterek, "Biz demokrasiyi, medya özgürlüğünü savunacağız." dedi. 

Kılıçdaroğlu, televizyona çıkmak için kanal yöneticilerine çağrıda bulunarak, "Hangi gazeteci daha muhalifse onu da çıkar, katılmayan şerefsizdir. Ama asla çağıramazlar çünkü halkın doğruları öğrenmesini istemiyorlar." ifadelerini kullandı.

Tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun da gazetecilik yaptığını anımsatan Kılıçdaroğlu, Berberoğlu'nun suçu olmamasına karşın iktidarın isteği üzerine hapishanede tutuklu, yani esir olduğunu ileri sürdü.

Berberoğlu'nun demokrasi kahramanı olduğunu  vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Olay Enis Berberoğlu olayı olmaktan çıkmıştır. Olay, Berberoğlu ailesinin olayı da değildir. Olay CHP milletvekilinin tutuklu olması olayı da değildir. Olay bir Türkiye olayıdır, bir demokrasi olayıdır artık. Gönlümüzde yatan mahkemeler bağımsız olsun, herkes hukukun üstünlüğüne ve vicdanına göre karar versin ama talimatla karar veren mahkemeler var. Bakıyor, 'nasıl karar verirsem sarayın gözüne girerim, Yargıtayın yolu açılır, terfi edebilirim' diye bunu düşünen kişiler asla ve asla hakim değildir, yargıç da değildir. Onlara unvan verilecekse onlara yakışan en güzel unvan, yargıya ihanet edenlerdir. Türkiye'nin şu an en temel sorunu yargıdır. Neden biliyor musunuz? Yargı tutsaktır, rehin altındadır. Rehin altında bir yargı olur mu? Rehin altında, ipotek altında, baskı altında."

Yargının Berberoğlu'na ilişkin kararı son güne kadar beklettiğini ifade eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Adli tatilin başlayacağı günden bir gün önce kararlarını verdiler ve sonra hep beraber tatile çıktılar. O tatil size haram olsun." diye konuştu.

"Yargıdan ümidimizi kesmiş değiliz"

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında, Anayasa Hukukçusu Kemal Gözler'in, Yargıtay'ın, Enis Berberoğlu kararı hakkındaki yazısını okudu.

Yargının rehin altında olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Yine de yargıdan ümidimizi kesmiş değiliz. Yürekli ve namuslu, hukukun üstünlüğüne inanan, vicdanına göre karar veren çok sayıda hakim ve savcı var. O yürekli insanları, yargının onurunu ve şerefini koruyan o insanları saygıyla selamlamak da bizim görevimiz." diye konuştu. 

Eren Erdem'in tutukluğuna ilişkin değerlendirmede bulunan Kılıçdaroğlu, Erdem'in, "FETÖ'ye üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" ile suçlandığını aktardı. 

Tıpkı Balyoz ve Ergenekon olayında FETÖ'nün yaptıklarını, şimdi saray ve adamlarının yaptığını iddia eden Kılıçdaroğlu, "Demiştim ya, bir ipte iki cambaz oynamaz diye. İki cambaz vardı biri düştü diğer cambazımız duruyor." ifadesini kullandı. 

Erdem'in hayatı boyunca FETÖ ile mücadele ettiğini, "Nurjuvazi" diye bir de kitap yazdığını, bu kitabın toplatılması için onların seferber olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şimdi gelinen noktada Erdem'in, FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etmekle suçlandığını dile getirdi. 

Karşı gazetesinin sahibinin, Erdem'in cep telefonuna attığı mesajı anımsatan Kılıçdaroğlu, Eren Erdem'in bu mesajın üzerine gizli tanığı deşifre etmekle suçlandığını bildirdi. 

Kılıçdaroğlu, "Gizli tanığı deşifre eden tanığın kendisi. Yalan üzerine inşa edilmiş. Eren Erdem şöyle bir mesaj verseydi, 'Sen hiç meraklanma, senin vergi borçlarını ben kapatacağım' deseydi ne olacaktı? Eren Erdem öyle bir onursuzluk yapar mı? Asla yapmaz. Onurlu duruşunu asla bozmaz." diye konuştu. 

