E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıJeopolitik gerginlik piyasaları baskılıyor---

Jeopolitik gerginlik piyasaları baskılıyor

Jeopolitik gerginlik piyasaları baskılıyor
09 Şubat 2022 - 08:35 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 111.096 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 241 kişi olduğu açıklandı.

Borsa İstanbul'da, VİOP paya ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde uygulanmakta olan Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin 17.00 - 18.00 arasında devreye girmesi halinde pay piyasasında işlemlerin kapanış seansı başlangıcına kadar (18.00'e kadar) geçici olarak durdurulmasına karar verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, kur korumalı mevduat hesabına ilişkin, "Şu anda 10 milyar dolar civarına gelen bir Döviz, toplamda da dün itibariyle 312 milyar lirayı aşan ciddi bir mevduat oluşmuş durumda" dedi.

Dışişleri: Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya - Ukrayna gerginliği çerçevesindeki son gelişmeler gündeme geldi.

Dışişleri: (Çavuşoğlu-Blinken görüşmesi) Kafkaslar'daki son gelişmeler ve Ermenistan’la devam eden normalleşme süreci de ele alınmıştır. Bakan Çavuşoğlu, Blinken’ı 11-13 Mart tarihlerindeki Antalya Diplomasi Forumuna davet etmiştir.

Sözcü’de yer alan habere göre bir grup ABD Kongresi üyesi, ABD Savunma Bakanı Austin ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a mektup göndererek Türkiye’ye F-16 satılmaması talebinde bulundu. Mektubun içeriğinde insan hakları ihlalleri konusunda sert ifadeler yer aldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, NATO'nun "savunmacı", Rusya'nın ise "saldırgan" olduğu yönündeki değerlendirmelerin kabul edilemeyeceğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "NATO her zaman bir savunma örgütü olmuştur, sınıra 10 binlerce askeri yığan NATO değil Rusya'dır." sözleriyle yanıt verdi.

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümete 11 Mart'a kadar finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını onayladı.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy: ECB, %2 enflasyon hedefine dönmek için ne gerekiyorsa yapacak .

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Avrupa'nın 2030'da küresel çip üretimindeki payının %20'ye ulaşmasını hedefliyoruz." dedi.

Benzinin litre fiyatına pompa fiyatına yansıyacak şekilde 71 kuruş zam yapıldı.

Ne Olacak?

• Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor.
• MCSI Endeks değişiklikleri 9 Şubat’ta gerçekleşecek.
• Fitch’in Türkiye Değerlendirmesini 11 Şubat’ta açıklaması bekleniyor.
• ABD’de TÜFE yarın açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

2022 yılında Rusya - Ukrayna gerginliği gündeme bomba gibi düştü. Ocak ayının son haftasında iyice ayyuka çıkan gerginlik piyasaları baskılıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ABD ve AB’nin Rusya’ya yaptırım yapacağı medyaya yansırken, Rusya’nın Ukrayna sınırına 110.000 asker gönderdiği belirtildi. Piyasalarda sabah saatlerinde jeopolitik gerilimlerden kaynaklı baskı hissedildi. Endekste yüksek volatilite dün de devam etti. Yön arayışı içerisinde olan BİST100 endeksi 2.000 seviyesinin üstüne çıktı. Hisse bazlı hareketlerin ön planda olduğu işlem gününü endeks alıcılı tamamladı. İşlem hacmi görece düşük kaldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün Londra'da yabancı fon yatırımcıları ve banka yöneticileriyle bir araya geldi. Bloomberg’in haberine göre Nebati'nin Londra'da gerçekleştirdiği toplantıda yabancı yatırımcılara Türkiye’deki enflasyonun yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseldiğini söylediğini belirtti. Ancak sonrasında Hazine tarafından açıklama geçti. Hazine, ‘’Bazı mecralarda Bakanımızın Londra'daki toplantıda, ‘’Türkiye’de enflasyonun yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseldiğini söyledi” açıklaması yer almaktadır. Bakanımızın böyle bir açıklaması olmamıştır. Katılımcının yanlış anlamasından kaynaklanmaktadır’’ dedi.
TCMB İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı'nda yaptığı değişiklikle reeskont kredisi kullanımı için döviz mevduatlarından TL'ye dönüş zorunluluğu getirdi. TCMB, İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı'nda yaptığı değişiklikle Yabancı para cinsi reeskont kredisi kullanacak firmaların, 30 Nisan 2022 tarihine kadar gerçekleşecek kullanımlarda döviz tevdiat hesapları ve katılma fonlarının en az % 10’unun, 1 Mayıs ile 31 Temmuz 2022 tarihi arasında gerçekleşecek kullanımlarda ise en az %20’sinin Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması veya dönüşeceğine ilişkin taahhütte bulunulması şartı aranacağını belirtti.1 Ağustos 2022 tarihi ve sonrasında yapılacak kullanımlarda ise döviz tevdiat hesapları ve katılma ise fonlarının en az %20’sinin Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması zorunlu hale getirildi.

ABD’de dış ticaret açığı 2021’de ithalattaki artışın etkisiyle rekor kırdı. ABD’li tüketicilerin harcamalarının pandemi döneminde hizmetten ziyade mal alımına yönelmesiyle dış ticaret açığı geçen sene rekor kırdı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre dış ticaret açığı %26,9 artarak 859,1 milyar dolara yükseldi.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Salı günü 2.202 - 2.263 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.243 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 489 artarak 446.856 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.237 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yukarı eğilimini arttırırken, 2.350’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.650 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.210 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.310 ve 2.350 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.210 ve 2.150 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 09/02/2022

 

Altın yatırımcıları ABD enflasyon verisine odaklandı

 

Asya borsaları yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)