E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıJeopolitik riskler piyasalara yön vermeye devam ediyor---

Jeopolitik riskler piyasalara yön vermeye devam ediyor

Jeopolitik riskler piyasalara yön vermeye devam ediyor
23 Ekim 2023 - 09:38 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Jeopolitik tansiyon ve tahvil faizlerindeki artış eğilimi, piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken geçtiğimiz haftanın küresel büyüme görünümü açısından en önemli göstergesi Çin büyümesi ve ABD perakende satışlar ile sanayi üretimi oldu. Yılın ikinci çeyreğinde %6.3 büyüyen Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte %4.9 büyüdü. Piyasa beklentisi %4.4 seviyesindeydi. Gelen veri ile bereber Çin’e yönelik hedeflenen %5 seviyesine ulaşabileceğine yönelik endişeler azaldı.

Çin’e yönelik ticaret rakamlarındaki daralma hız keserken konut piyasasına yönelik alınan önlemlerin etki etmesini bekliyoruz. Eylül ayında ABD'de perakende satışlar, öngörülen %0,3'lük artışın üzerinde %0,7'lik bir artışla gerçekleşti. ABD sanayi üretimi ise beklentilere paralel olarak %0,08 oranında arttı. Açıklanan makro ekonomik veriler faiz artırım beklentilerini tekrar gündeme taşırken ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,98 ile %5 seviyesine yakın seyretmeye devam ederken Dolar Endeksi 106,3, ons altın ise son 3 ayın zirve seviyesinde 1.973 Usd civarında işlem görüyor.

ABD endeksleri, günü %1,5’e varan düşüşle tamamladı. ABD vadelileri ise %0,2 civarı pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, %1,6 civarında düşüşle günü sonlandırdı. Madencilik sektörü %3,35, teknoloji sektörü ise %2,3 değer kaybetti.

Asya endeksleri, %1,6’ya yakınsayan düşüşle haftanın son işlem gününü tamamlarken, bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise negatif tarafta işlem görmeye devam ediyor.

BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %7,4'e yakın düşüşle 7.510 seviyesinden haftayı tamamladı. Bankacılık endeksinin hafta boyunca %7,29 değer kaybettiği görülürken, Sınai endeksindeki gerileme ise %8,63 olarak gerçekleşti.

Haftaya genel bir bakışta, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz toplantıları, ABD çekirdek PCE fiyat endeksi ile ABD ve Euro Bölgesi Öncü PMI’lar öne çıkarken, bugünün gündeminde Euro Bölgesi tüketici güvenini takip edeceğiz. Aynı zamanda içeride de tüketici güvenini izliyor olacağız.

BİST100 endeksinin yataya yakın sınırlı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Bugün BMS Birleşik Metal’in hisse fiyatında düzeltme olacak

 

Işık Plastik ve Servet GMYO sorusu

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (23/10/2023)

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (23.10.2023)

 

Günün önemli şirket haberleri 23/10/2023

 


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi23 Ekim 2023 11:22

    Bizim piyasaya yön veren savaştan ziyade parasızlık. MB rezevleri 60 mly dolar ekside , 211 mly dolar dış tic açığı vs vs ler oldukça piyasa yönü aşağıya. baksanıza çalışanımıza emeklimize doğru dürüst zam bile veremedik