Erdem'in, yurt dışına kaçma şüphesiyle tutuklandığına değinen Kılıçdaroğlu, "Dokunulmazlığı kalktıktan sonra iki yıl boyunca 38 kez yurt dışına gitti geldi. Kaçan adam yurt dışına gider, niye gelir tekrar? Suçlu adam kaçar, suçlu değil ki. O davanın da takipçisi olacağız." ifadesini kullandı. 

"Zaten anayasal bir düzen yok"

"Bir başka adaletsizlik örneği de Osman Kavala." diyen Kılıçdaroğlu, Kavala'nın bir iş adamı, aynı zamanda vatansever, insan hakları savunucusu, adaletten yana bir insan olduğunu savundu.

Kavala'nın 19 Ekim 2017'de İstanbul'da gözaltına alındığını, 1 Kasım 2017'de tutuklandığını aktaran Kılıçdaroğlu, Kavala'nın "hükümet ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ile suçlandığını belirtti.

Kılıçdaroğlu, "Zaten hükümet kaldırıldı, anayasa ile kaldırıldı. Zaten anayasal bir düzen yok ki. Saray düzeni var." iddiasında bulundu. 

Kavala için henüz iddianame hazırlanmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bana diyecekler ki, 'Türkiye'de adalet, hukuk, bağımsız yargı var.' Ben de sen onu benim külahım anlat. Böyle bir şey yok Türkiye'de diyeceğim." dedi. 

"Sözleşmeli öğretmene bunu niye yaparlar?"

Sözleşmeli öğretmenlerin mülakatla alınmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Sözleşmeli öğretmene bunu niye yaparlar? Girmiş sınava, yüksek puan almış, sözlüye giriyor ama siz sözlüde düşük puan veriyorsunuz ve bunu kazandırmıyorsunuz." ifadesini kullandı.

Danıştay'ın, "adayın mülakat puanı, KPPS puanının 3 puan aşağı ya da yukarısında verilebilir." şeklinde kararının bulunduğuna değinen Kılıçdaroğlu, ancak bu puanın karardan çok daha büyük şekilde düşürüldüğünü bildirdi. 

Kılıçdaroğlu, sözleşmeli öğretmenlik için yapılan güvenlik soruşturmasında izlenen uygulamayı eleştirdi. 

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen karşılaştırması da yapan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bütün bu olumsuzlukları kabul ederek, bu öğretmen adayı arkadaşlarımız, öğretmen olmak istiyorlar. Siz haksız ve hukuksuz bir şekilde bu gencecik çocuklarımız, öğretmenlerimizi, öğretmen seçtirmiyor, öğrenci ile öğretmeni buluşturmuyorsunuz. Benim size sözüm, bu haksızlığı bu parlamentoda bütün boyutlarıyla dile getireceğiz. Size sözüm, hakkınızı alıncaya kadar mücadelenizi sonuna kadar sürdüreceğiz."

Sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddet olaylarına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, Türk Tabipler Birliğinin bu sorunun ortadan kaldırılması için hazırladığı iki maddelik kanun tekliflerini okudu. 

Partisinin grup başkanvekillerine bu iki maddelik kanun teklifini hazırlamaları talimatı veren Kılıçdaroğlu, "Bu kanun teklifini verelim. İktidar partisi de sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara karşı, 'Biz de bunu doğru görmüyoruz.' diyorsa, gelsinler destek versinler." dedi. 

"Faizle nasıl uğraşacaksın merak ediyoruz"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yüksek faizler ödediğini, tefecilere bir anlamda teslim olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da faizler konusunda rahatsızlığını ifade ettiğini anımsattı. 

Başkan Erdoğan'ın, faizler konusundaki değerlendirmeleri ile uyarılarını aktaran Kılıçdaroğlu, "Sevgili Erdoğan, böyle saygısızlık olmaz. Doğruya doğru. Sana saygısızlık yapan adam hakkında niye bir şey yapmıyorsun? Tefecilerden mi korkuyorsun?" diye konuştu. 

