E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazinİnsanlar maymun gibi---

İnsanlar maymun gibi

İnsanlar maymun gibi
11 Eylül 2013 - 10:01 borsagundem.com

ABD’de yayımlanan bir araştırma, maymunların yatırım kararlarıyla insanların seçimleri arasında fark olmadığını iddia etti

ABD merkezli Ulusal Bilim Akademisi’nin yayımladığı son bir araştırma yatırım kararları konusunda maymunlarla insanlar arasında çok fazla fark olmadığını öne sürdü. Bilim insanları Rhesus maymunu ya da Hint Şebeği olarak bilinen türden 20 maymunla, kazanmaları karşılığında su içebilecekleri bir oyun oynadı. Oyunda maymunlara iki farklı seçenek sunuldu. İlk seçenekte kazananın az da olsa su içmesi garantiyken ikinci seçenekte daha fazla su içme fırsatı yüzde 50 -50 olasılıkla sunuldu. Bu deneyde suyun aslında varlık anlamına geldiği, kan seviyesinde az su bulunan maymunların fakir, çok su bulunan maymunların ise zengin olarak kabul edildiği ifade edildi.
ZENGİN MAYMUNLAR FAKİRLERE GÖRE DAHA FAZLA RİSK ALDI
Araştırma sonuçları ise şöyle: -Zengin maymunlar fakir maymunlara göre daha fazla risk aldı. -Maymunlar, kanlarındaki su seviyesi azaldıkça garanti su seçeneğine daha fazla yöneldi. -Deney genelinde maymunlar garanti seçeneği daha fazla tercih etti.
‘İNSANLAR DA AYNI SEÇENEKLERE GİDER’
Deneyi düzenleyenler, yatırım konusunda insanların da benzer süreçlerden geçtiklerini öne sürdü. Araştırmacılar, fakir insanlar paralarını kaybetme risklerinin olmadığı ABD Hazine Tahvili ya da kazançlı hisse senetlerine yönlendirdiğini, zenginlerin ise risk alma konusunda daha hareket edebilecekleri yatırımlar yaptıklarını belirtti. Deneyin araştırmacılarından biri olan Sydney Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Agnieszka Tymula, “Maymunların insanlarla aynı şekilde riskten kaçtıkları görüldü. İnsanlara göre biraz daha fazla risk algıları yüksek ve böyle deneylerde insanların da benzer hareketler sergileyeceğinden eminiz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)