E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİstihdam verdi coşkuyu, sıra enflasyonda mı?---

İstihdam verdi coşkuyu, sıra enflasyonda mı?

İstihdam verdi coşkuyu, sıra enflasyonda mı?
10 Ekim 2022 - 08:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Yılın ilk çeyreği ve ikinci çeyreğinde GSYH’lan daralmış “ teknik resesyona “ girmişsin, enflasyonu kontrol altına almak için 75’er faiz artışları yapmışsın, Eylül istihdam verinde 255.000 artış ve işsizlik oranının %3,7'de sabit kalması beklenirken, istihdam 263k artmış, İşsizlik oranın son 5 yılın en düşük seviyesine gelmiş ve %3,5 olarak gerçekleşmiş bir de geniş tanımlı işsizlik oranının da %7’den %6,7’ye düşmüş. Bu istihdam nerelerdeymiş; Eğlence, konaklama, sağlık, İmalat, toptan ticaret ve inşaat sektöründeki istihdamı artmaya devam ederken, madencilik, perakende ticaret, bilgi, diğer hizmetler ve kamu’da tempo korunmuş , Ulaştırma, depolama ise ufak bir azalış göstermiş. Yetmemiş ortalama saatlik kazancın da Ağustos ayına göre %0,3 ve bir önceki yıla göre %5 artmış. Darısı herkese diyelim.

TDI diyoruz da hafta içindeki ADP istihdam ve ISM hizmet verileri de zaten önceki aydaki gibi istihdam görünümünün güçlü olduğunu gösteriyordu. Hatta Fed üyelerinden gelen açıklamalar da da ücret ve hizmetlerde fiyatların düştüğüne dair yeterli kanıt yok, sıkılaştırma aynı kararlılıkla devam açıklamalarını da gördük. Aslında verileri ve FED üyelerinin konuşmalarını takip ettiğinizde yönünün ne tarafta olduğunu görmemeniz için ters pozisyonda kalmış olmanız lazım. Cuma günkü düşüşe rağmen, haftanın başlarındaki iki günlük güçlü ralli S&P 500, Dow ve Nasdaq'ı üç hafta süren kayıpların ardından ilk haftalık kazançlarını elde etmelerine engel olmadı ve S&P 500 %1,51, Dow %1,99 ve Nasdaq %0,73 yükseldi.

Kasım’da da 75 baz puan …Çekirdek enflasyonun hala yükseldiği ve işgücü piyasasının genel olarak hala sıkı olduğu göz önüne alındığında, Fed'in finansal koşulların gevşemesine izin vermesi için henüz çok erken olduğuna inanıyoruz. ABD faiz vadelileri Kasım'da 75 baz puan faiz artırımı olasılığını yüzde 92 olarak fiyatlıyor, biz başından beri %100 Kasım’da 75 baz puan artışı demeye devam ediyoruz.

Enflasyonist görünüm getirileri yüksek tutmaya devam ediyor…10 yıllık ABD devlet tahvilleri getirisi geçen haftaki %4'ten Salı günü %3,6'nın altına düştü. Ancak Eylül istihdamı da dahil olmak üzere mevcut en son verilerle %3,88'e çıkmakta sakınca görmedi. Avrupa'da 10 yıllık Bund %2.18, OAT %2.78 ve İngiliz Gilts %4,2'de.

Dolar güçlenmeye devam ediyor… geçen haftanın ilk 2 günü ABD doları karşısında değer kaybeden Avustralya ve Kanada doları gibi madencilikle ilgili para birimlerin çarşambayla birlikte hemen eski denge seviyelerine geldiler. Eur/Usd’de 0,999 seviyesini test ettikten sonra yeniden 0.9758'lere geri çekildi.

Bu hafta küresel piyasalara yöne verecek verilerin tamamı ABD’den…Eylül ayı üretici fiyatları endeksi (Çarşamba) ve tüketici fiyatları endeksi (Perşembe), Eylül ayı perakende satışları ve Michigan Üniversitesi Ekim (Cuma) ön tüketici güven endeksi. Eylül TÜFE beklentilerin üzerinde açıklanırsa 2022 için yeni düşük seviyelere, dolar endeksinde ve 10 yıllık getirilerde yeni zirvelere çok açık kapı bırakır.

Asya borsalarında düşüş

 

Borsada satıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 10/10/2022

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)