E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıJeopolitik risk piyasalarda volatiliteyi artırdı---

Jeopolitik risk piyasalarda volatiliteyi artırdı

Jeopolitik risk piyasalarda volatiliteyi artırdı
30 Ekim 2023 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışında çoğu ciddi şekilde cezalandırılan kötü kurumsal sonuçlar nedeniyle piyasa için oldukça değişken bir hafta daha yaşandı. ABD ekonomisine ilişkin çok iyi veriler, Fed’in yeniden faiz artırmak zorunda kalacağını düşündüren ek bir yük oluşturdu

İmalat ve hizmet PMI endeksleri Avrupa’da zayıf kalmayı sürdürürken, ABD’de hafif artış kaydetti. Ayrıca ABD’de bu hafta yayınlanan tüm istatistiklerin beklentileri aştığını da belirtmekte fayda var. Deflasyonlu PCE aylık bazda tahminlerin üzerinde geldi ve kişisel harcamaların esnekliği yumuşak iniş tezini desteklemeye devam ediyor. Bu arada, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %5 seviyesindeki zirvelerine yakın kalmayı sürdürüyor.

Ekonomik kaygılar Orta Doğu’daki jeopolitik sürtüşmeleri arka planda bırakarak petrol fiyatlarının iki küresel gösterge olan Brent (87,30 USD) ve WTI (83,90 USD) için 90 USD seviyesinin altına gerilemesine neden oldu. Haftalık ABD stoklarındaki artış da fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Haftanın bir diğer öne çıkan özelliği ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın küresel petrol talebinin 2030’da zirveye ulaşacağı yönündeki öngörüsü oldu. Avrupa’da Rotterdam TTF’de doğalgaz fiyatları 50 Euro/MWh civarında istikrar kazandı.

Bakır bu hafta Londra’da sudan çıktı; finansal piyasalardaki genel hava göz önüne alındığında iyi bir performans sergiledi. Bakır üretiminin eylül ayında rekor seviyeye ulaşmasıyla Çin’in son istatistikleri güven verici; bu da emlak sektörüyle ilgili endişelere rağmen talebin güçlü kaldığını gösteriyor. Bir ton bakır 7950 USD civarında işlem görüyor. Altın, güvenli liman statüsünden tamamen faydalanarak 1980 USD seviyesinde iyi bir pozisyonda kalmayı sürdürüyor.

Avrupa buğdayı ihracat yolu bulmakta zorlanıyor. En azından Avrupa Komisyonu’nun son haftalık raporundan çıkarabildiğimiz sonuç bu; buğday ihracatının yıllık bazda %20’nin biraz üzerinde düştüğünü gösteriyor. İthalatçılar daha rekabetçi Rus buğdayına yöneliyor. Şikago’da. Bir kile buğday 570 sentten işlem görüyor.

Yurtdışı gündeme baktığımızda; Salı günü Japonya, çarşamba günü ABD ve perşembe günü Birleşik Krallık Merkez Bankalarının kararlarını alacağız.  Ama aynı zamanda enflasyon rakamları (Pazartesi günü Ekim ayı Almanya TÜFE’siyle başlayacak) ve aktivite göstergeleri (Çin’in Salı günü “resmi” PMI’ı ve Çarşamba günü Caixin verileri) de yer alırken, Cuma günü de ABD istihdam verisini taki.p edeceğiz. Bilanço tarafında ise ; McDonald’s, HSBC, Stellantis, Qualcomm, Airbnb, Shell, AXA’nın yanı sıra dünyanın en büyük sermayesi Apple ve iki sağlık yıldızı Novo Nordisk ve Eli Lilly’nin üç aylık sonuçları ön plana çıkanlar.

Borsa İstanbul’da zor bir haftayı geride bıraktık. 7384- 8084 hareket bandı zaten volatilitenin ne kadar güçlü olduğunu göstermekte. Risk iştahını azaltan Ortadoğu kaynaklı gelişmelere rağmen endekste 7400 seviyesinin üzerinde gördüğümüz tutunma çabasını kısa vadeli seyir açısından olumlu bulmakta, Bu desteğin üzerinde kalındığı sürece toparlanmanın devamını beklemekle birlikte, 50 günlük ortalamanın geçtiği yerde olan 7820 seviyesinin aşılabilmesinin de endeksteki güç kazanımını açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Gelebilecek olumsuz haber akışları paralelinde yaşanabilecek geri çekilmelerde ise 7400 seviyesini önemli destek noktası olarak izleyeceğiz. Bu destek kırılmadıkça Orta vadeli pozitif bakışımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (30/10/2023)

 

Küresel borsalarda yorgunluk emareleri

 

Günün önemli şirket haberleri 30/10/2023

 

Ons altın 2 bin doların üzerinde işlem görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)