E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCredit Suisse hisselerinde tarihi çöküş---

Credit Suisse hisselerinde tarihi çöküş

Credit Suisse hisselerinde tarihi çöküş
20 Mart 2023 - 11:34 borsagundem.com

Merkez bankalarının açıklamaları ve UBS'in satın alma haberi sonrası Credit Suisse'in hisseleri açılışta yüzde 62,09 gerilerken, bu en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti. Deutsche Bank ve Commerzbank hisselerinin de yüksek kayıp yaşaması dikkati çekti.

Avrupa'ya sıçrayan ABD'de bankacılık krizinde hafta sonu önemli gelişmeler yaşandı. İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in, kriz yaşayan Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre frangına (3,3 milyar dolar) satın alacağı duyuruldu. Küresel piyasalarda, bankacılık sektöründeki sıkıntıların devam edebileceğine ilişkin endişelerle karışık bir seyir yaşanırken, Credit Suisse hisselerinde ilk işlemlerde tarihi bir düşüş yaşandı. Credit Suisse hisseleri açılışta yüzde 62,09 geriledi.

Credit Suisse hisseleri UBS ile satın alma anlaşmasının ardından Julius Baer açılış öncesi işlemlerde yüzde 61.95 geriledi.

Credit Suisse'in 5 yıllık CDS'leri ise, cuma kapanışa göre 965 baz puandan 386 baz puana kadar geriledi.

UBS'in hisselerinde düşüş

UBS'in hisseleri ise dün rakibi Credit Suisse'i satın almasının ardından bugün açılışta yüzde 13’ya yakın düştü.

Deutsche Bank ve Commerzbank hisselerinde kayıp

Alman bankaları Deutsche Bank ve Commerzbank hisselerinin de yüksek kayıp yaşaması dikkati çekti

Merkezi Frankfurt'ta bulunan Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, hisseleri gün başlangıcında yüzde 8,5, Commerzbank yüzde 6,5 değer kaybetti.

Analistler, banka hisselerindeki düşüşü öncelikle, UBS ile Credit Suisse arasındaki anlaşmada nominal değeri 16 milyar franklık (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma aracı olan ek tier 1 (AT1) tahvilin silinmesine bağladı.

AT1 tahvilleri, 2008 küresel finansal krizden sonra bankaların çökmesine karşı şokları absorbe etmeye yardımcı olması için Avrupa’da piyasaya sürülmüştü.

Bu tahvillerle, bankaların kriz zamanlarında bu kadar hızlı çökmemesi için ek bir tampon oluşturması amaçlanıyordu.

Bankanın daha önce belirlenen sermaye yeterlilik oranının altına düşmesi sonucu tahvil yatırımcılarına kalıcı zararlar yansıtarak veya hisseye dönüştürülerek bankanın bilançosunu desteklemeyi ve faaliyetlerin sürdürülmesini hedefleniyor.

Credit Suisse'deki değer düşüklüğü, bugüne kadar bu türden tahvil üzerindeki en büyük değer düşüklüğü olması da dikkati çekiyor.

Genel olarak, Avrupa'da AT-1 tahvil piyasası yaklaşık 250 milyar euro olarak biliniyor.

Şimdiye kadar, AT-1 tahvilleri Avrupa'da yalnızca bir kez silindi. 2017‘de İspanyol Santander Bankası, iflasın eşiğine gelen rakibi Banco Popular'ı 1 avro karşılığında satın alınması sırasında silinmişti.

Analistler, UBS ve Credit Suisse'in birleşmesi krizin diğer bankalara sıçrayacağına dair endişeleri ortadan kaldırdığını belirtirken orta ve uzun vadede, kurtarma operasyonu bankalar için daha yüksek yeniden finansman maliyetlerine yol açacağına işaret ediyor.

5 büyük merkez bankasından ortak açıklama

ABD Merkez Bankası (Fed) ve 5 büyük merkez bankasından yapılan ortak açıklamada, var olan ABD doları swap hattı düzenlemeleri aracılığıyla likiditeyi artırmak için koordineli bir adım atıldığı duyuruldu.

Açıklamada ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları swap hatlarının etkinliğini artırmak için halihazırda 7 gün vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkarma konusunda anlaştığı bildirildi.

UBS - Credit Suisse evliliği aşktan değil acıdan doğdu

 

ABD'li ve Avrupalı yetkililerden 'Credit Suisse' açıklaması

 

UBS, Credit Suisse’i 2 milyar dolara satın aldı

 

Yatırımcılar ikna olmadı: Credit Suisse hisseleri yüzde 11 düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ20 Mart 2023 11:48

    Credit Suisse BANKASINI YEDİLER SIRA USB YE GELDİ BİRSENE SONRA ONUDA YOK EDERLER.BUNLARA YATIRILAN PARALAR HARAM PARA KAN GÖZYAŞI UYUŞTURUCU KAÇAKCILIK SOYGUNCULUK DOLANDIRICILIK FUHUŞ PARALARI  OLUNCA TABİKİ BATACAK İDİ.

  • ALİ KODUŞ21 Mart 2023 00:10

    murat senin yanlışın var japonya ve almanya yı abd köle yaptı ve uydu devlet olarak destek verip ayağa kaldırdı iki devlette de bak iyice askeri güç sıfırdır.

  • Ahmet Özbir20 Mart 2023 13:40

    öyle olsa Türkiyede banka kalmazdı.

  • Murat20 Mart 2023 12:55

    Çalışmanın yerini hiç bir şey tutmaz... dünya savaşında yıkılmış Almanya ve Japonya 'yi çalışmak ve üretim ayağa kaldırdı... sonraki nesil şımardı rahata erdi... sonuç bu... zorluk -zenginlik -rahatlık - fakirlik.... döngü böyle sürüp gider

  • FİNANS DÜNYASI20 Mart 2023 12:16

    YILLARCA BU PARALAR İLE HALKI REFAH İÇİNDE YAŞADI ŞİMDİ İSE HİÇ BİR ŞEYİN GÜVENCESİ YOKTUR.