E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİran anlaşması Türk şirketlerine yaradı---

İran anlaşması Türk şirketlerine yaradı

İran anlaşması Türk şirketlerine yaradı
26 Kasım 2013 - 09:12 borsagundem.com

İran'ın nükleer konusunda anlaşmaya varmasıyla beraber bu durumdan en çıkarlı ülke Türkiye oldu

İran’ın nükleer programına yönelik tartışmalar İsviçre’nin Cenevre kentinde varılan anlaşama sonucu şimdilik sona erdi. İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi  (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya(P5+1) arasında devam eden görüşmeler İran’ın “Uranyumu sadece yüzde 5 zenginleştirme ve elinde bulunan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stokunu imha etme” şartını kabul etmesiyle ile başarıyla sonuçlandı. Habertürk'ün haberine göre, piyasalara ulaşması ile birlikte başta Avrupa olmak üzere endekslerde hızlı yükseliş yaşandı. AB borsaları son 5 yılın en yüksek seviyelerine doğru ilerlerken özellikle İran’la ticaret ilişkileri olan Alman, Fransız, İtalyan ve İsveçli şirketlerin hisselerinde artış kaydedildi.

7 MİLYAR DOLAR GELECEK
İran’ın otomotiv sektöründe önemli pay sahibi olan Fransız Renault ve Peugeot hisseleri dün yüzde 5’e yaklaşan çıkışlar yaşarken lojistik, petrokimya, havacılık ve değerli metal sektöründe faaliyet gösteren şirket hisseleri de günü yüksek kazançlarla tamamladı. Piyasalardaki hareketlilik altın ve petrol fiyatlarını da etkiledi. Altında kayıplar gün içerisinde yüzde 21’lere yaklaşırken ons fiyatı 1241 dolardan işlem gördü. Petrolün varil fiyatı da yüzde 1.7’ik düşüşle 109 dolar seviyesine indi. Diğer yandan ABD hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerde İran’a yönelik yaptırımların 6 ay boyuna hafifletilmesi sonucunda Tahran yönetiminin 7 milyar dolar gelir elde edeceği duyuruldu. Geçici anlaşmada İran’ın bloke edilen petrol gelirlerinden 4.2 milyar dola kadarını serbest bırakma imkanı sağlandı da kaydedildi.

TÜPRAŞ, HALK VE TAV’DA NÜKLEER ETKİLİ YÜKSELİŞ
İran’la Batı’nın nükleer araştırmalar konusunda anlaşması dünyada en fazla Borsa İstanbul’a yaradı. Petrol fiyatlarının düşmesi ve bunun da hem cari açığa destek olması hem de Türkiye’nin ticaretini artırması bekleniyor. Borsa İstanbul yüzde 1.18 yükselerek 76 bin 531 puandan kapandı. İran’dan ucuz petrol alma avantajına yeniden kavuşması beklenen Tüpraş hisseleri yüzde 2.79, petrol ticaretinde aracı banka görevini gören Halkbank hisseleri yüzde 2.6, bu ülkede fabrikası olan Gübre Fabrikaları’nın hisseleri ise yüzde 6 oranında yükseliş kaydetti. İran’da havalimanı yapımı ile ilgili bir anlaşması askıda olan TAV Havalimanları hissesi de yüzde 5.67 oranında tırmanışa geçti.
 
PETROLÜN VARİLİ 105 DOLARA KADAR İNEBİLİR
Anlaşmayla birlikte son 3 haftanın en sert düşüşlerinden birini yaşayan petrol fiyatları 111 dolar seviyesinden 109 dolara kadar geriledi. Anlaşma kapsamında İran’ın petrol ihracatında bir artış öngörülmüyor ancak 6 aylık bir dönemde bir azalma da beklenmiyor. Bu durum petrol fiyatlarının orta vadede 105 dolara kadar gerileyebileceği beklentisine neden oldu.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)