E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİstanbul için tehlike! Tablo kötüye gidiyor---

İstanbul için tehlike! Tablo kötüye gidiyor

İstanbul için tehlike! Tablo kötüye gidiyor
07 Ekim 2020 - 10:22 borsagundem.com

İstanbul’da son günlerde sıcaklık değerleri rekor kırdı. Kent genelinde iki gün boyunca gündüz sıcaklık değerleri 34-35 derece seviyesine kadar çıkarken, barajlardaki genel doluluk oranı ise yüzde 35 seviyesine geriledi.

İstanbul’un en önemli su kaynakları sayılan Terkos’ta Ağustos ortasında yüzde 71 olan su seviyesi yüzde 20’ye, Darlık’ta yüzde 62’lik seviye, yüzde 23’e, Ömerli de ise yüzde 65’den yüzde 40 seviyesine geriledi. İstanbul’da kuraklık tehdidi devam ederken, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, “Ekim ayı ortalama sıcaklık değerleri iki günlük sürede neredeyse iki katına çıktı. Son 48 saatlik dilimde 100 yılın Ekim sıcaklık rekoruna şahit olduk. Havalar çıldırmış durumda. Yarından itibaren şiddetli, ekstrem yağışlar göreceğiz ancak İstanbul için kuraklık sorunu devam edecek. Asıl sıkıntı Kasım ayında tarımsal kuraklıkla ortaya çıkabilir. Kaldı ki, meteorolojik veriler Kasım ayının da kurak ve normal sıcaklık değerlerinin üzerinde geçeceğini gösteriyor” dedi.

Kuraklık yılı

Prof. Dr. Şen, uyarılarının devamında ise şunları söyledi:

“Meteoroloji uzmanları olarak, 1 Ekim’i ‘su yılı başlangıcı’ kabul ederiz ancak ortaya çıkan tablo ‘kuraklık yılı’ olduğunu gösteriyor. Sadece İstanbul için ülkenin genelinde iklimsel tehlike çanları çalıyor. Perşembe akşamı göreceğimiz ekstrem yağış, yüzeysel akışla boşa gidecek. İstanbul’un su toplama havzaları imara açıldığı için yağışlar, toprağa karışamıyor. Melen Barajı ivedilikle tamamlanıp hizmete girmeli. Kuraklık devam ederse, önümüzdeki yaz su seviyeleri dibe vurur. İstanbul’un günlük su ihtiyacı 3.2 milyon metreküp. Su tasarrufu, kayıp, kaçakların önlenmesiyle bu oranı 2.5 milyon metreküp seviyesine düşürülmeli.”

Ilıman bir kış

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Adil Tek de iklim modellemelerinin önümüzdeki kasım ve devamındaki dönemde kurak geçeceğini gösterdiğini belirterek, “Sel şeklinde görülen yağışlar toprağa ve su kaynaklarına karışmadan yüzeyden akıp gidiyor. Son yıllarda ortaya çıkan yağış rejimi toprağı doldurmadığı gibi yeraltı suları da beslenemiyor. Çok kurak bir dönemden geçiyoruz. Küresel iklim değişikliğinin etkileri ortaya çıkmış durumda. Deniz suyu sıcaklıklarının artmasından dolayı total yağışlar artsa da, yağmurlar toprağa karışamıyor. En sıcak ekim günlerinden birine olduk. Önümüzdeki kış İstanbul özelinde kar yağışı istenilen veya geçmişteki düzeyde olmayacak. Kurak yaz ve sonbahardan sonra ılıman bir kış bizi bekliyor. İklim değişimi korkutuyor” diye konuştu.

Tablo kötüye gidiyor

Devlet Su İşleri (DSİ) eski Daire Başkan Yardımcısı ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız tablonun kötüye gittiğine dikkat çekerek, “Bu tablonun 2021, 2022’ye sarkması durumunda çok açık söylüyorum, İstanbul susuz kalır. Suyun çok verimli kullanılması gerekiyor. İstanbul, çevresindeki su kaynaklarını sünger gibi emiyor. Vatandaşların su kullanım bilincini artıracak eğitim ve tanıtımlar yapılmalı. Suyu verimli kullanan tesislere geçilmeli. Araba yıkama, halı yıkama gibi hoyratlıklara son verilmeli. Bulaşık, çamaşır yıkarken suyu çok dikkatli tüketmeliyiz. Çok acil olarak gece, gündüz demeden tüm medya ve sosyal medya kanallarından su tüketimine yönelik bilinçlendirme çalışmalarına başlamalıyız” diye konuştu.

