E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKamuda kemer sıkma dönemi başlıyor---

Kamuda kemer sıkma dönemi başlıyor

Kamuda kemer sıkma dönemi başlıyor
27 Ekim 2020 - 12:17 borsagundem.com

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, yeni tip (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında etkin şekilde kullanılan maliye politikasında sıkılaştırma yapılacak

Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ile gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergilere ilişkin yeniden çalışma yapılacak. 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında etkin şekilde kullanılan maliye politikası, program döneminde ekonomik toparlanmaya zarar vermeyecek şekilde sıkılaştırılmaya başlanacak.

Programda yer alan hedefler kapsamında, harcamaların etkililik, ekonomiklik ve verimlilik durumlarının raporlanması için harcama gözden geçirmeleri yapılacak. Harcamaların gözden geçirilmesi için yöntem ve araçlar geliştirilecek.

Gözden geçirmeler sonucunda verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek. Bu yolla oluşturulacak mali alan öncelikli harcama alanlarına ayrılacak.

Kamu personeli daha verimli kullanılacak, çalışan memnuniyeti artırılacak, kamu personelinin mali ve sosyal hakları makroekonomik politikalarla uyumlu şekilde belirlenecek. Kamu personelinin daha verimli çalışabilmesini teminen mesleki ve kişisel eğitim planlarının hazırlanmasına destek olması için geliştirilen araçların kullanımı yaygınlaştırılacak.

Kamu yatırım harcamalarında tasarruf sağlamak üzere kamu ihale ve sözleşme süreçleri iyileştirilerek rekabet artırılacak. Kamu ihalelerine yönelik yapılacak düzenlemeyle belirli parasal limitler ve alım türleri bazında Elektronik Kamu Alımları Platformu'na (EKAP) kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin yeterliklerine uygun sınıflandırılmasına yönelik sistem geliştirilecek. İhalelere katılımda bu sınıflandırmanın dikkate alınması sağlanacak.

Taşıt Kanunu, taşıt yönetiminde etkinlik ve verimliliği gözetecek şekilde güncellenecek. Kamu Filo Yönetim Sistemi Projesi'nin uygulama modelleri merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine yaygınlaştırılacak.

VERGİSEL TEŞVİK GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek, vergi harcaması nitelikli düzenlemeler gözden geçirilerek etkin olmayanlar kademeli olarak kaldırılacak. Bu teşviklerin vergisel etkileri tespit edilecek.

Vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi ve hasılasının artırılmasını sağlayacak şekilde sistemde revizyonlar gerçekleştirilecek.

Kapsam, matrah ve vergi oranlarının yeniden düzenlenmesiyle doğrudan vergilerin, vergi gelirleri içindeki payında artış sağlanacak. Kapsam, matrah ve vergi oranlarına yönelik çalışmalar yapılacak.

Gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınarak yeniden değerlendirilecek. Kişilere ait gayrimenkullerden alınan vergilerin, ülke düzeyinde tasarrufun teşviki ve kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesi için kullanılması amaçlanırken, gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi için konuya ilişkin ilgili mevzuat taramaları yapılarak bu yöndeki düzenlemeler gözden geçirilecek.

Yerel yönetimlerin mali yapılarını güçlendirmek amacıyla öz gelirleri artırılacak. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesine ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye sokularak vergide adalet pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecek. Bu çerçevede ilgili bakanlıklar, sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemelerle gerekli altyapıyı birlikte oluşturacak.

Halka arz ile Ant Grup, ülkelerden daha büyük olacak

ARGE Danışmanlık, dünyada bir ilke imza attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Wilders hakkında suç duyurusu

Dövizde hareket ne zaman duracak?

ABD’de seçimlere 8 gün kala boğalar ralli bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1027 Ekim 2020 21:54

    TÜM MAKAM ARABALARI ÖNCE TOPLANSIN YÜZBİN ARAÇ DESEK GÜNDE 1 LİTRE YAKIT 100 BİN LİTRE YAPAR BU BASİT. BUNLARI ŞOFÖR LERİ VAR MAAŞ .MAKAMIN SEKVETERİ ODACISI KORUMASI....BUNLAR HEP BOŞA...ÖRNEK VERELİM BİR İLÇE ÜSTÜNDEN KYM .BIR KORUMA, ŞOFÖR.SEKVETER .BLD.BŞK. AYNI. VB.GİBİ D.KUR.TÜM MAK.LARIN 657 TABİ DİĞER MEM.GİBİ NASIL ÇALIŞIYORSA ÖYLE ÇALIŞACAK EVE NASIL GİDİP GELİYORSA ÖYLE GELİP GITSIN...BAK NASIL TASARRUF OLUR....

