E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere'de raflar kriz endişesiyle boşaltıldı---

İngiltere'de raflar kriz endişesiyle boşaltıldı

İngiltere'de raflar kriz endişesiyle boşaltıldı
10 Ekim 2021 - 05:25 borsagundem.com

İngiltere’de tedarik zincirinde yaşanan kriz sürerken, panik alışverişine başlayan vatandaşlar market raflarını boşalttı. Ülkede endişe hâkim.

İngiltere’de pandemi ve Brexit (Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması) nedeniyle kamyon şoförü sıkıntısı yaşanması, artan enerji fiyatlarının gıda sektörünü vurması nedeniyle panik alışverişi devam ediyor. Hükümet yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen, marketlerde raflar boşaldı. Birçok benzin istasyonu, ellerinde yeterli gaz ve benzin olmadığından dolayı kepenk kapadı. Uzaktan bakıldığında, ülkede müthiş bir kıtlık manzarası hâkim.

JOHNSON’DAN ÖZEL ATAMA

Başbakan Boris Johnson, çarşamba günü Manchester’da Muhafazakâr Parti konferansında yaptığı konuşmada, ülkede ekonomik kriz olduğu yönündeki söylemleri reddederek, yaşananları “Salgın krizinden sonraki dev uyanıştan beklenebilecek zorlanmalar” diye niteledi. Dün ise İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Tesco’nun eski yöneticisi Sör Dave Lewis’i, ülkedeki Tedarik zinciri krizini aşmak üzere görevlendirdi. Hali hazırda küresel tedarikte sıkıntılar olduğunu ve sektörle iletişim halinde olduklarını söyleyen Boris Johnson, Lewis’in krize kısa ve uzun vadeli çözümler getirmesini beklediklerini söyledi.

KRİZİN ÜÇ SEBEBİ

İngiltere’deki tedarik krizinin ne kadar süreceğine ya da nasıl çözüleceğine dair birçok farklı tahmin olsa da, krize gerekçe olarak üç ana sebep gösteriliyor.

1- BREXİT’İN ARTÇISI: Bunlardan ilki, Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından İngiltere’de çalışma vizesi için puana dayalı sisteme geçilmesi ve bunun da ülkede istihdam açığı yaratması. Öyle ki, başta ağır yük aracı şoförleri olmak üzere, ülkede depolama ve paketleme alanlarında da tedarik zincirine etki eden insan kaynağı açığı bulunuyor. İngiltere özellikle petrol tankeri şoförleri, gıda kamyonları şoförleri ve kümes hayvanları çalışanları için kısa dönemli vize vermeye hazırlanıyor. Çünkü ülkede en büyük endişelerden biri aralık sonundaki Noel’de sofraların hindisiz kalması.

2- ENERJİ KRİZİ: Avrupa’yı etkileyen enerji krizi İngiltere’yi de yakından ilgilendiriyor. Zira İngiltere’deki doğalgazın yüzde 48’i ülkede üretilirken, yüzde 47’si ise Avrupa’daki enerji boru hatları üzerinden Ada’ya ulaştırılıyor. Sadece yüzde 5’i farklı bölgelerden tankerlerle ülkeye getiriliyor. Avrupa’ya doğalgazın yüzde 35’i ise Rusya’dan ithal edilirken, bu doğalgazın yüzde 78’i kuzey Avrupa’ya dağıtılıyor. Dolayısıyla enerji alanında yaşanan en ufak bir dalgalanma, İngiltere’deki enerji fiyatlarını ve tedarik zincirini derinden etkiliyor. Son olarak, Rus enerji devi Gazprom’un, Batı Avrupa ülkelerine ‘Yamal-Avrupa’ boru hattı üzerinden iletilen gaz miktarını üçte bir oranında düşürmesi Britanya’da da büyük yankı buldu.

3- PANİK HAVASI: Vatandaşı etkileyen panik havası tüketimde de karşılığını buluyor. Ekonomi ve enerji tahminlerinde ibrenin olumsuza dönmesi, tüketicilerde ‘kıtlık endişesi’ olarak karşılık buldu ve marketlerde önlenemez bir panik alışverişi baş gösterdi. Hatta, Boris Johnson’ın da başında olduğu Muhafazakâr Partili bazı vekillerin de panik alışverişi yaparken görüldüğü iddia edildi. Ülkedeki pekçok süpermarkette raflar hızla boşalırken, okul yemekhanelerine uzun vadeli olması beklenen gıda krizi nedeniyle kuru ve dondurulmuş gıda stoğu yapmaları uyarısında bulunuldu.

