E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHurda metalde talep patlaması bekleniyor---

Hurda metalde talep patlaması bekleniyor

Hurda metalde talep patlaması bekleniyor
12 Ocak 2024 - 09:14 borsagundem.com

Financial Times gazetesi, İngiltere'de çelik endüstrisi yeşile dönerken hurda metal için talep patlaması yaşanacağını öngördü

Financial Times gazetesi, Birleşik Krallık çelik endüstrisi yeşile dönerken hurda metal için "patlama zamanı" olduğun yazdı. Gazete, daha temiz fırınların geri dönüştürülmüş çelik talebinde sıçramayı tetikleyeceğiniin öngörüldüğünü belirtti.

FT'nin haberine göre, Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'nin küresel madencilik araştırma direktörü Nick Pickens, geçen yıl yatırımcıların "kendilerini hurda devrimine hazırlamaları" gerektiğini söyledi.

Picken, "Metallere olan talepteki olağanüstü artış, endüstriyel emisyonları azaltma ihtiyacı ve artan enerji güvenliği endişelerinin bir araya gelmesi, geri dönüştürülmüş metal yatırımlarında uzun süreli bir artışı destekleyecektir." diye konuştu.

Wood Mackenzie'ye göre, 2022 yılında 620 milyon ila 630 milyon ton arasında olduğu tahmin edilen küresel çelik hurda talebinin, çelikte karbonsuzlaşmanın hız kazanmasıyla birlikte 2050 yılına kadar yaklaşık 1,6 kat artarak 1.000-1.020 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor.

Bunun nedeni, yeşil çelik üretiminin hurdanın yüzde 100'ünü eriten daha temiz elektrik ark fırınlarına geçmeyi içermesidir. Bu durum, hurdanın en fazla %30'unu kullanabilen geleneksel yüksek fırınlarla karşılaştırılmaktadır.

İngiltere'nin en büyük iki çelik üreticisi British Steel ve Tata Steel UK, yüksek fırınlarını kapatıp yerine elektrik arklı fırınlar kurarken çok daha fazla hurda çelik kullanmayı planladıklarını açıkladılar.

EMR CEO'su ve grubun kurucusunun oğlu Chris Sheppard, "Metal geri dönüşüm endüstrisi için var olan en büyük fırsat yeşil çeliktir" dedi ve hurda yerine "geri dönüştürülmüş çelik" terimini tercih ettiğini sözlerine ekledi.

Yakın tarihli bir raporda, endüstri ticaret kuruluşu UK Steel'in başkanı Gareth Stace şunları söyledi: "Çelik hurdası, net sıfıra hızlı geçişimizin temelini oluşturmaktadır."

Çelik endüstrisinin önündeki zorluk, daha fazla elektrik ark ocağı için girdi malzemesi olarak yeterli miktarda hurda çeliğin temin edilmesini sağlamak olacaktır.

Birleşik Krallık her yıl 10 milyon-11 milyon ton hurda çelik üretmekte ve bunun 3 milyondan azı geri dönüştürülmektedir. Geri kalanı ise yerli çelik üreticilerinden yeterli talep gelmediği için ihraç ediliyor.

UK Steel, en büyük iki çelik üreticisinin elektrik ark ocaklarına geçmesi sonucunda çelik sektöründeki hurda tüketiminin 2050 yılına kadar neredeyse üç katına çıkarak yılda 7 milyon tona ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Kızıldeniz gerilimi petrol fiyatlarına yansıdı

 

Altında 'güvenli liman' yükselişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)