E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmalat sektöründe yatay seyir---

İmalat sektöründe yatay seyir

İmalat sektöründe yatay seyir
01 Mart 2023 - 10:03 borsagundem.com

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İmalat PMI faaliyet koşullarının imalat sektörü genelinde yatay seyrettiğine işaret etti

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Şubat 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, manşet PMI şubat ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 50,1 düzeyinde gerçekleşti ve faaliyet koşullarının imalat sektörü genelinde yatay seyrettiğine işaret etti. Bununla birlikte, manşet endeksin eşik değer 50,0’nin üzerinde kalmasında tedarikçilerin teslimat sürelerindeki belirgin artış etkili oldu.

Depremin girdi temini ve teslimatında yol açtığı zorluklar nedeniyle tedarikçilerin teslimat sürelerinde son 10 ayın en yüksek oranlı artışı kaydedildi. Deprem, tedarik zincirleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra bazı firmalarda operasyonları kesintiye uğratarak sektörde üretim hacminin azalmasına da yol açtı. Yine de söz konusu azalış ılımlı düzeyde kaldı ve son bir yıllık dönemin ikinci en düşük oranında gerçekleşti.

Yeni siparişlerdeki yavaşlama da depreme bağlı olarak hız kazandı. Bununla birlikte düşüş son 16 ayın ikinci en ılımlı seviyesinde kaydedildi. Şubatta hem toplam yeni siparişlerde hem de yeni ihracat siparişlerinde ivme kaybı gözlendi. Üretim hatlarındaki duraksama ve ürün temininde yaşanan zorluklar, imalatçıların satın alma faaliyetlerini düşürmesine ve girdi stoklarının azalmasına neden oldu. Arz ve üretim ile ilgili sorunlar, bazı firmaların sipariş gereksinimlerini karşılamak için mevcut stoklara yönelmesine yol açtı. Bunun sonucu olarak nihai ürün stokları Aralık 2021’den bu yana en yüksek oranda azaldı.

Ham madde maliyetleri ve ücret artışlarının yanı sıra döviz kuru gelişmeleri, girdi fiyatlarının şubat ayında da belirgin şekilde yükselmesine yol açtı. Girdi fiyatları enflasyonu ocak ayına göre çok az değişim gösterdi ve genel olarak seri ortalamasına yakın düzeyde gerçekleşti. Buna bağlı olarak nihai ürün fiyatları da keskin şekilde arttı, ancak söz konusu artış 2022 yılı genelinde kaydedilen ortalamanın altında kaldı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Şubat ayındaki korkunç deprem, üretim hatları ve tedarik zincirleri başta olmak üzere Türk imalat sektörünü olumsuz etkiledi. Önümüzdeki aylarda depremden etkilenen bölgelerde ve sektör genelinde toparlanma belirtileri görmeyi ümit ediyoruz.”

Takip edilen 10 sektörden sadece birinde üretim arttı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI şubat ayı raporuna göre, takip edilen 10 sektörden sekizinde üretim artışı gerçekleşen ocak ayının ardından, depremin etkisiyle şubatta sadece bir sektör üretimini artırabildi. Yalnızca ana metal sanayi ile sınırlı kalan büyüme, söz konusu sektörde son iki yılın en yüksek hızına ulaştı. Üretimde en keskin gerilemenin yaşandığı gıda ürünlerinin ardından ikinci en sert düşüş elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe gerçekleşti.

Yeni siparişlerini artıran sektör sayısı da ocak ayında yedi iken şubatta üçe geriledi. Diğer yandan yeni ihracat siparişleri, başta makine ve metal ürünleri olmak üzere dört sektörde genişleme kaydetti.

Üretim endeksinin yanı sıra depremden en çok etkilenen ikinci PMI alt endeksi, tedarikçilerin ürün temininde ve teslimatında yaşadığı zorluklar nedeniyle tedarikçilerin teslimat süreleri oldu. Şubat ayında gıda ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünler hariç tüm sektörlerde teslimat süreleri artış gösterdi. En belirgin teslimat gecikmeleri ise giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları sektörlerinde yaşandı.