HÜKÜMETE ‘ÜRETİM DURUR’ UYARISI

SALGIN sonrası ekonomik canlanmayla birlikte Avrupa’da doğalgaz fiyatları yüzde 400 artarken önceki gün İngiltere’de üretimde doğalgaz enerjisine bağımlı olan çelik, cam, seramik ve kâğıt sektörü temsilcileri artan doğalgaz fiyatlarına bir çare bulunmazsa yükselen enerji fiyatları nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kalacakları uyarısında bulundu. Doğalgaz yan ürünleri de gübreden gazlı içeceklere, hayvan kesiminden ürünlerin saklanmasına kadar birçok alanda kullanılıyor. Bu nedenle girdi fiyatlarındaki artışın tüketiciye de pahalıya patlayacağı ve bunun da enflasyonist bir baskı yaratacağı yorumları yapılıyor.

Fransa, kaçırılan tarihi eserleri iade edecek

Kabine pazartesi toplanacak: Gündem enflasyonla mücadele

Merkel veda ziyareti için İsrail'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Artur10 Ekim 2021 23:44

    Yokluk görmeyen avrupalılar, peynirleri azalsa kıyameti koparırlar. Bence ingilizlerin dünya nabzını yoklama taktiği...

  • ALİ RIZA KESTANECİGİLLER10 Ekim 2021 21:53

    Bence dünya yı yöneten yahudiler ingilizlere bir şeyler ima edip terbiye ettiklerini düşünmekteyim.ama ingiltereye bir şey olmaz.dünya yöneten ve en büyük sömürenlerin ikincisi bence abd den sonra gelirler.kanada avusturalya yeni zelanda bir çok sömürgeleri var.kısa süre de atlatırlar.

  • eee10 Ekim 2021 18:12

    İngiltere batarsa, 250 usd ye çevirin sterlinleri TC vatandaşı olun. İstanbuldan ev alın. Emeklimaaşınız ile ayda 20 bin tl eter, krallar gibi Türkiye de yaşarsınız :D ingiltere batsa, önce bizleri batırır... 1 sterlin  12 tl. 1 saatte kazanıyor ingilizler 10 sterlin en fakiri, Türkiyeden 1 saatlik çalışma ile, bütün sebze meyvelerden alırlar... İngilize bişe olmaz. Adamlar paraları cepde çok olunca, marketten garantiye alıyorlar kendilerini. Avrupabirliğinden çıktılar, bir çok çalışanı ülkesine gönderdiler. ingiltereden almanyaya belçikaya fransaya geçseler, zaten paralarıordada değerli. ingilizce dil bildikleri için çokda rahat iş bulurlar dünyada :D haha ingiliz batıyor diyen afganlı mültecidir , dunyadan haberi olmayan cahil sürüsü. cehalet yüzüne bu memleke tçok çekti. Z kuşağı bilgili, akıllı, kendilerinide bizleride kurtaracaklar. Ülke şahlanacak. Z kuşağı adım adım sisteme entegre olacak. yoklukla büyüdüler, dünyada gençler bolluk içinde yaşarken...

  • Tufan10 Ekim 2021 21:39

    İngiltere de batar abd de batar. Düşmez kalkmaz bir ALLAH vardır bunu öğren. Gözünüzde büyütmeyin şu batıyı. Daha öncede battılar yine batarlar. Şuanda bizde gıda fiyatları da bu avrupa yüzünden yüksek. İhracatçı sürekli avrupaya satıyor iç piyasa da gıda sıkıntısı var. Hükümet derhal ihracatı kısıtlamalıdır gıda için.

  • Çerçi10 Ekim 2021 15:42

    Yoksa siz pkk kıçı yalamıyormusunuz Bak bize demokrasi gelecek enflasyon gidecek Operasyolar dueracak Apo çıkacak Kemal sözünü tutacak haydi kahvaltıyaaa

  • Ali10 Ekim 2021 15:37

    Aaaa ordada kriz var zilleti çağırın siizi kurtarsın

  • Mucise Reis ;)10 Ekim 2021 14:46

    Acilen, Katar a yaptığımız yardımlar THY uçakları ingiltereye gitmeli... Katar sorunlu durumda iken uçaklarla bİmn marketten Özdost yoğurlarımız, sütlerimiz tek tek Katar marketlerine gitti. O zaman terör odanklı spekulatıf adım atmıyordu Bımn sonradan bozdu zam zam yapa yapa :D ... neyse acilen uçaklarla tarım kredi koperatif den gıdalar malzemeler İngiltereye gitmeli. hatta maskede gönderelim kutu kutu. Ben hala maske alamadım  bana çıkmadı : ) seneye çıkar harhalde sıra gelır. Bekliyorum...  Acilen Turk hava yollaru uçaklarımız marketlerden gıda uçurmalı bunlara, yoksa adamlar açlıkdan ölecek. 1 paund kaç para yahu ? ne götürsek satarız adamlara :D yuksek karla.

