E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKamu bankaları sermaye artırımlarını bekliyor---

Kamu bankaları sermaye artırımlarını bekliyor

Kamu bankaları sermaye artırımlarını bekliyor
09 Ocak 2023 - 15:26 borsagundem.com

Çakar, cari fazla vermeye yönelik uygulanan yeni ekonomi politikasına destek için bankaların üstlendiği rolün süreceğini belirterek, kamu bankalarına beklenen sermaye artışının da bu politikaların sürdürülmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 2.3 trilyon aktif toplamı ile Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası'nın geçen yılki performansı ile bu yıl beklentilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Reuters'a yapmış olduğu açıklamalarda kamu bankalarının son yıllarda ekonominin lokomotifi olduğunu ifade eden Çakar, bu yıl da büyümeye ciddi destek vereceklerini belirterek, "Türkiye ekonomi modeline ciddi destek vereceğiz. Bunun için tabii ki sermaye olarak güçlü olmak isteriz. Kamu bankalarının sermaye artışında henüz net bir rakam yok, her konuda olduğu gibi bu konuda da ilgili kurumlarla istişare halindeyiz" dedi.

Tahviller risk yaratacak yükte olmayacak

Geçen sene rekor kârlar kaydeden bankaların, enflasyondaki düşüşe paralel 2023'te bu kadar yüksek kâr yakalayamayacağını belirten Çakar ayrıca, bankaların bu kârı hissedarlara dağıtma isteğini de BDDK'ya ilettiğini, kurumun bu isteği değerlendirdiğini söyledi.

Çakar, sektöre getirilen düzenlemelerle, bankaların almak zorunda oldukları uzun vadeli sabit faizli hazine tahvillerinin bir risk oluşturacak büyüklüğe ulaşmayacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bankacılık sektöründe, düzenlemelerle tutulan sabit kuponlu tahvillerin bilançodaki ağırlığı, bilanço dengesini bozacak bir büyüklüğe ulaşmayacaktır. Önümüzdeki dönemde de bu tahviller açısından risk yaratacak bir piyasa beklentimiz yok."

"Ziraat Bankası olarak Türkiye ekonomi modeline en büyük desteği veren bankalardan biri olduk" diyen Çakar, bankanın geçen yıl yüzde 61 artışla 1.2 trilyon lira nakdi kredi büyüklüğüne ulaştığını belirtti. Kredilerin tamamının selektif kredi politikası kapsamında kullandırıldığını belirten Çakar, 2023'te de imalat, tarım ve KOBİ'lerin öncelikli olacağını belirtti.

Çakar, sektörde geçen yıl yüzde 2.2 seviyelerinde olan takipteki kredi rasyosunun ise Ziraat Bankası'nda yüzde 1.1 ile oldukça düşük bir seviyede gerçekleştiğini kaydetti. Bankanın yurtdışı fonlamada da bu sene aktif olacağını belirten Çakar, "Şubat'ta vadesi dolacak sendikasyonu yüzde 100 yenilemeyi hedefliyoruz, 2023'te Eurobond dahil yurtdışı fonlama çeşitlerini artırmak istiyoruz" dedi.

Bankanın yurtdışında 18 ülkede faaliyet gösterdiğini kaydeden Çakar, 2023'te Cezayir'de şube açmak istediklerini belirterek, bunun için başvurduklarını da sözlerine ekledi.

3 kamu bankasından yeni kredi paketi

 

TVF'den 3 kamu bankası için sermaye artırımı hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert09 Ocak 2023 21:16

    Kamu bankalarının düşmesinin sebebi bunlar.

  • sefo sefo09 Ocak 2023 19:10

    devletin bankası olan kalkınma bankası bist rekorlar kırıyoken neden sebepsiz üç yıldır düşüyo kimler manipülasyon yapıyo sorgulayan olmayacakmı

  • vatandaş 09 Ocak 2023 19:07

    imdat yetişin vakıfbank hissesin de ve halkbank hissesinde halkın bankalarında halk soyuluyor

  • trde tc09 Ocak 2023 18:58

    kalkınma bankasının bulunduğu durumundan haberi olan var mı?Kalkınma bankasının hisseleri 3 yıldır düşüyor.

  • vatandas09 Ocak 2023 20:17

    az sabır cok az kaldı

  • Yorum09 Ocak 2023 17:40

    Yine bankalar çöktü. Bu ülkede önce bankalara operasyon yapılıyor. 20 senede Türk bankaları tüm zamanların en ucuz seviyesinde. Bu enflasyona rağmen bir marul bile etmiyor. Borsada voaliteyi durduramazlarsa bedelini kim ödeyecek. Kıyamet kopsun artık. Bu kadar hak hukukun çiğnendiği bir süreç hatırlamıyorum. Milletin sermayesini emerek rızıksın bırakanlara yazıklar olsun. Ticaretmiş alın başınıza çalın..

  • acacu09 Ocak 2023 17:09

    Bunlara niye her sene ek sermaye koymak gerekiyor ki? Yoksa bunları da Kılıçdaroğlu mu batırdı?

  • acacu09 Ocak 2023 23:01

    Yani 20 sene sönüp dolaşıp aynı yere geri gelmişiz. Başarı mı bu?

  • Ali09 Ocak 2023 20:29

    Mehmet Bey, AKP'den öncesi yaşanmasın diye tercihimizi o yönde yaptık. Sonra T. ailesi sayesinde birileri öyle zengin olmuş ki borsayı istediği gibi yönlendiriyor. Yazık günah değil mi? Bahsettiğiniz süreçte 3 banka diyorsunuz? Şimdiki süreçte şirketler bile üzerine düşeni yapmadığı için daha kötüye gidiyor. Meclisin çoğunluğuna sahip eline ayağına dolaşan yok. Bu işin seçimle değil, sorumsuzluk ve beceriksizlikle alakası var.Fetö ile iltisaklı banka yüzünden binler işsiz kaldı. Daha kötüsü ne olabilir? Bekleyip göreceğiz. Siyasi parti tüm kaynakları ile devletini milletini koruyorsa devamlılığı olur. Yoksa gider. Demokrasi iyiyle kötüyü ayırmak için yok mu? Kula kul olmak nerede yazıyor. Savunduğunuz durumun benim nezdinde gecerliliği yok. Benim düşüncem.Çünkü ortada sayısal gerçekler var.

  • Mehmet 09 Ocak 2023 17:36

    Akp den once butun kamu bankalari yillarca zarar ederdi 3 kamu bankasini 3 koalisyon partisi paylasmisti o gunleri unuttunuz

  • AHMET ÖZBİLEN09 Ocak 2023 17:07

    DAHA BANKALAR DİKİŞ TUTMAZ.BENİM İÇİN SÜPRİZ OLDU.