Yüzde 57 azalma var

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Eylül 2020 dönemine ilişkin Alansal Yağış Raporu’nda, ülke genelindeki yağışların geçmiş ve geçen yılki döneme kıyasla normalin altında gerçekleştiği vurgulanırken, “Eylül ayı yağışı 9.4 mm, normali 21.8 mm ve 2019 yılı eylül ayı yağışı 16.0 mm’dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 57, geçen yıl eylül ayı yağışına göre yüzde 41 azalma görüldü” denildi.

Dolu uyarısı

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların yarından itibaren düşeceğini belirterek, Kuzey Ege, Batı Karadeniz, Trakya ve Marmara’da lokal olarak dolu yağışının görülebileceği uyarısında bulundu. Sıcaklıkların 10 derece düşeceğini belirten Demirhan, “İstanbul’da gök gürültülü sağanak yağış ve yıldırım riski çok yüksek. Yine kuvvetli yağıştan dolayı sel ve dolu ihtimali var” dedi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek de yarın ve cuma günü için “Dolu oluşma olasılığı çok yüksek görünüyor. Beraberinde hortum da oluşabilir” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dilek ölmez16 Ekim 2020 21:02

    İnşallah allah o denizlerinizde yok etsin amin amin amin siyasete bağladığınız için amin amin anın

  • Alp07 Ekim 2020 17:47

    Evet doga olaylarini.. yani allahin kanunlarini..insanlar baglamak..hem yanlis..hemde dinimizde..boyle bir sey yok..rabbim.kimseyi afetlele eziyet etmez..ha biz bunlara sebep OLURUZ.. o AYRI bir sey..bunlara mustehakmiyiz.. oda ayri.bir sey..ama bana kalirsa..dogayi olduruyoruz..agaci kesiyoruz..sonrada duaya cikiyor.uz. o nedenle bize mustehak.

  • ZEKERİYE ZİRVETAKI07 Ekim 2020 17:41

    NE ZAMAN CHP BELEDİYE SEÇİMLERİNİ KAZANDI İSE İSTANBULDA SU KITLIKLARI OLDU.İMAMOĞLU  da dua etsin belki yüce ALLAH duasını kabul eder ise sürekli yağmur yağdırabilir.yoksa millet abdessiz gezecek.

  • Kamil07 Ekim 2020 17:11

    Bu kadar karamsar olmayın. Yarından itibaren kuvvetli yağış geliyor, barajlar dolar, su kıtlığı falan olmaz. Fırsat geçse de yeni yönetimi nasıl kötülesek havasındasınız. Yok gudubet ,yok başkası, ayıp ya.

  • Badur07 Ekim 2020 14:04

    Hele Eskişehir de bir fosil var ki  millete hazır kalabak suyunu dağıtamıyor.  Önce suya % 60 zam yaptı!  Yetmedi damacana  yetersizliği  yüzünden milleti susuzluktan kırdı geçirdi.  Diğer markalar az sayıda ve pahalı olduğundan gerçekten mağdur oldular.  6 ayır problemi çözemediler.  Velhasıl kelam bunlara elini veren kolunu kurtaramaz.  Hala işleri güçleri  heykel müze açmak kutlama yapmak. 

  • Bir yorum07 Ekim 2020 13:56

    İstanbul u gudubet ve cünubetlere  teslim  ederseniz olacağı bu!  

  • Tarik07 Ekim 2020 17:06

    Aynen ....gùnuñ sòzù olabilir ..

  • Yahya07 Ekim 2020 13:05

    Anadolu yaniyom diyor..siz tehlikeden bahsediyorsunuz.ne eyler guzel eyler..hayirlisini dileyelim..su berekettir.