  • Özel sektör Emekçi27 Ekim 2020 23:27

    Bunları savunmuyorumda,Ekmek elden su göldeyken sesiniz çıkmıyordu.Az kuyruğunuza bastılar ciyaklamaya başladınız.Ne oldu..!Birazda siz ağlayın.

  • Türkoğlutürk 27 Ekim 2020 18:05

    Makamdan ayrılan lojmanı boşaltın, makam aracını bıraksın

  • Kerim 27 Ekim 2020 17:17

    Oglen oldumu lokanta, akşama kadar klima, müdürün odası dairenin yarısı, hepsinin burnu havada, vatandaşa gelince randevu al. Numaranı al bekle harcını yatır gel sıranı bekle

  • Shakespeare 27 Ekim 2020 16:26

    İlk önce Kamu personeli ücret sistemini ele almalı usulsüzlüklerde zimmet çıkartılmalı. Kadrosu dışında başka idari işlerde görevlendirilen ve çalışanlardan farklar geri alınsın yeter. Örnek  Elektrik Tekniker  Kadrosunda olup Ücretinden  yararlanıp, fakat fiilen ücreti ve iş yükü farklı olan idari büro işlerinde görevlendirilen, görev isteyen den...   Bu  İki görevdeki ücretin  farkı aylık 1500Tl  1500X12 ay =18.000 Yıllık fark Görevlendiren ve ücreti alanlardan rücu edilerek Kamuda bu durumda binlerce çalışan vardır iyi bir tasarruf edilir. Özel bir şirkette böyle bir şey olursa iş sahibi işten atmakla kalmaz şirketi zarara uğratmaktan ve sahtekarlıktan  dava açar herhalde. 

  • BU MU TASARRUF27 Ekim 2020 16:24

    Gayrimenkul sahipliği vergisi yeniden değerlindirilerek  tasarruf mu olur.İlave vergi bindirecekler.vergide adalet pekiştirilecek ... komedi 

  • Kerim 27 Ekim 2020 15:52

    Dükkanlara gir karanlık adamlar lambaları yakmıyor soğuk ta oturuyorlar ama beyenmedigin kamu ya git sıcacık yada yazın kilimali heryer aydınlık

  • Özel sektör 27 Ekim 2020 23:33

    Ağzına sağlık.Kuyruklarına az bastınmı viyaklıyorlar...Örnek nüfusa git.10m2 lik bir oda 3 memur....3 un onun kase vs bir pc var yok..Kışın kalorifer de sıcak bi tarafları 10 mt olmuş yazın klimalı yerde serin elense parmak vs...oh misler gibii....daha çok varda yeter bu kadar...alınırlar şimdi:)

  • amanin amanin27 Ekim 2020 15:14

    Askıda ekmek var, sıkmayın o tatlı canınızı.

  • Metin27 Ekim 2020 14:50

    Biz de inandık :( 

  • Ahmet 27 Ekim 2020 13:47

    Saray kiraya verilsin içindeki oturan adam paralarını ve Yediklerini parasını ödesin. Bizim paramızla yaşayanlara haram olsun...

  • Wers27 Ekim 2020 13:22

    Kamu kemer sıkmaz nerede lüks varsa kamuda arabalar vs vs herşey

  • reserpin.27 Ekim 2020 13:09

    Cumhurbaşkanı ve bakanlar asgari ücretin 5 katı maas alsin . 600 milletvekili 150 milletvekiline dusurulsun.

  • Borsa Master27 Ekim 2020 13:04

    Kamuda kemer sıkma zaten vardı. Neye yeni başlıyorlar?

  • koala27 Ekim 2020 12:55

    vatandaşın kemerini çözüp işini hallettiler. şimdi donu toplayıp kemeri sıkacaklar

  • Ali27 Ekim 2020 12:28

    Başkan maaşı vekil maaşları asgari ücrete düşürülsün.

  • ıtri27 Ekim 2020 12:59

    onu geçtik bari oturduğu evin kirasını versn, elektrik, su, doğalgaz, aidatını ödesin, bindiği arabanın mazotunu ödesin, mtvsini yatırsın, cep telefonu faturasını ödesin, yediği yemeğin parasını versin. hepsini örtülü ödenekten yapıyor