E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar satışlarıyla karşılaşabilir---

Kar satışlarıyla karşılaşabilir

Kar satışlarıyla karşılaşabilir
16 Şubat 2021 - 09:30 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne pozitif eğilimle başlaması bekleniyor.

BİST: Güne dün alıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi bu eğilimini devam ettirerek günü % 1,56 yükselişle 1.562,49’dan tamamladı. ABD borsalarının kapalı olduğu günde yurtdışı borsalar günü yükselişle kapatırken, BIST pozitif ayrışarak günü güçlü yükselişle kapattı. Son dönemde Dünya genelinde vaka artış hızlarının yavaşlaması ve ABD ek teşvik beklentileriyle global risk alma iştahı tekrar güçlenmeye başladı. VIX endeksinin 20 seviyesi altına gerilemesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi de risk alma iştahındaki güçlenmeyi destekliyor. TL, günü güçlü değer kazancı ve pozitif ayrışmayla kapattı. CDS’ler gün içinde 284 ile son dönemin en düşük seviyesini test ederken, 287 seviyelerinde günü kapatan CDS’lerdeki düşüş TL’deki değer kazançlarını destekliyor. BIST yurtdışı borsalardaki güçlü seyre paralel yükselişini devam ettirirken, son dönemde yabancıların BIST’te satış yaptığını görüyoruz. Bu görünüm yabancıların BIST’te mevcut seviyeleri şuan için cazip görmediklerini ve Kasım sonrası oluşan ralli sonrası kar satışları yaptıklarına işaret ediyor. Yabancı çıkışının devam etmesi durumunda BIST’in yeni zirve seviyelere yönelse bile kalıcılık sağlayamayacağını ve global risk alma iştahının zayıflaması durumunda tekrar kar satışlarıyla karşılaşabileceğini düşünüyoruz. Ancak kısa vadede global risk alma iştahında büyük bir bozulma yaşanmadıkça endeksin yurtdışına paralel yükseliş eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir. Yurtdışı borsalarda kar satışları yaşanması durumunda BIST’in yurtdışına göre daha güçlü kar satışlarıyla karşılaşabileceğini düşünüyoruz. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında bugün alıcılı seyir devam ediyor. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenirken, global risk alma iştahındaki güçlü seyre paralel yükseliş eğilimini devam ettirmesi beklenir. Ancak endekste yükselişlerin halen kar satışı fırsatı olarak kullanılma riskinin devam ettiğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün Dolar paritesi 6,9476-6,9580 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,04 oranında değer kaybıyla 6,9565 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,96 oranında değer kazandı. Dün borçlanma araçları piyasasında, %12,98-%13,04 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi, önceki kapanışa göre 2 baz puan artışla günü, %13,00 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Ocak ayında merkezi yönetim bütçesi 24,2 milyar TL açık vermiş, faiz dışı denge 2,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir: Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı Ocak ayı merkezi yönetim bütçe verilerine göre bütçe gelirleri 89,6 milyar TL, bütçe giderleri 113,8 milyar TL olmuştur. Bu veriler eşliğinde bütçe açığı 24,2 milyar TL olurken faiz dışı denge (birincil bütçe dengesi) 2,2 milyar TL açık vermiştir.
Yılın ilk ayında bütçe açığı önceki yılın aynı ayına göre yıllık % 212 artarken, bu oran faiz dışı dengede % 106,5 olarak gerçekleşmiştir.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri

 

İttifak Holding ve İhlas Holding sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 16/02/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)