E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKâhin borsa uzmanından Wall Street’te ‘çöküş’ uyarısı---

Kâhin borsa uzmanından Wall Street’te ‘çöküş’ uyarısı

Kâhin borsa uzmanından Wall Street’te ‘çöküş’ uyarısı
26 Temmuz 2023 - 16:05 borsagundem.com

2000’lerin başındaki internet balonunu ve 2008’deki Küresel Finans Krizi’ni doğru tahmin eden ünlü borsa uzmanı John Hussman S&P 500’ün %64 düşmesi gerektiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları bu yılın başlarından itibaren güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Ancak küresel piyasalara ilişkin isabetli öngörüleriyle bilinen ünlü borsa uzmanı John Hussman, ABD hisse senetlerinin geleceğinin çok parlak olduğunu düşünmüyor.

Varlık balonu uzmanı olarak bilinen Husmman daha önce 2000 yılındaki internet balonunu ve 2008 yılında emlak balonu sonucu oluşan Küresel Finans Krizi’ni tahmin etmişti. Business Insider’ın haberine göre ünlü borsa uzmanı şimdiyse ABD’de S&P 500 Endeksi’nin dengeli piyasa koşullarına geri dönebilmesi için %64 geri çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Hussman Investment Trust’ın Başkanı bu iddialı tahminiyle ilgili açıklamasında, “Şu anda piyasalarda gördüğümüz kombinasyon olan aşırı hisse değerlemeleri, bunları karşılamayan şirket içi veriler ve hacimdeki aşırı genişleme tarihsel olarak piyasaları getiri risk hesaplamaları açısından kısa vadede, orta vadede, tam piyasa döngüsünde ve hatta 10-12 yıllık bir süre içerisinde tanımlayabileceğimiz en ekstrem negatif seviyelere taşıyor” ifadelerine yer verdi.

Ünlü borsa uzmanı, “Evet, benim görüşüme göre bu bir piyasa balonu ve evet bana kalırsa bu gözyaşları içerisinde sona erecek” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi 2023’ün başından bu yana %19’luk güçlü bir yükseliş elde etti. Endeks 2008 Küresel Finans Krizi’nden sonra sağlanan %400’lük getirisini de geri aldı. Macrotreds verilerine göre yatırımcılar için önemli bir gösterge olan fiyat-kazanç oranı geçen yılın en düşük seviyesi olan 19 kattan yaklaşık 26 kata tırmandı.

Yüzde 64’lük düşüş gerekiyor

Hussman, “Şu anda hisse senedi değerlemelerindeki aşırılıklar S&P 500 Endeksi’nde uzun vadede olağan durumun sağlanabilmesi için %64’lük bir düşüş gerektiğini işaret ediyor” dedi.

Hisse senedi değerlemeleri yatırımcıların bir şirketin bilançosu ve satışları gibi çeşitli ölçütlerini baz alarak hisse senedinin ne kadar pahalı olduğuna dair oluşturdukları tahminleri ifade eder. Yüksek hisse değerlemeleri Hisse fiyatlarının daha az yükselebileceğini belirtir. Diğer bir deyişle yüksek değerdeki hisselerin getirisi görece düşük olur.

Bu yıl Amerikan ekonomisine ilişkin yaygın olarak paylaşılan resesyon beklentilerine, yüksek enflasyona ve buna cevap olarak ABD Merkez Bankası’nın (FED) gerçekleştirdiği agresif faiz artışlarına rağmen Wall Street borsaları oldukça güçlü bir performans gösterdi. Yapay zekâ teknolojileri etrafında oluşan yatırımcı heyecanı Nvidia, Apple ve Tesla hisselerinin liderliğinde özellikle de teknoloji hisselerini zirveye taşıdı.

Hussman daha önce de borsalardaki fiyat hareketlerinin değerlemelerle ve daha geniş piyasa duyarlılığıyla ilgili olduğunu dile getirmişti. Ancak borsa uzmanı bu iki itici gücün de piyasalar için tercih edilen koşullar olmadığı konusunda uyarmıştı.

Ünlü borsa uzmanı, “Ekim ayında bu yana borsaların toparlanması etrafında oluşan coşkuya rağmen, ben hâlâ bu ilk borsa kayıplarının ABD tarihindeki en aşırı getiri arayan spekülatif balonunun çöküşünde küçük bir açılış sahnesi olduğuna inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

Küresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?

 

Tom Lee öngörülerinde nasıl haklı çıktı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ26 Temmuz 2023 17:58

    Ya birde bizim şirketlere bak bakalım küçük dilini yutarsın.2019 dan bu yana Gübre fabrikaları asuzu doğus holdingi daha onlarca şirket 5-150 kat yükseldi bunlara ne diyeceksin söyle bakalım.

  • ALİ TEL26 Temmuz 2023 17:54

    ABD borsaları düsse bile bize bir şey olmaz.1- Başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var .2-Döviz bazında hedef 5-7 $ olduğundan endeksimiz kelepir.

  • gazozcu selim26 Temmuz 2023 16:18

    abilerim buda bi şe mi biliyoki .şakkanadak necmedin var hauhauhau komedyen değil ekonomiz .hemide uzman .hahuhauhauah o ne derse tam tersi çıkıyo gerçi alıştı millet  bu şakkanadak neco şimdi altın almayın demiş hahuh hhahuahuhuhuh huhhhuahuahahahuh hahuahuah