  • Alp07 Ekim 2020 12:18

    Siz istiyorsunuz barajlar dolsun.. yollar. islanmasin..baskani istiyorsunuz...ahmaklar..

  • Mucise Reis ;)07 Ekim 2020 12:17

    Pandemi temizlik alışkanlıklarını çoğalttı. Bir çok şehirde su sorunu olacak. Evlere kapanan bir çok insnaımız haliyle evinde temizlik yaptı. bazı kişisel işlerini yerin getirdi. Ev yaşantısının artması su sorununu otomatikman çoğlattı. COVİD temizlikle yok olacak. dışarıda kıyafetler, evde bazı gıda maddeleri vb. vb. su olmadan olmuyor. O bakımdan geç gelen yağmurlarda bu işi çoğaltıyor. Bütün şehirlerde barajlarda su seviyesi azalmış durumda. Yağmurların geç. gelmesi, bir çok bölgemizde sorunları büyütebilir. 

  • faruk bulut07 Ekim 2020 12:08

    ula hakkaten chp ist a geldi başımıza gelmeyen kalmadı vırustu depremdi kuraklıktı ahahahhahahhaa :D  :D  :D  :D  :D 

  • Nedim07 Ekim 2020 17:55

    O da sebeplerden birisi tabi!  Allah ın bunca nimetine şükür yerine azgınlık hadsizlik züppelik hak yeme hakka hukuka saygı göstermeme ve hatta sapkınlık ve sapma olarak insanoğlunda  geri dönüşümü  vuku bulduğunda elbette karşılığı olacaktır. Müge Anlının ya da benzeri programlarda veyahut haberlerde insanımızın  nasıl yozlaştığı (insan derken gerçekten zorlanıyorum) açık değil mi?  Daha yaşı 25  28 inde  itin yemediği nane yok.  Ya da yaşlı insanın yaşından ve olması gereken olgunluktan zerre kadar nasibi olmadığını da görüyoruz.

  • bu dünyadan biri07 Ekim 2020 11:43

    Doğa olaylarını böyle yorumlamak nasıl bir cehalettir. Giresun ve Rizede sel olayları oldu. Acaba O şehirlerde yaşayanlar sana göre günahkar mı?

  • Nedim07 Ekim 2020 14:24

    Kimse masum değildir!  Allah bir yeri helak edeceği zaman oradaki mazlum, masum insanlar da zarar görür!  Ki bu imtihanın gereğidir!  Ancak onlar şehit ya da gazi olur.  Bu böyledir!  Allah ın celaline sebep olan topluluklar için hüküm çıktığı zaman hiç bir faninin yapacak  bir şeyi olmaz.  ''Benden izinsiz bir yaprak kımıldamaz''  Ayet meali!  Artık  sen nasıl biliyor isen öyle devam et.

  • Uğursuz07 Ekim 2020 10:50

    Adam o kadar yalan söyledi ki güzelim İstanbul’a rahmet bile yağmıyor artık CHP varsa kıtlık var yokluk var ihanet var

  • Bika07 Ekim 2020 14:34

    Konya'da yer altında bile su kalmadı.

  • mantık07 Ekim 2020 13:55

    Bak şu aşağıaki   soytarı bile öyle yalancı ki 70 yıllık su ihtiyacı içi projelerimiz'' hazır'' sözü ile ''tamam''  sözünü neden değiştirdin soytarı misafir.

  • Misafir07 Ekim 2020 11:45

    Ne diyordu dönemin AKP li su başkanı? İstanbul un 70 yıllık su ihtiyacını giderdik diyordu,  ne oldu?  Koca bir yalan, sizin gibi ahmakları böyle  yalanlarla uyutuyorlar işte.. çıkmış ileri geri laf ediyorsun. Uğursuzluğu kendinizde arayın 18 yılda  ülkeyi getirdiğiniz hale bakın..

  • Kazım07 Ekim 2020 11:21

    Adına tam yakısmıs sana.

  • doğru 07 Ekim 2020 10:56

    herşeyi siyasi düşünme...

  • Piskevit07 Ekim 2020 10:52

    Dedi eski fetöcü yeni itirafçı...