E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKanal İstanbul'da 5+2'lik formül!---

Kanal İstanbul'da 5+2'lik formül!

Kanal İstanbul'da 5+2'lik formül!
13 Haziran 2021 - 10:21 borsagundem.com

Kanal İstanbul'da atıksu ile mücadelede de çok önemli tesisler yer alacak. Edinilen bilgiye göre; Kanal İstanbul'da 5 adet atıksu tesisi olacak. İncelemeler sonucunda 2 ek tesis daha yapılması gündeme gelecek

Türkiye'nin çılgın projesi Kanal İstanbul'da ilk köprü temelinin 26 haziranda atılması için gün sayılmaya devam edilirken, kanala deşarjı yapılacak atık suların arıtılacağı tesislerde de karar kılındı. Buna göre mevcut durumda Küçükçekmece ve Avcılar bölgesinden gelen atıksu hatlarının kollektörlerle toplanarak getirildiği Kanal İstanbul'un başlangıç bölgesinde bulunan Küçükçekmece Arıtma Tesisi'nin deniz kazısı sahasında kalması nedeniyle yeni atık su arıtma tesisleri yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hayalim" dediği asrın projesi Kanal İstanbul'da ilk köprü temelinin atılması için gün sayılmaya devam edilirken, daha önce hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu kapsamında da çevresel konuların çalışmalarına devam ediliyor.

ATIKSU SORUNUNA NEŞTER VURACAK
İstanbul'un ve Kanal İstanbul kapsamında ortaya çıkacak yeni atık suların arıtılması için her türlü plan hazırlanırken, bu kapsamda yeni tesislerde belirlendi. Buna göre mevcut ve yeni planlanan atıksu hatlarının ve tünellerinin en yoğun olarak bulunduğu bölge Kanal İstanbul proje güzergahının Altınşehir-Sazlıdere bölgesi olarak yer alıyor. Yakın bölgelerden toplayıcı hatlar ve tüneller ile gelen bütün atıksu şebekesi mevcut O-3 (TEM) Otoyolu ile Kanal İstanbul güzergahının kesiştiği bölgenin kuzey batısında toplanıyor. Kanal İstanbul Projesi sebebiyle doğudan batıya geçemeyecek olan bütün toplayıcı hatların ve batıda kalan hatların yeni atık su arıtma tesislerinde arıtılması ve deşarj yönetmeliklerine uygun olarak Kanal İstanbul'a deşarj edilmesi sağlanacak.

5 YENİ TESİS YAPILACAK
Mevcut durumda Küçükçekmece ve Avcılar bölgesinden gelen atıksu hatları kollektörlerle toplanarak Kanal İstanbul'un başlangıç bölgesinde bulunan Küçükçekmece Arıtma Tesisine getiriliyor. Sonrasında derin deniz deşarjı ile alıcı ortama bırakılan bu hattın büyük bölümü yapılacak deniz kazısı sahasında kalacak. Bu nedenle deşarj noktasına gelen hatların kazı sahasına ulaşmadan önce yeni yapılacak atık su arıtma tesislerine deşarjının sağlanması için yeni deşarj hatları planlandı.

Buan göre Kanal İstanbul projesi kapsamında toplam 5 adet atık su arıtma tesisi yapılacak. Bunlardan 4'ü kanal projesinden sonra öngörülen kullanımlar için, biri ise kanal projesinden sonra Küçükçekmece Atık Su Arıtma Tesisine deşarjı sağlanamayan atık suların arıtımı için planlandı.

2 TESİS İHTİYAÇ HALİNDE YAPILACAK
Ayrıca kapasitesi artırılacak mevcut Ataköy ve Ambarlı Atıksu Arıtma Tesislerine de arıtma için atıksular yönlendirilecek. Projenin uygulama aşamasında mevcut irili ufaklı atıksu hatlarının bu yeni hatlara deşarjı için yeni atıksu şebeke planlanması çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda kanalın kuzey bölgesinde ilerleyen dönemde ihtiyaç olması durumunda da 2 adet daha atık su arıtma tesisi planlandı.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut yer altı suyu kalitesini açılacak gözlem kuyularıyla izleyecek. Bu analizler aylık periyotlar halinde yapılacak.
(Barış Şimşek /Sabah)

İmamoğlu'ndan 'Kanal İstanbul' sorusuna yanıt

Kanal İstanbul'da tarih belli oldu!

