E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan’dan yatırımcılara ‘kurbağa’ benzetmesi---

JPMorgan’dan yatırımcılara ‘kurbağa’ benzetmesi

JPMorgan’dan yatırımcılara ‘kurbağa’ benzetmesi
16 Şubat 2023 - 11:16 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları yıl başından bu yana güçlü ABD ekonomisine ilişkin haberleri değerlendiriyor. JPMorgan’dan Salopek yatırımcıların FED’den faiz indirimi beklentisini ‘kurbağa haşlama’ metaforuyla açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine ilişkin son açıklanan veriler stratejistlerin küresel piyasalara ilişkin endişelerinin artmasına yol açtı. JPMorgan Chase stratejistleri borsalarda ‘önemli’ aşağı yönlü risklerin oluştuğu konusunda uyarıyor. Bankanın baş stratejistlerinden Thomas Salopek Wall Street’teki ocak ayı rallisini ‘kurbağa haşlama’ metaforu üzerinden açıkladı.

MarketWatch’un haberine göre JPMorgan’ın bu hafta gerçekleştirdiği bir anket, banka müşterilerinin %68’inin önümüzdeki günlerde ve haftalarda hisse senedi yatırımlarını azaltmayı düşündüğünü gösterdi. Ankette banka müşterilerinin sadece %32’lik bir kısmı hisse senedi yatırımlarını artırmayı planlıyor. JPMorgan müşterilerinin %78’i aynı dönemde tahvil portföylerini de artırma ihtimallerinin yüksek olduğunu paylaştı. Müşterilerin yalnızca %22’lik bölümü tahvil yatırımlarını azalmayı değerlendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre JPMorgan anketi yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakın vadede faiz indireceğine inanmadığını gösteriyor. ABD’de geçtiğimiz yıl 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyon FED’in mart ayından bu yana üst üste sekiz kez faiz artırımı gerçekleştirmesine yol açmıştı. Yükselen faizler Amerikan borsalarında büyük kayıplar görülmesine sebep olmuştu.

2023’ün başından itibaren enflasyondaki düşüş işaretlerine odaklanan yatırımcılar FED’in yıl içerisinde faiz indirimine zorlanacağını öngörüyordu. Ancak son ekonomik göstergelerin ardından yatırımcılar ABD ekonomisinin beklenenden daha güçlü olduğunu kabul ediyor ve faiz indirimi beklentilerinden vazgeçiyor gibi görünüyor.

JPMorgan'ın anketi katılımcılarının yüzde yetmiş ikisi, piyasaları çok kayıtsız olarak nitelendirdi. MarketWatch haberinde ocak ayındaki hisse senedi hareketleri FOMO (geride kalmak korkusu) rallisi olarak tanımlanıyor. Perakende yatırımcıların piyasalara dönmesi de önemli bir işaret. Zira bireysel yatırımcıların piyasalara boğa duygusunu getirdiği belirtiliyor. Ancak Refinitiv Lipper’ın son verileri yatırımcıların borsa varlıklarından uzaklaştığını ve haftalardır tahvillere giriş yaptığını gösterdi.

Çarşamba günkü ekonomik veriler ocak ayında ABD perakende satışlarının şaşırtıcı bir şekilde %3 yükseldiğini gösterdi. Bu gösterge aynı zamanda ABD ekonomisinin ilk çeyrekte resesyondan kaçınacağını işaret eder nitelikte.

Rapordan bir gün önce ise ABD ocak ayı tüketici fiyat endeksi rakamları açıklanmıştı. Düşüşün beklentilerden daha yavaş olması ABD enflasyonun kalıcılığını bir kez daha vurguladı. İki hafta önce ise ABD istihdam verileri açıklanmıştı. Ocak ayında beklentilerin çok üzerinde 517.000 istihdam yaratan Amerikan ekonomisi enflasyona ilişkin endişe verici bir diğer göstergeydi.

‘Kurbağa haşlama’ metaforu

ABD'nin ekonomik gücü, FED’in faiz artırımlarına devam etmesini sağladığından finansal piyasalarda daha büyük risklere dönüşüyor. Bazı ekonomistler enflasyonun kontrol altına alınmaması halinde güçlü istihdam piyasasının ve FED’in sıkı para politikasını destekleyen diğer verilerin ABD borsalarını çökertebileceğini belirtiyor.

JPMorgan’ın Çapraz Varlıklar Stratejileri Başkanı Thomas Salopek konuyla ilgili açıklamasında, “Perakende satış rakamındaki yukarı yönlü sürpriz, son zamanlardaki güçlü istihdam baskısına benziyor. Zira faizlerin kısıtlayıcı seviyeye yükselmesi veya bu seviyelerin uzun süre korunması riskini artırıyor. Ekonomistler bu senaryoyu ‘kurbağa haşlama’ olarak da adlandırıyor. Bu piyasanın etkileri hem ABD tahvil getirilerine hem de doların değerinde olumlu yansıyor. Ancak piyasalar son verilere omuz silktiği için ilk çeyrekte hisse senetleri için düşüş eğilimi öngörüyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘Kurbağa haşlama’ metaforu yatırımcıların sular ısınırken bile tehditleri algılama konusundaki isteksizliğini veya yetersizliği tanımlamak için kullanılıyor. Salopek, “Hisse senetleri geçen yazın en yüksek seviyelerine yakın ve ortalamanın üzerinde fiyat kazanç katlarında işlem görürken bilançolar zayıflıyor ve faiz oranları yükseliyor. Piyasaların enflasyonla ilgili son iyi haberleri aşırı fiyatladığını ve risklerden rahatsız olduğunu savunuyoruz. Hisse senedi piyasaları bu ayki merkez bankası toplantılarını güvercin olarak okurken, zayıf 4. çeyrek bilançolarını da görmeyi reddetti. Güçlü ABD istihdam raporunun hem para politikası hem de şirket marjları üzerindeki etkileri var” açıklamasında bulundu.

JPMorgan anketinin diğer sonuçlarında, katılımcıların %38’i 2024’ün ilk yarısında ABD’de bir resesyon başlayacağını öngörüyor. Katılımcıların %34’ü ise resesyonun bu yılın ikinci yarısında başlayacağını tahmin ediyor.

Guggenheim: Volatilite sürecek, borsalar düşecek

 

ABD borsalarında T2’den T1'e geçiliyor

 

Fed'den en az iki faiz artışı beklentisi arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)