Erdoğan'ın, "24 Haziran seçimlerini atlatalım, siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şununla bununla nasıl uğraşılır göreceksiniz." dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Yetkiyi aldın. Faizle nasıl uğraşacaksın merak ediyoruz. Düşürürsen bu kürsüden seni öveceğim. Düşürmezsen halka verdiğin sözü yerine getirmedin, o koltukta oturmayacaksın." ifadesini kullandı. 

Son 16 yılda devletin içerideki rantiyelere ödediği faizin 693 milyar lira, dışarıya ise 155 milyar dolar faiz ödediğini savunan Kılıçdaroğlu, "Faiz düşecek diyorlar defalarca. Düşürdük diyorlar. Rakamlara bakalım. Bana inanmayan gitsin Merkez Bankasının internet sitesine baksın." dedi.

Merkez Bankasının bu yılki haftalık repo faizleri ile gecelik repo faizlerini aktaran Kılıçdaroğlu, bu oranların, diğer ülkelerin oranlarıyla karşılaştırmasını yaptı. 

Kılıçdaroğlu, tefeciye teslim olan bir siyasal iktidarın bu ülkeyi yönetemeyeceğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gerçekleri kimse unutmasın. Osmanlı'nın batışı bu nedenledir. Duyun-u Umumiye kurulmuştur. Osmanlı'nın gelirlerini Duyun-u Umumiye toplamıştır. Şimdi toplanan gelirleri rantiye sınıfı, faizciler alıyor. Bir kısmı Londra'da, bir kısmı Türkiye'de. Bunların fabrika, işçi, banka kredisi diye bir derdi yok. İşçilerin ücretini zamanında ödeyecek miyim diye dertleri yok. Bunların elinde bir kadeh viski, otuyorlar, hükümete diyorlar faizi artır, artırmazsan para yok. Bu da paraya bakıyor. Yalvarıyor. Bakanları, bürokratları gönderiyor. Ne olursunuz beni sıkıştırmayın diyor. İyi de yakayı tefeciye ben mi teslim ettim? 16 yıldır bu ülkeyi tefeciler yönetiyor, sen yönettiğini sanıyorsun. Şimdi gerçeklerle karşı karşıyayız."

Terörle mücadele düzenlemesi

Terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine de değinen Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından parlamentoda kabul edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının gerekçesini okudu. 

Kılıçdaroğlu, söz konusu uygulamanın gerekçesinin tam tersinin uygulandığını iddia etti, OHAL sürecinde yaşananları anlattı. 

Kılıçdaroğlu, OHAL'in sürdürülmesi için parlamentoya bir kanun teklifinin geldiğini belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"Görevden çıkarma var. Eskiden görevden çıkarma Bakanlar Kurulu kararıyla oluyordu. Resmi Gazete'de yayınlanıyor, bizler kaç kişinin görevine, hangi kurumda kaç kişinin görevine son verildi bunları görebiliyorduk. Şimdi yeni düzenlemeyle bunu göremeyeceğiz. Bir onayla kişinin görevine son verilebiliyor. Hukuksuzluk kamuoyundan gizlenebiliyor. Savunma hakları ellerinden alınıyor. Uğradığı haksızlığa karşı tazminat davası açamıyor. Eğer kişi, haksız olduğunu kanıtlar ve ispat ederse görevine iade güvencesi de yok. Haksız işlem yapanların, insanları mağdur edenlerin, kuru ekmeğe muhtaç edenlerin hiçbir sorumluluğu yok. 

Seyahat özgürlüğüne, toplanma özgürlüğüne kısıtlama geliyor. Adil yargılama hakkı zaten yok. Gözaltı süreleri uzatılıyor. Sadece suçlu olduğu sanılan kişi değil onun eşinin de pasaportuna el konuluyor. Hiç kimsenin can ve mal güvenliği yok. Ama çok önemli bir düzenleme daha geliyor. TMSF doğrudan saraya bağlanıyor."