Depremin üretim üzerindeki olumsuz etkisine rağmen sektörlerin çoğunluğu şubat ayında istihdam artırmaya devam etti. En güçlü istihdam artışı makine ve metal ürünlerde, en belirgin düşüş ise üretimin daralma eğilimini sürdürdüğü tekstil sektöründe gözlendi. Şubat ayında girdi maliyeti enflasyonu genel olarak düşüş gösterdi. Girdi fiyatlarındaki artış yalnızca iki sektörde ivme kazanırken bu sektörler tedarik zincirlerindeki aksamalardan yoğun şekilde etkilenen giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları oldu. İlk çeyreğin ortasında satış fiyatları enflasyonu birçok sektörde hız kesmesinin yanı sıra tüm sektörlerde 2022 yılı ortalamalarının altında seyretti.

Türkiye'nin 2022 dördüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı

 

24 sektör yükseldi, çıkış en fazla o sektörlerde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )01 Mart 2023 11:57

    Ya ABD de TESLA var biliyoruz. Adam şuan ne yapacak TELEFON. Starlınk uydularını ekstra alet edabata bağlı olmadan herkese bu telefonları satacak, heryerden telefonlar çekecek. Topraklar altından, enkazlardan, dağların tepesinden, çekim gücü yüksek ve aralıksız7/24 kar yağmur fırtına tufan vb. Amaç o... Projeye bakarmısınız ? Gelecke budur. vizyon budur. Bir devletin yapamadığını x devletin firmaları yapabiliyor. Bizler bu işlere girmeliyiz. Hala baz istasyon dikip, depremde neden hatlarımı zçökuyor diyoruz. Hala fiber kablomuz yok. İnternet tam bit dandik hızlarda. :D yani vizyon ve gelecek ile çok para kazanabiliriz. Bu tesla Telefon bir apple kadar fiyat ile satılacak üstelik... Biz anca ötv+kdv+trt+özel iletişim+telsiz vb vergi koyar , faturalarından ekstra kdv tahsit etmeye çalışırız :D işte bunun için bir arpa boyu yol yok. programımız tamamen çöp diyince kızmayın. Çöp kardeşim .Tesla maliye bakanımızı alır mı ? ceo olarak mesela ? bir kere düşünün... olay bu.

  • baran01 Mart 2023 15:46

    Sensin çöp öküz pisliği.!  Hiç buralarda zırvalama git Amerikan borsasında oyna sersem.  Tesla hissesi al ne laırsan al.  Yeter ki bi defol git.

  • baran01 Mart 2023 13:40

    Uzun uzun sallayıp cahilliğini bir kez daha tescil ettin!  Ahmaklık ötesi bir ahmaklıktasın!  Hiç bir konu hakkında derinlemesine bir bilgin olmadığı gibi her bir konuyu kendince Türkiye ye karşı üstünlük vesilesi olarak gösterip  adeta Amerika ya tapının diye telkin ediyorsun.  Bu hastalıklı kafanın altında  ne olduğu belli de!  Yakında tamamen tedavisi imkansız hale geleceksin. Amerika da bir şehir kayboldu ahmak oğlan haberin var mı?  Kış şartlarında  çoğu kent iletişimsiz kaldı öküz oğlan ondan haberin var mı?  Yok tabi!  Öküzün bir şeyden haberi yok sadece  kötülemeyi bilip bir takım bilmediği konuları üstünlük vesilei olrak burada adice sallar.  Sanır ki kendini aklı ile uçuyor. Ahmak cahilliği  ile sürünüyor ama farkında değil.

  • Mucise Reis : )01 Mart 2023 11:53

    doların 19 tl.. euro nun 20 tl leri aştığı bir kur  tablosunda..yapılan yenı ekonomık programında buyuk atılımlar ve gelişimler beklerdim... Ekonomi programı tam bir çöplük haline gelmiş. Hiç bişe üretmeyen, Hayatımızda tamamen tüketidi düşüren, 2. ev ürün alan, tamir eden, vb. yavaş yavaş KÜba gibi teknolojık yönden fakırleyen ambargo yemiş bir ülkeye donuyoruz. Bu dönüşümü ülkemizi gerilere itmeye devam edecek. üretmiyoruz, üretemiyoruz. Eskiden ürettklimizide şuan üretmeiyoruz malesef, ürettiklerimizi dışarı ihracat satıyoruz ama iç piyasa yiyemiyor bile. ör: 1. sınıf aydın inciri kaç kişi 1 kg yedi ? 1 kg fındık, 1 kg ceviz vb kaç aile keyfi alabiliyor ? Avrupada ise ekmek yapma makınasına bunlar keyfi koyuluyor :D ev ekmeği pazar sabahı kahvaltısı vb... Teknolojık olarak geerileme başladı.