E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'dan itiraf geldi: Uçak kazara vuruldu---

İran'dan itiraf geldi: Uçak kazara vuruldu

İran'dan itiraf geldi: Uçak kazara vuruldu
11 Ocak 2020 - 06:55 borsagundem.com

Dünyayı şoke eden uçak kazasında flaş gelişmeler... İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'ya ait uçağın "yanlışlıkla" füze isabet etmesi sonucu düştüğünü duyurdu. İran Dışişleri Bakanı Zarif de "İnsan hatası faciaya yol açtı. Üzgünüz" dedi

176 kişiye mezar olan uçak kazasıyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. İran dün yaptığı açıklamada, Tahran'da düşen ve Ukrayna Havayollarına ait uçakla ilgili ön bilgi vereceklerini açıklamıştı. İran Genelkurmay Başkanlığı bu sabah yaptığı açıklamada, Ukrayna Havayolları'na ait uçağın "yanlışlıkla" füze isabet etmesi sonucu düştüğünü duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığı, çarşamba günü düşen Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Irak'taki üssüne yapılan füze saldırısının ardından atılan askeri adımların düşen uçağa etkisi olabileceği ihtimaline karşılık uzmanlardan oluşan bir heyet teşkil edildiği belirtildi.

ABD Başkanı ve ordusunun, yapılan saldırıya cevap olarak İran'daki birçok noktayı hedef alacaklarına dair yaptıkları tehditlerin ve bölgede yaşanan olağanüstü hava hareketliliğinin ardından, İran silahlı kuvvetlerinin de muhtemel tehditlere anında yanıt verebilmek için en yüksek seviyede teyakkuz haline geçtiği aktarıldı.

Açıklamada, ABD üslerine yapılan füze saldırısının ardından ABD savaş uçaklarının İran etrafındaki uçuşlarının arttığı ve ülkenin stratejik yerlerine saldırı yapılacağı bilgisinin savunma birimlerine ulaştığı belirtilerek, bunun üzerine birçok hedefin radarlarda görünmeye başladığı ve ülkenin hava savunma sisteminin de bu nedenle çok hassas bir duruma geldiği kaydedildi.

Açıklamada yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, şunlar kaydedildi:

"Ukrayna Havayollarına ait 752 sefer sayılı uçağı bu hassas ve kriz şartlarında İmam Humeyni Havalimanı'ndan hareket etti. Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızlarının hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır."

Genelkurmay Başkanlığının ölenlerin ailelerinden özür dilediği açıklamada, "Bu tür insani hataların bir daha tekrarlanmaması güvencesi veriyoruz. Sorumlular hakkında da yasal işlem yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.

ZARİF'TEN AÇIKLAMA GELDİ

İran Dışişleri Bakanı Zarif konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Zarif yaptığı açıklamada, "Üzgün bir gün. Silahlı Kuvvetler tarafından yapılan iç soruşturmanın ön sonuçları: ABD maceracılığının neden olduğu kriz anında insan hatası felakete yol açtı Halkımıza, tüm mağdurların ailelerine ve diğer etkilenen uluslara karşı derin pişmanlıklar, özürler ve başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

TEKNİK HATA DENMİŞTİ

8 Ocak gecesi İran'ın Irak'taki ABD üslerine füze fırlatmasının ardından sabaha karşı Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı'ndan Ukrayna'ya gitmek üzere havalanan Ukrayna uçağı, kalkıştan kısa bir süre sonra yere çakılmıştı. İran, uçağın teknik nedenlerle düştüğünü duyurmuştu. 

NYT'NİN PAYLAŞTIĞI GÖRÜNTÜLER

İran'ın bu açıklamasına rağmen, ABD, Kanada ve İngiltere'den uçağın İran tarafından yanlışlıkla düşürüldüğü iddialarına yer verilmişti. New York Times ise dün uçağın düşüş anıyla ilgili görüntüleri paylaşmış ve uçağa füze isabet ettiğini öne sürmüştü. 

İran'dan uçak füzeyle düşürüldü iddiasına sert tepki

 

Tahran'da yolcu uçağı düştü! 176 kişi öldü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kralll11 Ocak 2020 14:19

    birde abd kafa tutuyor. ben abd yerinde olsam bu pisliklerin hepsini yeryuzunden kazırım. bosuna oksıjen tuketiyolar.

  • ne11 Ocak 2020 12:52

    böyle birşey olabilir mi ya?

  • recai11 Ocak 2020 13:47

    türkiyede rusyanın uçağını düşürdü, az daha savaş çıkıyordu. böyleşeyler olur, ama geri kalmış ülkelerde olur. Kaliteli yöneticilerin olduğu ülkelerde olmaz