Elini vicdanına koyup bütün vatandaşların düşünmesini isteyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Haksızlık varsa, bu haksızlık benim şahsıma karşı yapılan bir haksızlık değil, ben onun hesabını sorarım ama sıradan vatandaşa yapılan bu zulüm, bu haksızlığa karşı eğer siz susarsanız dilsiz şeytansınız. Bu kadar açık, bu kadar net. Devlette yetki ve görev varsa yetkiyi kullanan kişinin sorumluluğu var."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alper25 Temmuz 2018 02:27

    Bu adam çok komik ya....Bence siyasette hep olmalı.

  • Isbank ta bos mallancak koltuk bulurlar sana24 Temmuz 2018 23:30

    Kilictaroglu senin hayal edip birturlu oturamadigin basbakanlik koltugunu sana hediye edelim

  • Tugce 24 Temmuz 2018 22:20

    He kemal he sen herseyi daha iyi biliyorsun

  • Kadir yildirim24 Temmuz 2018 22:10

    Faiz 50 olsun rahatlicakmisin. . Kusura bakma sen bu işlerden gerçekten alamazsınız by kemal... 100 baz aryiricakmisiz. . Her ay 100 baz puan nereye kadar artiracagiz. Yurdumun çok ve boş bilmiş Ekonomistleri. .. Hindistan'da da aynı halti yediler ... Sonuç basaramadilar.... faizi ne kadar artirirsan enflasyonda artar... ne istiyosunuz. . Faiz 5000 enflasyon 7500 mu olsun. Birisi bu saçma faiz sarmalina dur demeli...

  • xyz24 Temmuz 2018 21:51

    Haklılık payı yok değil.

  • Haha24 Temmuz 2018 19:04

    Okumadan yorum yaapan troller hangisi hatali soylediklerinin

  • Kadir yildirim24 Temmuz 2018 22:13

    Eline tutusturuklari kağıttan ne dedigini bilmediğini eminim... 2000 öncesi ülke için ekonomi savaşı bu. Peki çok bilmisler bu faizi her artırmak dediklerinde kime zararı olucak düşünen yada bunun sonucu bilen. .. aslında biliyorlar ama ceplerini doldurduklari için sorun yok... sen by kemal in bunları bilerek söylediğine inaniyomusun. Ben tuvalet bekçisi yapmam..

  • POLAT ALEMDAR24 Temmuz 2018 18:35

    sen olsan na yapacaktın yedi düvelle savaşıyoruz.sen olsan ülkeyi belkide verecektin veya onların dediklerine razı olacaktın biraz nefes alırdık hepsi o kadar

  • Elamdur 😃24 Temmuz 2018 21:55

    Kimle savaşıyoruz. Savaş çıktı da haberimiz mi yok.

  • ali demir24 Temmuz 2018 18:31

    yollar inişli çikiş çiktik şimdi iniyoruz sabır güzel olucak 13500 maliyetli halk var maliyetli bekliyorum :D :D :D :D

  • Erkan 24 Temmuz 2018 18:27

    Ben buna aciyorumya Allah akıl fikir versin hala çırpınıyor

  • recai24 Temmuz 2018 18:08

    vatandas sana istikametini gösterdi ama sen görmüyorsun....?

  • saf saffet24 Temmuz 2018 17:57

    bence işbanka geçsin.ince onu işbanka atasın.zaten tecrübeli eskiden.bırakır o zaman..

  • mert24 Temmuz 2018 16:20

    Önce senden ve ekibinden başlamalısın. Artık kabul et. Yönetimiyorsun

  • Yeni Türkiye24 Temmuz 2018 16:01

    Kendini bu kadar önemseme. sonuçta her seçime girip de kazanamayan tek diktatör sen değilsin. yolcusun kemal bağlasan muharrem toslar ....

  • ALİ24 Temmuz 2018 15:51

    NAYIIIIR NOLAMAZ...BIRAKMA BİZİ KEMAAAAAL SEİ ÇOK SEVİYORUZ GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR...ERDOĞAN SANA 9 KEZ KURBAN OLSUN...

  • gobel6624 Temmuz 2018 15:19

    O kesin. İlk önce senin ayağını kaydıracaklar.

  • Tolga Daniş24 Temmuz 2018 15:10

    sen bu partiyi ilk seçimde baraj altı yaparsın