E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Kar satışlarına dikkat edilmelidir'---

'Kar satışlarına dikkat edilmelidir'

'Kar satışlarına dikkat edilmelidir'
06 Haziran 2023 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan bültende 'Değişmesi beklenen makroekonomik politikaların özellikle bankacılık sektörü üzerinde baskı yaratması nedeni ile yaşanabilecek kar satışlarına da dikkat edilmelidir.' denildi

Yurtiçinde geleceğe yönelik belirsizliklerin bir bir ortadan kalması ile birlikte özellikle Borsa İstanbul tarafında pozitif seyrin devam ettiğini görüyoruz. Dolar/TL kurunda yükseliş hareketi devam etse de 5 yıllık CDS’lerin 500 seviyesinin altına gerilemesi, piyasanın ekonomi alanında beklediği değişikliklerin güven yarattığı izlenimini pekiştiriyor. Bununla birlikte BIST100 tarafında geçen hafta yaşanan %12’lik yükselişin devamı dün de yaşandı ve gün %5 değer kazanımı ile 5372 seviyesinden tamamlandı.  Yükseliş hareketinin bugünde devam etmesini beklemekle birlikte 5500 seviyesini ilk direnç olarak takip ederek bu seviye üzerinde kapanışlar bekliyor olacağız. Fakat değişmesi beklenen makroekonomik politikaların özellikle bankacılık sektörü üzerinde baskı yaratması nedeni ile yaşanabilecek kar satışlarına da dikkat edilmelidir.

ABD tarafında dün açıklanan veriler, yeni siparişlerin yavaşlaması nedeniyle ABD hizmet sektörünün Mayıs ayında zar zor büyüdüğünü ve Fed’in Haziran ayında faiz oranlarını yükseltmekten kaçınacağına dair umutları yeşertti. ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mayısta aylık bazda 1,6 puan azalışla 50,3’e düşerek beklentilerin altında kaldı. Hizmet sektörü büyümesindeki yavaşlamaya işaret eden veriye ilişkin piyasa beklentisi 51,8 olması yönündeydi. Üretim endeksi, yeni siparişlere ilişkin endeks ve istihdam endeksi de düşüş gösterdi. S&P Global de Mayıs ayına ilişkin hizmet sektörü PMI nihai verilerini deklare etti ve veri 54,9’a revize edildi. Bileşik PMI ise 54,3’e revize edildi. Ardından Fed’in 13-14 Haziran toplantısında pas geçeceği beklentisi %78 olasılıkla fiyatlandı.

Avrupa tarafında ise ABD’nin aksine faiz artırım döngüsünün devam edeceği akıllara kazınmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde enflasyonda zirvenin görüldüğüne dair henüz net bir kanıt olmadığını savundu. Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Lagarde “Fiyat baskıları güçlü kalmaya devam ediyor. Gelecekteki kararlarımız, politika faizlerini yeterince kısıtlayıcı seviyelere yükseltecek şekilde ayarlanacak. Zamanla enflasyonda %2’lik hedefimize dönecek ve faizleri gerektiği müddetçe bu seviyelerde tutacağız” ifadelerini kullandı. ECB yetkilileri tarihi faiz artış döngüsünde sona yakın olduğuna dair mesajlar verse de faiz artışları henüz bitmiş görünmüyor. Yetkililerin de yakından takip ettiği çekirdek enflasyon son 2 ay üst üste gevşese de 15 Haziran toplantısında faiz artışı beklentisi hakim kalmaya devam ediyor

Asya–Pasifik tarafında Ekonomik verilerin ABD hizmet sektörünün beklenmedik bir şekilde yumuşadığını göstermesiyle önümüzdeki haftaki FOMC toplantısında faiz artırımına ara vereceği beklentilerini pekiştirdi. Avustralya merkez bankası ise beklentilerin aksine faiz oranlarını 25 baz puan artırarak %4.10 seviyesine yükseltti. Avustralya merkez bankası yumuşak iniş başarmak için sıkılaşma politikalarına devam ediyor.

Asya borsaları ise açılışla birlikte güne düşüşle başladı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,1 düşüşle 514,37’ye geriledi. Tokyo’nun Nikkei’si %0.22 azalırken, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) politika kararı ile birlikte %0.73 değer kaybetti.

Brent petrol dün yaşanan yükselişin aksine, dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan’ın üretimi daha da azaltacağına dair yaptığı açıklamanın ardından bugün düştü. Brent ham petrol %0,3 düşüşle varil başına 76,48 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü ise %0,4 düştü.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporu ile reel kur endeksi takip edilecek. Yurt dışında Almanya fabrika siparişleri ve Euro Bölgesi perakende satışlar izlenecek

12 göstergesi "al" veren hisseler (06/06/2023)

 

Borsada, pozitif başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 06/06/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)