E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsviçre Maliye Bakanı'ndan Credit Suisse itirafı---

İsviçre Maliye Bakanı'ndan Credit Suisse itirafı

İsviçre Maliye Bakanı'ndan Credit Suisse itirafı
09 Nisan 2023 - 14:50 borsagundem.com

İsviçre Maliye Bakanı Sutter, Credit Suisse'in iflasının İsviçre ekonomisini çökerteceği itirafında bulundu.

İsviçre Maliye Bakanı Karin Keller-Sutter, hükümetin ülkenin en büyük ikinci bankası Credit Suisse'in rakibi UBS tarafından hızlı bir şekilde devralınmasını sağlayarak ülkenin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini savundu.

Bakan Karin Keller-Sutter, Avrupa'nın önemli bankalarından Credit Suisse'in iflası halinde İsviçre ekonomisinin muhtemelen çökeceğini söyledi.

Le Temps gazetesine konuşan Keller-Sutter, "Koşullar dikkate alındığında, devletin ve vergi mükelleflerinin yükünü en aza indirmek için elimizden gelenin en iyisini yaptık. Yetkililerin kararlı müdahalesi olmasaydı, pazartesi sabahı Credit Suisse'in iflasıyla birlikte İsviçre ekonomisinin muhtemel çöküşüne de uyanırdık." ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz ay Silikon Vadisi Bankası'nın iflası ve küresel bir bankacılık krizi korkularının gölgesinde, Credit Suisse'e yönelik yatırımcı güveni 15 Mart'ta çökmüş, hükümet 20 Mart'ta piyasalar yeniden açılmadan önce, hafta sonunda hızlı bir devralma operasyonu yürütmüştü. 

Hükümet garantileri ve İsviçre Merkez Bankası tarafından sağlanan likiditeyle 120 milyar dolar masaya konmuştu.

Credit Suisse, küresel finans sistemini izleyen Finansal İstikrar Kurulu'na göre 'dünyanın en önemli bankalarından biri'. 

Uluslararası bankacılık sistemi için küresel bir öneme sahip olan banka, batamayacak kadar büyük kabul edilen dünya çapındaki 30 banka arasındaydı.

Credit Suisse, kara para aklama davasına dahli gibi, son yıllarda bir dizi skandalla birlikte anılır olmuştu. Mart ayında ABD'de üç önemli bankanın iflasıyla birlikte zincirin en zayıf halkası gibi görülüyordu. 

Maliye Bakanlığı binasında Credit Suisse'e ilişkin yürütülen devralma görüşmeleri sonucunda 19 Mart akşamı 3,25 milyar dolar değerinde bir anlaşma sağlandığı duyurulmuştu. 

Keller-Sutter verdiği demeçte, "Banka 20 Mart'ta iflas edecekti. Neden mi? Çünkü yıllar boyunca yanlış teşvikler yaratmış gibi görünen bir kültürü vardı. Çünkü birçok skandala yaşandı." şeklinde konuştu.(Euronews)

UBS, Credit Suisse’i 2 milyar dolara satın aldı

 

UBS - Credit Suisse evliliği aşktan değil acıdan doğdu

 

Credit Suisse hisselerinde tarihi çöküş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan09 Nisan 2023 20:11

    bu saate kadar neredeydiniz. devlet ve vergi mükelleflerini düşünen kanunları uygulardı. KAnunları uygulamayan her devlet batmaya mahkumdur.

  • ALİ KODUŞ09 Nisan 2023 17:18

     fuhuş soygun hırsızlık kanlı paralar kumar haram paralar isviçre ye gitti bunlar yıllar refah içinde yaşadılar şimdi kaynak kesilince işler tersine dönüverdi.daha beter olun, zaten olacaksınızda.