E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİpek Yolu canlandı! Marmaray'dan tarihi geçiş---

İpek Yolu canlandı! Marmaray'dan tarihi geçiş

İpek Yolu canlandı! Marmaray'dan tarihi geçiş
07 Kasım 2019 - 04:34 borsagundem.com

Marmaray gece yarısı tarihi bir ana tanık oldu. Çin'den gelen 850 metrelik yük treni Marmaray hattıyla Avrupa'ya geçiş yaptı

Çin'in Şian şehrinden yola çıkan China Railway Express (Çin Demiryolu Ekspresi), Ankara'da yetkililer tarafından uğurlanmasının ardından Marmaray hattına giriş yaptı. Ayrılık Çeşmesi durağına gelen tren Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme duraklarını geçerek Zeytinburnu'na ulaştı.

Toplam uzunluğu 820 metre olan 42 konteyner yüklü vagonla hareket eden tren, Avrupa'ya ulaşarak tarihe geçti.

Öte yandan konteynerlerin Avrupa kıtasına geçişi, 2 parça halinde gerçekleştirildi. Konteyner yüklü 21 vagonu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na ait bir lokomotif, kalan kısımı da Çin'den yola çıkan lokomotif çekti.

Son durak Prag

Çin'den Avrupa'ya kesintisiz giden ilk yük treni China Railway Express, 2 kıta, 10 ülke, 2 denizi aşarak, 11 bin 483 kilometrelik yolu 12 günde katedecek ve son durağı Prag'a ulaşacak.

Yükün, Bakü-Tiflis-Kars hattının ve Marmaray'ın kullanılarak orta koridor üzerinden taşınması, diğer koridorlara göre zaman ve enerji tasarrufu sağlayacak.

Türkiye güzergahında Ahılkelek, Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Kocaeli ve İstanbul'dan geçen tren, Kapıkule'den (Edirne) çıkış yaparak, Bulgaristan üzerinden rotasında devam edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan07 Kasım 2019 09:23

    Hayırlı uğurlu olsun benim çocukluk hayalimdi, 1984 yılında Haydarpaşa- Sirkeci arası çalışan demiryolu feribotunu görünce üzüldüm Acaba bir tünel ile kesintisiz gidilebilir mi diye hayal ettim. H.Paşa-Sirkeci arası mesafe kısa olduğu için demiryoluna uygun değil çok gerilerden başlamak gerek diye dedim. Sonra o kadar para nerede bu memlekette diye düşündüm. Sonradan Üsküdar'ı dolaşan tüp geçit Marmaray yapıldı ve bugün itibari ile yetersiz hale geldi. Yük trenleri geceyi beklemek durumunda kalacak. 3.Köprü üzerindeki demiryolu bir an önce yapılmalı. Gebze'ye kadar yük treni katarılarının bekleyebileceği istasyon yok, yani kapasite yetersiz olacaktır gece 3-4 tren çalışır anca.

  • Türkoğlutürk 07 Kasım 2019 08:43

    Özal tren komi ist işi deyip demiryolu yapmamıştı. Unutmadık.