Kanal İstanbul köprülerinin temeli atılıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Batak13 Haziran 2021 17:41

    Yer denen bişey kalmamış verilmiş satılmış para kazandırmak için bir koy yüz al hesabı geçen de haber yapiyolar yeri olan yaşadi diye hey gidi hey

  • Nihat13 Haziran 2021 17:30

    Devlet neden fabrika yapmıyor gibi sığ çağdışı düşünen kafalar şimdi bu projeyi zehirliyolar Bu öylebir proje ki ülkemize asırlarca para kazandıracak Evet İstanbul doğal hali ile ranta açık ama makul fiyatlara arsaya ulaşamayanlar fiyatları arttırmak zorundalar Çevre düzenlemesi ve akıllı evleri ile yeni ve sağlam bir İstanbul olacak Kanal İstanbul Buna karşı çıkan eski Beylikdüzü belediye başkanı yatay mimariyi önemsiyorsa orada yapamadığı burada başarabilir show a gerek yok

  • YETER BE!!13 Haziran 2021 13:56

    Bu inat ne ya?  istanbul halkı  is te  mi yor!!  Bu kadar net. halkın istemdiği bir projeyi neden dayatıyorsunuz?  Atık su tesislerini neden marmaraya yapmadınız? 25 yıl istanbul u yönettiniz? İşte sonuç. Bir faciayla sonuçlanacak bu akıl dışı projeyle ne amaçlanıyor? Yetmedi mi istanbul'a yaptığınız ihanet? 

  • Bir garib13 Haziran 2021 18:00

    25 senedir temiz olan deniz 2 senede ne hale geldi.Beceremiyorsan bırak git kardeşim esas o zaman takdirlik bir iş yapmış olursun

  • abdullah13 Haziran 2021 18:00

    istanbula ortalama heryıl 4 atık su tesisi tapılmış ve devam eden projelerde var 20 sene önce 4 iken 87 olmuş devam edenler yeni yönetim tarafından durdurulduğu gibi yeni projelenmiş olanda temel atmama töreni malum türkiye genelinde 1170 adet yapılmış bunlar heykel değil gerçek arıtma tesisleri kanal istanbulu istemeyen ahmaklar arıtma tesislerine de hatta ülke için yapılan herşeye karşılar. paraya da karşılar ama imf ye karşı değiller milleti soydurmaya karşı değiller milletin parasını boşa k oça harcamaya karşı değiller

  • Haha13 Haziran 2021 17:42

    Smesettin seninkiker 30 yildir hepsini yapmislar ne bekliyordun ki daha :))

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ13 Haziran 2021 14:29

    iki sene oldu imamoğlu gelelil istanbul a bir çivi dahi çakmadı.show yapacağına projeler üretsinler.na istanbul ne kara günler bekliyor hep beraber yaşayacağız.

  • dua13 Haziran 2021 13:42

    Bu ucube projeyi inşallah yapmalarını rabbim müsade etmez.

  • liyakatsiz ekrem13 Haziran 2021 18:03

    panama kanalı da ucube süveyş kanalı da ucube ve diğer dünya kanalları da ucube değil mi? ucube beyinliler sizi. beceremiyorsunuz sallıdır diyorsunuz. mesele liyakat liyakatsizler hizmetten anlamaz

  • BEHLÜL GÖZÜKIRPIK13 Haziran 2021 14:30

    o dua umarım sana geri teper bir yerini bırakır.

  • Türkoğlutúrk13 Haziran 2021 13:01

    Ne inadına oy verilir nede inadına ülke yonetilir.pusulasi bilim olmayanın başı dertte kurtulmaz

  • yorum13 Haziran 2021 12:04

    karşıyım binlerce dönüm toprağın kaldırılmasına karşıyım toprak su olmamalı toprak işlenmeli paraya değil toprağa ihtiyaç var her zaman toprak olmalı küresel ısınma zaten su seviyesini yükseltiyor toprağın yerini neyle dolduracaksınız yapmayın

  • ekrem13 Haziran 2021 18:06

    her yere kanal olmaz ama tarım yapılacak çok yer var. her şey yerinde güzel önemli olan verimli olmak. ketum olan kaybeder.