E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKardemir 4. çeyrek kâr analizi---

Kardemir 4. çeyrek kâr analizi

Kardemir 4. çeyrek kâr analizi
11 Mart 2016 - 15:28 borsagundem.com

Kardemir'de 4. çeyrekte operasyonel karlılık gerilerken, net kar beklentilerin üzerinde gerçekleşti

Kardemir, 4Ç15'te, önceki yılın aynı dönemine göre %40.5 yükselişle, büyük ölçüde bu dönemde TL 96mn tutarında ertelenmiş vergi gelirleri kaydedilmiş olması nedeniyle, piyasa ortalama beklentisi olan TL 57mn ve tahminimiz olan TL 97mn net karın hayli üzerinde, TL 189mn net kar açıklamıştır. Kardemir, 4Ç15'te önceki yılın aynı dönemine göre %8.5 artışla TL 591mn olarak açıklanan satış gelirleri de, özellikle bu dönemde satış hacmindeki önceki yılın aynı dönemine kıyasla %18.7 oranında, kuvvetli bir artış gerçekleşmiş olması ile piyasa ortalama beklentisi olan TL 556mn'un (Seker Yatırım T: TL 587mn) üzerinde gerçekleşmiştir. Ancak Şirket'in 4Ç15'te yarattığı TL 25mn tutarında FAVÖK, Piyasa ortalama beklentisi olan TL 65mn'un (Seker Yatırım T: TL 74mn) oldukça altında gerçekleşmiştir; Şirket'in FAVÖK marjı bu dönemde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla 12.0 y.p. daralmıştır. Kardemir'n 4Ç15 net karı, büyük ölçüde TL96mn tutarında kaydedilen ertelenmiş vergi gelirleri ve artan finansman gelirleri neticesinde, önceki yılın %40.5 üzerinde, TL 189mn olarak gerçekleşebilmiştir. Açıklanan 4Ç15 mali tablolarının, sonuçların operasyonel karlılıkta hızlı gerilemeye işaret ediyor olması nedeniyle Şirket hisse performansını olumsuz etkilenmesini beklemekteyiz.

Kardemir son iki aydır ürün fiyatlarını arttırmaktadır; ürün fiyatlarında gerçekleşen artışların, sektör genelindeki fiyatlardaki düşüş trendinin sonlandığı konusunda düşünceleri doğuruyor olması nedeniyle Şirket hisseleri performansı üzerinde zaman zaman kısa dönemli olumlu etki yaratabileceğini anlamaktayız. Her ne kadar çelik fiyatları halihazırda 4Ç15 ortalamalarının altında ise de, uzun ürünlerde YBB TL bazında %16, kütük fiyatlarında da US$ bazında %16, profil fiyatlarında ise € bazında %4 civarında artış gerçekleşmiştir. Fiyatlardaki bu hızlı artış, esas itibariyle demir cevheri fiyatlarındaki hızlı artış neticesinde, dünya çelik fiyatlarındaki artışa paralel olarak gerçekleşmiştir. Bu noktada, demir cevheri ve çelik ürün fiyatlarındaki artışların istikrarlı ve karlı bir trende işaret edip etmediği netlik kazanmamıştır. Bu durumun bir trende işaret etmesi için Çin'in büyümeye yönelik önlemlerinin, iç tüketimini arttırabilmesi ve böylelikle Türkiye gibi pazarlara bu ülkeden ithal edilen daha düşük fiyatlı ürünlerin etkisinin azalması ve Çin'in üretim kapasitesi fazlası konusunda alacağı önlemler konularının daha belirginleşmesini beklemeyi tercih etmekteyiz. Böylelikle, Kardemir için 2016 ve sonrası için tahminlerimizde herhangi belirgin bir yukarı yönde revizyon henüz gerçekleştirmemekteyiz. Şirket'in 2016T FAVÖK marjında halihazırda 2 y.p. artış beklemekteyiz. Kardemir için hisse başına TL 1.20 olan hedef fiyatımızı ve "TUT" tavsiyemizi korumaktayız.

Şeker Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 22,44
En Yüksek: 22,62
En Düşük: 21,78
Değişim 1,45 %
FK: 16,11
PD / DD: 0,69
İşlem Hacmi 63.136.177
Toplam Adet: 2.836.947
Ağırlıklı Ort.: 21,98
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)