  • gnçlk )11 Ocak 2020 12:25

    Olay ciddi araştırılmalı. roketin gerçekte atıldığı nokta askeri üs ama, uçağımı vuruyor. ?  Uçak bilinçli olarak askeri düşman uçağı diyemi vuruluyor?. Roket aslında ABd ırak üssüne atıldı ama, ABD SİNYALİZASYON BOZUCULARLA ROKET HEDEFİ UÇAĞAMI YÖNLENİYOR, ABD sinyalini bozduğu akıllı güdümlü roket ısıya duyarlı olarak en yakın hedef ve motorlar, ısıyamı yöneliyor ?. Uçağa buran roket akıllı mı? modeli nedir? yönlendirme özelliği varmı? yani çok fazla etken var. Olay kabul edilemez. sivil uçak. ama mahkeme olmadan. Roketi ateşleyen askeler, uçak kara kutu, emir veren komuta zinciri. uçağa atış emri veren ? yasa uçağa emir verilmedi ise, roketi  ateşleyen, nereye ateşlemek istediği, asıl hedef .. bunlar mahkem eile çözülecektir. İran ağır tazminatları yıllarca ödeyecek gibi. Başı cidi dertte şuan. NOT: RUSYA VE ABD DE akıllı cihazların beynine girip, hedef saptıran, cihaz hafısazını karıştıran sistemler var. )

  • cühela11 Ocak 2020 13:48

    olayı iyice araştır ama hayali paranoyalar ile değil. suçu hemen abdye yıkarak değil.

  • Canikli11 Ocak 2020 11:04

    Asil Iran nükleer silaha sahip olunca gorun siz şenliği. Tüm ortadoğu havai fişek gösterisi gibi parlayacak

  • Ozan11 Ocak 2020 10:35

    Ahmak rezil milleti !utanmaz şerefsizler!size müslüman diyenin ben taa!masum sivilleri vurdunuz ALLAH c.c sizi kahr etsin!

  • Abdi11 Ocak 2020 11:02

    Diyanet işleri başkanı geçen hafta protokol imzaladı, iranli din adamları Allahi öğretmeye gelecekler türkiye.düşmanlığı iranlilar öğretecek, parasını da türk halkı verecek

  • HAva- Kanal- İstanbul11 Ocak 2020 10:34

    Buda gösteriyorki, HAVA İSTANBUL bir an önce yapılmalı. havada koridorlar oldukça dar. İranda , HAVA koridoru açsaydı geniş geniş. uçaklar bir şetirrin, roketler diğer şeritten, askeri uçaklar beriki şeritten uçabilir.. O bakımdan HAVA İSTANBUL VE KANAL İSTANBUL acilen yapılmalı...

  • www11 Ocak 2020 10:33

    Buda gösteriyorki ..

  • : )11 Ocak 2020 10:33

    İran yönetini haklı.. İçierlinde bir takım sünni ve feto güçleri gibi sızmış..İranı savaşa sokmaya çalışıyor... rus uçağı gibi, sivil hava yolu ukrayna uçağını vurmuş.... pensilvanya feto yapılanmaları sunni güçler orduya sızmış... 15 ocakdada ayaklanma yapabilirler.. böyle oluyor hep.. ; )) İran yönetimi böylece kendini aklamış oldu... İranda parti sistmei varsa ukrayna partisi ukp olarak göreve başlayabilirim ; )) İran AH haner tv ye yorumcu katılabilirim.. Yönetim herdaim halklı çıkar böylece..))

  • Gorele11 Ocak 2020 11:00

    Cahil halk buna inanir

  • Kaçan Grup11 Ocak 2020 10:17

    turp bir tarafıyla gülmüştür bunlara

  • Altümsek11 Ocak 2020 10:14

    ALLAH İran cezasını versin

  • PISHTOFF 11 Ocak 2020 09:47

    Amerika’dan intikamını 180 sivili öldürerek aldı adi herifler.

  • Volkan11 Ocak 2020 09:41

    Yanlışlığın ne olduğu söylenmemiş. Tahran'dan kalktıktan hemen sonra düşüyor, içinde 63 Kanadalı , 11 Ukraynalı var. Acab kaşaçn casuslar var deyip mi vurdular, o şekilde bir film vardı, Kanaa pasaportu ile İran'a gidip birilerini dışarı çıkarıyordu. İran'a uzun süre sivil uçak uçmaz bence.

  • Dan dun11 Ocak 2020 09:18

    İran orta doğu projesi için elinden gelen hertürlü kapıyı açmaya çalışıyor.

  • Ahmak group sizi 11 Ocak 2020 09:09

    Insanlığın yüzkarasi olmak böyle bir şey işte al-lah topunuzun cezasını versin...

  • Mesut kaya11 Ocak 2020 08:47

    Abd iranin generalini öldürdü. Cenazesinde 30-40 iranlı daha öldü. İran abd üslerine danışıklı dövüş misali saldırdı. Hiç amerikalı ölmedi. Belki maddi zarar bile gelmedi. İran ukrayna uçağını düşürüp 80 sivili öldürdü. Trump konuşmalarında çok rahattı. Biliyordu. İran BECERİKSİZLİKTE zirve yaptı.

  • muhtar abey11 Ocak 2020 08:24

    iran dahil tüm arap birliklerine cumhuriyet şart abd ve diğer ülkelerin üstleride kapatılsın

  • amanin amanin11 Ocak 2020 08:19

    Eee hani irana karşı yalandı bu tip haberler. Hem müslümansınız güya hem de baş yalancısınız...

  • kılıç11 Ocak 2020 07:36

    iran dünyada yalnız kalmaya kendini mahkum etti adamlar kendi ülkesini yıkmak için çabalıyor.irana vahşetten kurtaracak liderler gelmeli.

  • Hasan Calar11 Ocak 2020 07:19

    80 terörist öldürüldü haberi yapmislardi Bu adamlar tam olarak nasıl tarif yapılır? Bilemiyorum.