E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere'nin enflasyonunda beklenmedik yükseliş---

İngiltere'nin enflasyonunda beklenmedik yükseliş

İngiltere'nin enflasyonunda beklenmedik yükseliş
17 Ocak 2024 - 10:32 borsagundem.com

İngiltere'de enflasyon beklenmedik bir şekilde yüzde 4'e yükseldi

İngiltere'de enflasyon aralık ayında beklenmedik bir şekilde yıllık bazda %4'e yükseldi. Bu, şubat 2023'ten bu yana yıllık tüketici fiyat endeksinin yükseldiği ilk ay oldu.

Ekonomistler, kasım ayında %3,9 ile beklenenden daha keskin bir düşüş gösteren yıllık manşet Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)'nin aralık ayında %3,8'e gerilemesini bekliyorlardı.

Aralık ayında TÜFE önceki aya göre %0,4 oranında arttı. Kasım ayındaki %0,2'lik artışın ardından Aralık ayında da yüzde 0,2 artış öngörülüyonrdu

Ulusal İstatistik Ofisi, "Hem TÜFEH hem de TÜFE yıllık oranlarındaki aylık değişime en büyük yukarı yönlü katkı alkol ve tütünden gelirken, en büyük aşağı yönlü katkı gıda ve alkolsüz içeceklerden gelmiştir" açıklamasını yaptı.

Uçucu gıda, enerji, alkol ve tütün fiyatlarını hariç tutan ve yakından izlenen çekirdek TÜFE rakamı, Reuters'ın %4,9'luk tahmininin üzerinde ve kasım ayına göre değişmeyerek yıllık %5,1 olarak gerçekleşti.

ONS, çekirdek rakama en büyük yukarı yönlü katkının seyahat ve ulaşım hizmetlerinden geldiğini söyledi.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt yaptığı açıklamada, "ABD, Fransa ve Almanya'da gördüğümüz gibi, enflasyon düz bir çizgide düşmüyor, ancak planımız işe yarıyor ve buna bağlı kalmalıyız" dedi.

"Borçlanmayı kontrol altına almak için zor kararlar aldık ve şimdi köşeyi dönüyoruz, bu nedenle daha rekabetçi vergi düzeyleriyle büyümeyi artırmak da dahil olmak üzere belirlediğimiz rotada kalmamız gerekiyor."

Kaçak enflasyonu dizginlemek amacıyla son iki yılda faiz oranlarını hızla arttıran İngiltere Merkez Bankası bir sonraki para politikası toplantısını 1 Şubat'ta gerçekleştirecek.

Pazartesi günü açıklanan yeni istihdam verileri de, 2024 yılında faiz oranlarını ne zaman ve ne kadar keskin bir şekilde düşüreceğine karar verecek olan İngiliz Merkez Bankası'nın önündeki zorlu yolun altını çizdi. Piyasalar şu anda yıl boyunca gösterge faiz oranında 100 baz puandan fazla indirim fiyatlıyor.

Yılın son çeyreğinde yayınlanan boş pozisyon sayısı 49.000 azalırken, işsizlik oranı %4,2 ile büyük ölçüde sabit kaldı.

Banka için önemli bir veri noktası olan ücret artışı Kasım ayı sonuna kadar olan üç aylık dönemde önemli ölçüde yavaşlamıştır. Enflasyon bu orandan daha hızlı düştüğü için ortalama ücret reel olarak artmaya devam ediyor.

İngiltere'de imalat sanayi sektöründe daralma sürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)