E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiING: Fed 2024’te faiz oranlarını 6 kez düşürecek---

ING: Fed 2024’te faiz oranlarını 6 kez düşürecek

ING: Fed 2024’te faiz oranlarını 6 kez düşürecek
01 Aralık 2023 - 13:18 borsagundem.com

ING, ekonomideki soğumaya işaret ederek Fed’in 2024 yılında 6 kez faiz indirimine gideceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik veriler yumuşamaya işaret ediyor, enflasyon istikrarlı şekilde düşüyor ve iş gücü piyasasında çözülmeler gözleniyor. Bunun, Fed’in faiz artırım sürecinin sonuna geldiği ve 2024 yılında bir dizi faiz indirimine kapı açtığı tahmin ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, ING, ekonominin belirgin soğuma işaretleri göstermesi nedeniyle Fed'in 2024'te faiz oranlarını 6 kez düşürmesini bekliyor.

En az altı faiz indirimi

Marketsinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ING Economics'in paylaştığı nota göre, yavaşlamanın açık işaretlerini gösteren bir ekonomi, Fed'in 2024'te faiz oranlarını en az altı kez düşüreceği anlamına geliyor.

Enflasyonun yavaşlaması, istihdam piyasasının soğuması ve tüketici harcamalarının kötüleşen görünümü, Fed'in faiz oranlarını piyasanın şu anda beklediğinden daha fazla düşürmesi gerekeceği anlamına geliyor.

ING Economics Uluslararası Baş Ekonomisti James Knightley, “Mütevazı bir büyümemiz, soğuyan enflasyonumuz ve soğuyan bir istihdam piyasamız var; tam da Fed'in görmek istediği şey. Bu, Fed'in daha fazla politika sıkılaştırmasına gerek olmadığını teyit etmeli, ancak görünüm giderek daha az olumlu görünüyor” diyor.

Knightley, Fed'in gelecek yılın ikinci çeyreğinde faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını ve altı kez 25 baz puanlık faiz indirimiyle toplamda 150 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştireceğini tahmin ediyor. Knightley, faiz indirimlerinin en az dört adet 25 baz puanlık faiz indirimiyle 2025'e kadar devam etmesini bekliyor. Bu arada vadeli işlemler piyasası, Fed'in gelecek yıl faiz oranlarını 125 baz puan düşüreceğini öne sürüyor.

Knightley'nin beklenen faiz indirimleri, bugünkü yüzde 5,33 olan Fed fon oranıyla karşılaştırıldığında efektif Federal fon oranını 2024 sonunda yaklaşık yüzde 3,83'e ve 2025 sonunda yüzde 2,83'e getireceği anlamına geliyor.

Bu faiz indirimlerinin ekonomiyi zamanla teşvik etmesi gerekiyor ancak hemen değil. Fed faiz oranlarındaki değişiklikler genellikle hissedilmeden önce 12 ila 18 ay arasında bir gecikmeyle geliyor.

Kademeli faiz indirimleri cesaret verici

Knightley tarafından öngörülen kademeli faiz indirimleri cesaret verici çünkü bu, ekonominin dirençli kalacağını ve Fed'in, ekonomi önemli ölçüde yavaşlayıp resesyona girdiğinde yaptığı gibi faiz oranlarını hemen yüzde 0'a düşürmek zorunda kalmayacağını da gösteriyor.

Knightley, haftalık işsizlik başvurularının 200.000 seviyesinde kalmasıyla iş gücü piyasasının gözle görülür şekilde soğuduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Devam eden hak talepleri 184.100'den 192.700'e yükseldi. Mevsimsel ayarlama sorunları ve veri oynaklığıyla ilgili sorular olsa da trend kesinlikle daha yüksek devam eden başvurular lehinde ve ilk talepler düşük kalmaya devam ediyor. Esasen verilen mesaj, firmaların bu konuda isteksiz olduğu yönünde. İşaretler iş gücü piyasasının soğuduğuna ancak çökmediğine dair bir mesaj veriyor.”

Ekonomi ince bir buz üzerinde

Bu arada, gerçek hane halkı harcanabilir gelirinin zayıflık işaretleri göstermesi, kredi kartı borçlarının artması ve öğrenci kredisi ödemelerinin daha fazla sıkıntı yaratması nedeniyle tüketici harcamalarının, şu an için sağlam olmasına rağmen 2024'te daha zorlu bir süreçle karşı karşıya kalması bekleniyor.

Knightley, “Veriler, gerçek hane halkı gelirlerinin uzun süredir durgun olduğunu gösteriyor. Şu ana kadar bu, tasarrufların azalması ve borçların harcama artışını artırmak için kullanılmasıyla dengelendi” diyor.

Knightley, “Ancak, daha sıkı kredi koşulları ve yüksek borçlanma maliyetleri muhtemelen hanehalkı sektörüne kredi akışı üzerinde ağır bir yük oluşturacak. Aynı zamanda pandemi döneminde biriken fazla tasarrufların giderek artan sayıda insan için tükendiğine dair artan kanıtlar da bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

Bütün bunlar, ekonominin ince bir buz üzerinde olduğunu ancak henüz kırılmadığını gösteriyor. Ve eğer Fed, ekonomi resesyona girmeden önce faiz oranlarını başarılı bir şekilde düşürebilirse kırılmayabilir de.

Aksi takdirde, bozulmuş bir ekonomi muhtemelen Fed'in faiz oranlarını düşürme konusunda bu kadar sabırlı olmayacağı anlamına gelir. UBS, Fed'in resesyona tepki olarak gelecek yıl faiz oranlarını 275 baz puan gibi devasa bir indirimle aşağı çekmesini bekliyor.

Fed’den tutarlı bir duruş bekleniyor

 

Fed yetkilisinden faiz mesajı: Faizler çok iyi yerde

 

Gözler Powell'a çevrildi

 

S&P Global: Düşen tahvil getirileri faiz artırımına kapı aralayabilir

 

Resesyon olsun ya da olmasın FED faiz indirecek

 

Fed Üyesi Waller'dan faiz indirimi mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)