E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIrak petrol ihracatını iki katına çıkarıyor---

Irak petrol ihracatını iki katına çıkarıyor

Irak petrol ihracatını iki katına çıkarıyor
14 Ocak 2015 - 23:32 borsagundem.com

Irak küresel düzeyde yaşanan arz fazlasına rağmen Kerkük'teki ham petrol ihracatını iki katına çıkarıyor

Irak, küresel düzeyde yaşanan petrol arzı fazlasının fiyatları 5,5 yılın en düşük seviyesine indirdiği dönemde, Kerkük petrol sahalarından gerçekleştirdiği ihracatı haftalar içinde iki katına çıkaracak ve arzı güneye doğru artırmaya devam edecek.

Kerkük Bölgesel Konseyi'nin Petrol ve Doğal Gaz Komitesi'nin üyesi Fuad Hüseyin, ham petrol ihracatının Kerkük'te günlük 300 bin varile çıkacağını belirtti.

Hüseyin "Bölgedenyapılan ihracatı artırmak için yeni bir boru hattı eklenmesine ihtiyaç var. Hali hazırda günlük 150 bin varil ihracat yapılan Kerkük'ün sevkiyatı önce 250.000, daha sonra da 300.000 varile çıkacak" açıklamasında bulundu.

Dünyanın en büyük beşinci ham petrol rezervlerine sahip Irak, on yıllarca süren savaş ve ekonomik yaptırımların ardından enerji endüstrisini yeniden yapılandırıyor. Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad 2 Ocak'ta yaptığı açıklamada, üretimin Aralık'ta günlük 2.94 milyon varil ile 1980'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını belirtmişti.

Petrol, geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 gerileyerek 2008’deki finans krizinden bu yana en sert düşüşü gösterdi. OPEC üretimin düşürülmesi çarpılarının yanıtsız bırakırken, ABD 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştiriyor. Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dün kısa bir süre için Temmuz 2013’ten bu yana ilk kez Brent petrolünün üzerinde işlem gördü. Societe Generale SA’ya göre bu durum, Suudi Arabistan’ın kaya petrolü üretimi artışını engelleme stratejisinin işe yaradığı sinyali verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)