  • Nedim10 Ekim 2021 14:41

    Bu kibirli İngilizler umarım kendilerini kimlerin yönettiğinin farkına varmışlardır!  Bu cansın şimdi yine yüzsüzce  Türkiye ile ticaret  anlşaması için gelir.  Zaten gıda maddesinden başka bir şey almayacaklarını kibirli büyük elçileri izah etti.  Allah tan ticaret bakanı değişti de  bunlara Türkiye  den mal satımı sınırlandı!   Yani bu sefer boşuna kapıyı çalmayın.  

  • Zekem denen şahsa10 Ekim 2021 21:42

    Ülkemizde üretim var bunu kafana bir sok. Ama ülkemizde katma değerli üretim az bunu da kafamıza sokalım. Resmen avrupaya amelelik yapıyoruz adamlar bizi sömürüyor. Katma değerli üretim artmadan bizim ülke refeha anca büyük bir petrol vs rezerv bulursak çıkar.

  • Nedim10 Ekim 2021 20:54

    Aşağıdaki zakem  ülke üretim yapmıyor demek tam  şerefsiz yalanıdır.  230 milyar olar ihracat senin gibi saçmalamak ile olmuyor. Bu ne ahmakça bir tavır. Gıda maddeleri bulunmayıp pahalanınca söylemedik laf bırakmıyorsunuz!  Yoluna girince yine muhalefet!  Hakikaten çok arızalı bir kafa yapısı.  Gerçekten arızalı  bir kafa.  Dünya dan haberi yok.  Sabah akşam bu  zakem  gibi çatlaklar artık  toplum sorunu haline gelmeye başladı.  Biraz sonra açlık edebiyatı yaparlar karaktersizler.

  • ZAKEM10 Ekim 2021 17:32

    Hakikaten sizinki artık bir hastalığa dönüştü. Ülke üretim yapmıyor, her yeri yabancılara satmışız. Senin gibilerde yok bizim kapıyı bu sefer çalmayın yok yardım etmeyiz. Ne çektiysek sizin bu burnu havada kalanı ise çukurda halinizden çektik. Nasıl bir ruh halidir bu ya...

  • : )10 Ekim 2021 13:20

    Biz endişe etsek ne lacaz ? zaten kredi kart full dolu... alırız un, su ile karıştırır, üzerine yağ sürer, 1 ay yeriz.. neyapacaz ? ne alacaz ? en ucuzu un, kuru makarna. Allah yardım etsin. Sonra bünye o kadar zayıf ki, zart zurt yeni nesil doktora gidiyor. vitamın eksık, bunye zayıf, en küçük hastalıkda yerlerde surunmeye başladı yenı nesil. Umudum muhalefete.. Evlerin durumu ortada, evlerde sebze meyve yok.. ÇOCUKLARIMIZA, OKULDA SÜT, ET, YUMURTA, BESLENME MENULERI , FINDIK FISTIK, ESKİDEN olduğu gibi paketlerle dağıtılsın. Yoksa gelecek nesil perişan olacak. Allah yarıdım etsin cümlemize.. borç harç, cumhuriyet tarihinin en borçlu nesli biz olduk. Ama 5 kuruşda fayda gormedık. onca vergi, nereye gidiyor ? heryerde aynı fuzulu masraf. 1 dereye 3 - 5köpru, de yataklarına mılyarlarda tl bent. bazı spor tesis bına yapımları. mılyarlarca gereksız harcama. zamanlama yanlış. 1 atolye kurulsadı daha iyidi. fabrıkayıdan bırak.

  • ZAKEM10 Ekim 2021 17:37

    Beğendiğin ülkeye git diyen arkadaş, o kadar eminim ki elinde bir fırsat olsa arkana bile bakmadan gidecek durumdasın ama hala saçma bir şekilde savunuyorsun. Sizin gibiler bir de kendine inançlı der ama yediği o kadar gencin hakkı sorulduğunda ise sus pus olur. Hakikaten ölünce cennete gideceğinize inanıyor musunuz? Ulan gelecek nesil sizin yüzünüzden perişan oldu be yatacak yeriniz yok boşuna rol yapmayın.

