E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de seçimlere 8 gün kala boğalar ralli bekliyor---

ABD’de seçimlere 8 gün kala boğalar ralli bekliyor

ABD’de seçimlere 8 gün kala boğalar ralli bekliyor
27 Ekim 2020 - 10:38 borsagundem.com

Wall Street haftaya korona virüs gündemi sebebiyle sert düşüşlerle başladı. Ancak boğa piyasası uzmanları endekslerin seçimlere 8 gün kala %89 oranında yükseldiğine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD başkanlık yarışının sonuna gelindiğinde çoğunlukla ABD borsaları yukarı yönü gösteriyor. Fakat boğa piyasası uzmanları seçim gününe sekiz gün kala kazanmak istiyorlarsa pazartesi günkü kayıpların etkisinden kurtulmak zorunda kalacaklar.

ABD merkezli borsa araştırmaları firması CFRA’nın Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall pazartesi gününü %1,85 oranında eksiyle kapatan S&P 500 endeksinin 1944’ten bu yana seçimlere 8 gün kala ortalama %2,5 oranında yükseldiğini belirtiyor. Üstelik endeks 19 seçimin 17’sinde yükseliş göstermiş. Diğer bir deyişle yükseliş oranı %89.

Bu sekiz günlük periyotta en büyük yükselişse finansal krizin tam ortasında S&P 500 ayı piyasası rallisi yaparken Barack Obama’nın John McCain karşısında zafer kazandığı seçimler sırasında %18,5’lik bir geri dönüşle geldi. Piyasa daha sonra yeni dip seviyelerine çekildi ve dört ay sonra tarihin en uzun süren boğa piyasasına girmeden önceki dip seviyesine ulaştı.

Borsanın bu sekiz gün içerisinde geçirdiği iki düşüşten biri 1988 yılında George H. W. Bush’un Demokrat Aday Michael Dukakis karşısında seçimi kazandığı süreçte %1,4’lük aşağı yönlü hareketle geldi. Diğer düşüşse 1968 yılında Richard Nixon’ın Demokrat Aday Hubert Humphrey karşısında seçimleri kazandığı süreçte %0,8’lik düşüşle görüldü.

Wall Street'te korona virüs endişeleri sürüyor

S&P 500 geçtiğimiz günü %1,9’luk düşüşle kaparken Dow Jones Endeksi 650 puanlık düşüşle %2,3 aşağıda günü bitirdi. Zayıflığın nedeni büyük ölçüde ABD ve Avrupa’da artan korona virüs vakaları ve Washington’da yeni bir korona virüs destek paketi anlaşmasına varılamamasının yarattığı belirsizlikti.

Tüm varlık sınırlarındaki yatırımcılar seçim gününe ilişkin gerginliklerini sürdürüyorlar. Opsiyon piyasaları bu korkuyu hissettiriyor ve vadeli volatilite endekslerinde belirsizlik ve tartışmalı bir seçim sonucu ihtimali nedeniyle 3 Kasım tarihinden sonra dahi yükseliş gözlemleniyor.

Anketler borsaları rahatlattı mı?

Tüm bu endişeler Demokrat Aday Joe Biden’ın ekim başlarında Trump’a karşı anketlerde nüfuz sağlamasının ardından son haftalarda azaldı. Biden’ın anketlerdeki liderliği bir miktar daralsa da nispeten sağlam kalmasına rağmen önemli eyaletlerdeki yarışlar seçim sonuçları için asıl belirleyici olmaya devam ediyor.

Kamuoyu araştırmaları firması Real Clear Politics’in anket ortalamasına göre Biden'ın ABD genelinde Trump'a karşı liderliği pazartesi günü itibariyle yüzde 7,9 olarak görülüyor. Ancak bu oran 12 Ekim'de yüzde 10,2'lik bir zirve yapmıştı.

Ancak Stovall S&P 500’ün 31 Temmuz tarihinden bu yana geçirdiği yükselişlerin görevdeki başkanın zaferiyle alakalı olduğunu belirtti.

Yatırımcılar seçim sonuçlarını erken kutluyor

 

ABD seçimlerinde anket tahminlerine karşı borsa tahminleri

 

Trump'tan Pensilvanya çıkarması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)