E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKanada Türkiye’ye askeri teknoloji satışını durdurdu---

Kanada Türkiye’ye askeri teknoloji satışını durdurdu

Kanada Türkiye’ye askeri teknoloji satışını durdurdu
13 Nisan 2021 - 12:53 borsagundem.com

Kanada, Türkiye’nin Kanada teknolojisiyle donatılan İHA’ları Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda kullandığı gerekçesiyle Ankara’ya askeri ihracat lisanslarını iptal etti.

Kanada yapımı görüntüleme ve hedefleme sistemleriyle donatılan Türk insansız hava araçlarının (İHA) Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalarda kullanıldığı iddialarıyla ilgili soruşturmalar nedeniyle geçtiğimiz Ekim ayında askıya alınan Kanada'dan Türkiye'ye askeri teknoloji ihracatı tamamen durduruldu.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ'da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlar bulunmasının ardından, bugün 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin iptal edildiğini açıklıyorum" dedi.

Bu bağlamda Kanada, Türkiye‘ye yönelik 29 askeri ihracat lisansını iptal etti. İhracat yasağı insansız hava aracı üretiminde de kullanılan uçuş simülatörleri, uydu ekipmanları ve ateşli silah bileşenleri için yazılım ve teknik veriler de dahil olmak üzere çeşitli askeri ürün ve teknolojileri kapsıyor.

Çavuşoğlu ile görüştü

Kanada Dışişleri Bakanı Garneau, "Bu uygulama ne Kanada dış politikası ile ne de Türkiye tarafından verilen son güvencelerle uyuşuyor" dedi. Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını ve kendisine endişelerini dile getirdiğini belirten Garneau, gelecekteki izinlerin NATO işbirliği programlarıyla ilgili başvuru durumlarına göre değerlendirileceğini kaydetti.

Türkiye 2019 yılında Kanada'dan 150 milyon dolarlık silah ve askeri teçhizat satın almıştı.

Geçen Eylül ayında Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da başlayan ve yaklaşık altı hafta süren çatışmalarda 6 bin civarında insan hayatını kaybetti. Rusya'nın arabulucuğuyla çatışmalar Kasım ayında sona erdi. Yapılan anlaşmayla Ermenistan'ın 1990'lı yıllardan beri kontrol ettiği bölge Azerbaycan'a geri verildi. Ankara, çatışmalarda Azerbaycan'ı destekledi. Geçen Aralık ayında Bakü'de düzenlenen bir askeri geçit töreninde Karabağ'daki çatışmalarda kullanıldığı belirtilen Türk İHA'ları sergilenmişti.

Kanada'da yürütülen soruşturma kapsamında Türkiye'nin Kanada üretimi teknolojilerin yer aldığı insansız hava araçlarını BM silah ambargosunu ihlal ederek Libya geçici hükümetinin kullanımına sunduğunun da tespit edildiği belirtildi.

NATO'dan Rusya'ya sert tepki: Derhal sonlandırın

 

Rusya'ya son uyarı! Savaşa ramak kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kanada’n 13 Nisan 2021 21:06

    Motor Kanada’n almıyoruz.cahil cuhala..motoru üreteli yıllar oldu.teli Eskişehir’de üretiliyor.ve aktif kullanılıyor.işaretle ve cametada Sivas’ta ASELSAN üretti.yani bu ambargonun bir anlamı yok..zaten epeydir ambargo var.

  • deniz13 Nisan 2021 18:40

    çokta tın kötü komşu insanı ev sahibi yapar misali  onların vermediklerini yapar türkiyem inş onlarda biyerlerine takarlar artık o parçaları

  • gerçek13 Nisan 2021 17:41

    TÜRKİYEMDE kanat ve gövdesini ürettiğin bir şeye bütün dünya bizi kıskanıyor diyemessin senelerdir motoru ve yüksek çözünürlüklü kamera parçalarını kanadadan aldığımız aşikar..sonra amborgo yiyince 1 haftada motoru yaptık diye açıklama yapanlar aha size imkan bundan sonra kendi yaptıgınız motoru takarsınız artık.

  • Cavit13 Nisan 2021 21:33

    Kıçına sürecek bişey arıyorsan kına söyledim

  • serok agopyan13 Nisan 2021 16:23

    bu utanç bize yeter.dostumuz kanadanın vermiş olduğu silah ,teçhizat ve ekipmanları dostumuz ermenilere karşı kullanılması ayıptır.kul hakkına girer.o yüzden birleşmiş milletlere başvurup kanada ve tüm dünyadan özür dilemeli ve sihaları kullanmayacağımıza dair hem söz vermeli hem de garanti vermeliyiz.

  • Umut 5313 Nisan 2021 16:42

    Sen söz verebilirsin ermeni. Senin sözüne güvenen olursa tabi.

  • BENCE13 Nisan 2021 15:55

    Kanada ABD komşusu gibi S-400 baskısından ve lobilerden etkilenmiş.Zararı kendi görür. Türkiye her parçanın en iyisini üretene kadar üstün parça teknolojisiyi niye almasın ki. Bu durum geçicidir. Endişe etmeyin. Don't eorry be happy.

  • Özer 13 Nisan 2021 15:48

    Bu durum Kanada'nin Ermenistan tarafını tuttuğunu gösterir. Biz de Azerbaycan'ı tutup ihalsrala desteklemişsek ne olmuş yani??

  • Salak herif13 Nisan 2021 14:49

    Yemekhanede mi kullanacaktık ? Mesela sen arabanın vites kolunu diş fırçalarken kullanıyormusun ?

  • mali 13 Nisan 2021 14:28

    Yakında Kanada bizden teknolojik ürün almak için gelecek!

  • Bağımsız Düşünce13 Nisan 2021 14:00

    Kanada falan , filan önemli değil İsrail ile papaz olmayın yoksa çakma ihalar , sihalar sizi dinlemez !  Şunu unutmayın Metali iyi işleyen millet her zaman rahat eder ! Sahi ALTAY tankı nerede ?  He ya onunda motoru yok ! ! !

  • Türkoğlutürk13 Nisan 2021 18:38

    Neymiş,el malıyla yola çıkılmazmış.onun için yerli malı diye yırtınıyoruz

  • Bir yorum13 Nisan 2021 14:25

    Türkiye de neler yapılığını öğreneceksin ama kıçına fuzeyi yiyince  İsrailli dostlarınla beraber ağlama duvarında anıracağınız  günler çok yakın.

  • Ahmet13 Nisan 2021 14:23

    F 35 leri Amerika kendimi yapıyor, parçalarını yüzde 80 ni dışardan alıyor, Türkiye İHA ve siha,karın yüzde 90 ını yerli yapım siz neden bahsediyorsunuz,biraz dürüst olun, Libya,da Suriye'de, Karabağ,da bütün dünya gördü,de sizmi göremediniz At gözlüler,birde burada kalkmış yorum yapıyorlar

  • vatandaş13 Nisan 2021 13:58

    işimiz zor hiçbir ülke küresel dünyada tamamı yerli bir ürün üretmiyor ama bizim dostumuz yok

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU13 Nisan 2021 13:47

    ABD ve dostları parası ile bize silah satacaklar bizler süs olsun veya göstermelik olsun diye müzelerimizde onları saklayacakmısız,Haydi be ordan ,

  • safinaz13 Nisan 2021 13:28

    el şeyiyle gerdeğe, kanada motoruyla savaşa girilmez. elektrikli bir drone motoru da yapıverin artık kendiniz

  • www13 Nisan 2021 13:23

    Teknolojiyi kendimiz yaratmalıyız.