E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIskalarsak üçüncü dünya ülkesi oluruz---

Iskalarsak üçüncü dünya ülkesi oluruz

Iskalarsak üçüncü dünya ülkesi oluruz
18 Şubat 2014 - 01:49 borsagundem.com

Dünyada paranın azaldığını, ticaret kurallarının değiştiğini ve kaya gazı devrimi yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Fırsatı kaçırmamalıyız" dedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Hürriyet Bölge Buluşmaları’nın Trabzon ayağında yaptığı konuşmada küresel ekonomideki yeni düzeni anlattı, Türkiye’nin fırsatları kaçırmaması için 3 önemli gelişmeye odaklanmasını istedi. Hisarcıklıoğlu, “Birincisi küresel dengesizlikler azalıyor ve finans akımları yavaşlıyor. Bundan dolayı eskisi gibi devasa dengesizlikler olmayacak ama para da eskisi kadar bol olmayacak. İkinci olarak küresel ticarette tüm kurallar değişiyor. Üçüncüsü ise kaya gazı enerjide tüm ezberler bozacak. Türkiye olarak bu değişimleri ıskalarsak üçüncü dünyada kalırız” dedi.

KURALLAR DEĞİŞİYOR

Özellikle Amerika’nın eskisi gibi devasa açık veren bir ülke olmak istemediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bunun için dünyada ticaretin kurallarını değiştirecek yeni bir süreç başlattılar. ABD 3 yıldır pasifik ülkeleri ile TPP anlaşmasının müzakerelerini yürütüyordu. TPP ne demek? ‘Pasifik bölgesi stratejik ekonomik ortaklığı’ demek ve ABD, Kanada, Meksika, Avustralya, Şili, Peru, Malezya, Japonya, Singapur, Vietnam’ı kapsıyor. Bu yıl da Avrupa Birliği ile TTIP adı verilen görüşmeler başladı. TTIP ise Atlantik bölgesi ticaret ve yatırım ortaklığı. Yani; ABD ve Avrupa Birliği’ni kapsıyor. Sonuçta, bu gelişmelerle küreselleşmenin tanımı değişiyor. Bu iki anlaşmayla küresel ekonominin üçte ikisi tek bir blok oluyor." 

DIŞINDA KALAMAYIZ

"Bu zincirin dışında kalırsak bize kalan pazar Çin, Hindistan, Rusya, Ortadoğu ve Afrika olur. Günlük işlerle uğraşmaktan dünyada nelerin değiştiğini kovalayamıyoruz. Yaşamımızdaki bütün standartları bu 3 coğrafya tek hale getirecek. Elektrik 110 mu 220 volt mu olacak onlar karar verecek?  Bunu ıskalamamak lazım. O zincirin halkasının içinde olursak o müzakerelerde tarafız. Yoksak ne kural koydularsa ona göre hareket edeceğiz.”

KAYA GAZI DENGELERİ SARSTI

Kaya gazının da enerji dengelerini sarstığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, yüzyıllardır tüm çekişmelerin temelinde enerji olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Şimdilerde ABD kaya gazı ile ezberleri bozuyor. 10 liraya satın aldığı gazı 3 liraya mal eder hale geldi. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde enerji ihracatçısı haline gelmesi planlanıyor. Bu ne demek? İmalat ABD’ye geri dönecek. Hem Avrupa’ya, hem Çin’e karşı ciddi avantaj elde edecekler. Enerji üreticisi ülkeler için de bu çok ciddi bir sorun. Çin de yavaş yavaş bu alana girmeye başladı. Yani enerji dengeleri yeniden yazılacak. Türkiye’de de Trakya ve Güneydoğu’da kaya gazı var. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz.”

HAYALİM TÜRK SANAYİ BÖLGELERİ KURMAK

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında en büyük hayalini de anlattı; “Ben bölge ülkelerinde içinde Türkçe konuşulan, kapısında Türk bayrağı dalgalanan sanayi bölgeleri hayal ediyorum. Çünkü, Türkiye bölgemizin sanayi devi. Bölgemize bu deneyimi aktarabilir, oralardaki imkânlardan da Türk iş dünyası olarak faydalanabiliriz. Madem yurtiçindeki maliyetleri düşüremiyoruz, bölgemizde bize bağlı üretim zincirleri kurmalıyız. İlk projeye Filistin’de Cenin’de başladık. Yemen, Moritanya, Benin ve Kazakistan için görüşmeler yapıyoruz.”

BİR CEP TELEFONU 20 TON SACA BEDEL

İleri teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payının sadece yüzde 4.4 olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Üniversite ve ticaretin işbirliği yapması lazım. Bir cep telefonu 20 ton saca eşdeğer. Yüksek teknolojinin yatırımı da ucuz. Ereğli Demirçelik’i kurmak 10 liraysa telefon fabrikası kurmak 5 lira. Bizim gibi toplumlar için ileri teknoloji büyük fırsatlar sunuyor. Türkiye olarak ihracatımızın çapı 2 bin 846 kilometre. Ama Brezilya’nın dairesi tam 10 bin 251 kilometre. Çin’in dairesi 6 bin 844 kilometre. İhracat pazarlarımızı artırıp, dışarıya açılmamız lazım.”

EVDEKİ HER ŞEY TÜRK MALI

Hisarcıklıoğlu, toplantıda bir anısını da anlattı:  “1.5 yıl önce İngiltere Kraliçesi’nin sarayında Cumhurbaşkanımızla yemekteyiz. Yanımda da şimdi görevde olmayan Dışişleri Bakanı Jack Straw oturuyordu. Türkiye’nin başarılarını anlatırken, ‘Anlatma başkan, bunları biliyorum’ dedi. ‘Raporlardan mı biliyorsun?’ dedim. ‘Yok yok raporlardan değil evden biliyorum. Çamaşır makinem, buzdolabım, fırınım hepsi Türk malı’ dedi. Avrupa’da satılan her 4 beyaz eşyadan, her 3 televizyondan birini biz üretiyoruz. Bu büyük başarı ”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALPEREN18 Şubat 2014 11:12

    İyi şeyler oluyor.Ancak gelir dağılımı hala üçgen.Dikdörtgen olmasa da en azından yamuk olabilir.

  • biroltuncer18 Şubat 2014 10:38

    siz aydanmı geldiniz ülkemiz üçüncü dünya ülkelerinden beter durumda çuvalda çocuğunun ölüsünü taşıyan bir babayı hangi ülkeyi bırak kabilede bile yok yazıklar olsun sizler gibi yöneticilere

  • alptuğ18 Şubat 2014 09:07

    Türkiye işinde ıskalayan yandaş iş adamıda istemiyor.

  • Mehmet18 Şubat 2014 02:57

    Tacir ve sanayicilerin menfaatleri halkın menfaatleriyle ters orantılıdır.Montaj üretim değildir.Türkiye'de emek ucuz Avrupa o yüzden montaj ürünleri Türkiye'den alıyor.