E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJackson Hole’da dağ fare mi doğuracak?---

Jackson Hole’da dağ fare mi doğuracak?

Jackson Hole’da dağ fare mi doğuracak?
26 Ağustos 2022 - 11:04 borsagundem.com

Piyasaların gözü kulağı FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole açıklamalarında. Ancak sempozyum geçmişte de borsaların yönünü çok değiştirmedi. Analistlerse ağustos enflasyon rakamları olmadan FED’in yeni sinyaller veremeyeceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, gelecekteki faiz artırımları hakkında ipuçları için ABD Merkez Bankası’nın (FED) geleneksel Jack Hole sempozyumunu yakından takip ediyorlar. Ancak tarihsel veriler etkinliğin piyasalarda nadiren büyük bir hareketliliğe sebep olduğunu gösteriyor. Uzmanlarsa FED’in enflasyonu dizginlemek için agresif faiz artışı rotasından geri dönmesinin muhtemel olmadığını tahmin ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar FED Başkanı Jerome Powell’ın bugün Jackson Hole’da yapacağı konuşma öncesinde ihtiyatlı bir iyimserliğe sahip. ABD borsaları FED’in gelecekteki para politikasına yönelik yeni ipuçlarının açıklanacağı beklentisiyle Perşembe günü sınırlı bir yükseliş gerçekleştirdi.

Temmuz ayı enflasyon verilerindeki iyimserlik geçtiğimiz ay piyasalarda iyimser bir hava yakalanmasını sağlamıştı. Ancak Forbes’un haberine göre, FED, enflasyonda açık bir düşüş görülmediği sürece faiz artışlarından vazgeçecek gibi gözükmüyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi de zaman alabilir.

Borsa araştırmaları şirketi Vital Knowledge’ın Kurucusu Adam Crisafulli, “Tüm FED yetkilileri aynı fikrin farklı varyasyonlarını söylüyor. Yapmamız gereken daha fazla sıkılaştırma var ve enflasyonla ilgili bazı iyi haberler olsa da mücadelenin sona ermesi için daha uzun bir yolu var” açıklamasında bulundu.

Jackson Hole borsaların yönünü etkilemiyor

Jackson Hole etrafındaki tüm heyecana rağmen yatırım danışmanlığı şirketi Bespoke Investment’a göre konferans tarihsel olarak hisse senetleri için önemli bir katalizör niteliğinde değil. Yatırım firmasından yapılan açıklamada konferansın ileriye dönük faiz artırımı konusunda piyasa beklentilerini değiştirme yetisinin zayıf olduğu belirtildi.

Bespoke’un 1979 yılından bu yana S&P 500 Endeksi performansını baz alan araştırması Jackson Hole konferansı etrafında, “daha sürekli bir ralli öncesi çok sınırlı getiriler” görüldüğünü belirtiyor. Ancak bu tablonun yaz rallisi sonrası yükseliş için zemin bulmakta zorlanan ve yüksek enflasyon ortamında seyreden piyasalar için de geçerli olup olmayacağı henüz belli değil.

Ağustos enflasyonu olmadan yeni sinyaller beklenmiyor

Oanda Kıdemli Borsa Analisti Edward Moya geçtiğimiz yıl Jackson Hole Sempozyumu’nda FED Başkanı Jerome Powell’ın ‘enflasyonun geçici olduğu’ söylemine dikkat çekerek “Herkes Powell’ın hatasını anımsıyor” dedi. Moya, “Bu sebeple (FED Başkanı) mesajının enflasyonla mücadele konusunda açık ve agresif olduğundan emin olmak için ekstra motive olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar özellikle ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayındaki para politikası toplantısında bir sonraki faiz artırımının büyüklüğü hakkında daha fazla ipucu almayı umut ediyor. CME Group verilerine göre, yatırımcılar büyük oranda üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artış öngörüyorlar. Bununla birlikte, Nomura analistlerine göre, ağustos ayı tüketici fiyat endeksi verileri henüz gelmeden, Powell'ın "Eylül toplantısında politika kararı için güçlü bir tercih sinyali vermesi" muhtemel değil.

"FED’in fiyat istikrarını yeniden sağlama çabalarının bir sonucu olarak Powell, 'bir miktar sıkıntı hissedilmesi’ potansiyelini daha net bir şekilde kabul edebilir" uyarısında bulunan banka analistleri, gelecek yıla ilişkin "artan resesyon risklerini" de vurguladı.

Dolar için kritik gün

 

Jackson Hole’dan beklentiler

 

Bekleyiş Bitiyor! Gözler piyasalara yön verecek konuşmada

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)