E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKesintisiz VİOP'un sinyalini verdi---

Kesintisiz VİOP'un sinyalini verdi

Kesintisiz VİOP'un sinyalini verdi
22 Ekim 2013 - 12:14 borsagundem.com

Borsa İstanbul Başkanı Turhan, İstanbul'un gerçek anlamda "Finans Merkezi" olabilmesi için uyumun önemine dikkat çekti...

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) işlem süresiyle ilgili tartışmalar nihayet Borsa İstanbul yönetiminde de yankısını buldu. Borsa İstanbul Başkanı Dr. İbrahim Turhan, “İkincil Düzenlemeler Işığında 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu” başlıklı konferansta, VİOP işlem saalerinin değişeceğiyle ilgili de önemli bir sinyal verdi. Turhan, İstanbul'un gerçek anlamda finans merkezi olabilmesi için dünya piyasalarına entegrasyon ve uyumunun önemine dikkat çekti. Bu doğrultuda, bir süredir gündemde olan VİOP işlem saatlerinin kesintisiz olarak yapılması beklentisi güçlendi.
Bilindiği gibi VİOP'ta halen altın ve döviz kontratları dışındaki sözleşmelerde sabah 09:10-12:30 ve 13:55-17:45 saatleri arasında işlem yapılabiliyor. Şimdi VİOP'un ilk aşamada öğle tatili olmaksızın, sabah 09:10 ile akşam 17:45 saatleri arasında kesintisiz açık olması için gerekli düzenlemenin yapılacağı bekleniyor.

"FİNANS MERKEZİ'NE UYGUN BİR MODEL DEĞİL"
Hatırlanacağı gibi  Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, daha önce AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlamış ve "Spot piyasada ve VİOP'ta öğlen tatili kalkmalıdır. Endeks kontratı çok kısa bir ara haricinde tam gün devam etmelidir" demişti.
Türkiye piyasasının coğrafi konumundan dolayı erken kapanmadığını dile getiren Ünver, sözlerini şöyle sürdürmüştü: "Spot piyasa ve vadelide öğlen tatili olması, finans merkezi olma hedefi olan bir ülkeye uygun model değildir. Hem spot piyasa hemde VİOP'un kesintisiz müzayede dediğimiz seanslarının öğle tatiline girmesi uygun değildir. Her iki piyasada sabah açılıp akşam kapanmalıdır. Dünyada da bu şekildedir. Heleki bizimde nihai hedeflerimiz arasında olan finans merkezi yaklaşımı paralelinde, seanslara ara verilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bizler spot piyasada öğlen arasının kalkmasını beklerken, VİOP'ta öğlen arası modeline geçilmesini anlamlandıramadık. İleriye değil, geriye doğru bir gelişme olmuştur."
SPYD Başkanı Arif Ünver'in görüşlerinin devamına ve ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut'un konuyla ilgili değerlendirmesine aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)