  • Bir yoruma cevap10 Ekim 2021 16:24

    Kimin kopegisin....yalakaa

  • Bir yorum10 Ekim 2021 14:44

    Bay zübük bak madem bu ülkeyi beğenmiyorsun; kıyas yaptığın beğendiğin ülkeye git.  Hatta orada baş münafığın baş ibrikçibaşı sı  da olursun bu zeka ile!

  • AHMET ÖZBİR10 Ekim 2021 13:01

    SÖMÜRGECİ emperyalist, İslâm'ın en büyük düşmanı İngiliz Devleti, İngiliz siyaseti olduğunu İslâm âlimlerimiz bildiriyor. Çok şükür atık YİYECEK BULAMIYORLAR, BENZİNSİZLİKTEN kavruluyorlar. TÜRKİYEM ise BAŞKANLIK SİSTEMİ sayesinde SÜPER GÜÇ, SÜPER İSTİKRAR ÜZRE ŞAHLANIYOR. Sebep olanlardan Cenab-ı Allah razı olsun. Gerici parlamenter sistemi bir daha Rabbim bizlere nasip etmesin. Amin.

  • Bir yorum10 Ekim 2021 13:44

    Aktrol sen mal sın!  Ulan öküz haberiin kaynağı  belli sığır hala kafasında kurduğu imaja toz kondurmuyor!  Ulan sığır adam ol adam. Rezil embesil !    

  • Aktrol10 Ekim 2021 13:16

    Şakamısın ? ilk okul terk misin ? Adamlar Türkiyeden sebze meyve domates gemilerle aldı mı, fiyatı sen düşün Türkiye de :D  Avrupa şeftali aldı kg 10 tl den düşmedi mevsimde. adamlar incir aldı kg 25 - 30 tl. hatta hiç eve alabilen olmayan var. Adamlar parayı verdimi ihracatı yapar.. sen ne yapcaksın ? onu düşün... Eve 1 kg et alamıyoruz. millet 1 saatlık çalışma geliri ile abd de3 kg löp kemıksız et. avrupada 3 kg köp kemiksiz et alıyor... süper güç bu ise, hadi güle güle...

  • Tl nin kaderine bak10 Ekim 2021 11:15

    Bu kadar olumsuzlukta bile paraları Sterlin değer kaybetmemek için direniyor ya da bi manipülasyon var.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Mucise Reis ;)10 Ekim 2021 09:03

    adamlar ada da yaşıyor. Hepsinde para var. 1 aylık maaş ile, 5 aylık yiyecek alabilirsin. Bizde de öyle olsa herkes enslafyonda bol bol alışveriş yapar.5 Çünku, 1 saat 10- 15 birim kazanan, haftada 40 saat çalışan insanlar bunlar. diğer her dakika mesayi oluyor 1 birim yerin 1,50 birim kazanıyorsun. maaşlar asgari ücret o zaman tadından yenmıyor. 1000 paund a 5 yaşında otomobıl alıyorsun :D .Çok açım diyen varsa önce gelsin Muğladan ev alsın, 5 buyuk markete gelmedne önce döviz kurlarınız bozdursun... İstediği refahlık ve ferahlıkta yaşasın ... : )) NOT : 2009 ALIŞVERİŞ TAKALOG arat google. RESİMLER tıkla. gör bakalım farkı : ))

  • Bir yorum10 Ekim 2021 21:02

    Burada  İngilzi övüyor fino başka bir başlık altında Amerika yı uzun uzun methetmişti  (sakın karşı gelmeyin diyor.) İşte siz  zakm aktrol ve diğeri bunun için korkak aşağılık haysiyet ve karakteriniz sıfır.

  • Tekno papaz 10 Ekim 2021 09:42

    Ev ve arsalar bu sene 2 katı yaptı. Kiralarda aynı şekilde. Pazarı zaten pahalı. Ulaşım zaten zor. Muğla’da yaşamak isteyen 5 m ile gelsin yoksa çok zor bir şehir.

  • Hehe10 Ekim 2021 08:32

    Bak bizde oyle seyler varmi cunku bosaltacak para yokki para yok izdiham yok azicik buradaki yoneticileri ornek alaydi ingilizler bu duruma dusmezdi yazik yaa

  • Türkoğlutúrk10 Ekim 2021 08:26

    Adamların derdi hindisiz yılbaşı.bizim derdimiz hırsızı ugursuzu elinikolunu sallaya sallaya nasıl geziyor.