E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHSBC Stratejisti: Türkiye Fed’i avantaja dönüştürebilir---

HSBC Stratejisti: Türkiye Fed’i avantaja dönüştürebilir

HSBC Stratejisti: Türkiye Fed’i avantaja dönüştürebilir
08 Mart 2016 - 06:41 borsagundem.com

‘Bu yılın ABD için tatlı’ bir yıl olmayacağını ileri süren HSBC Stratejisti David Bloom, “Fed’in 4 kez faiz artırmayacağı anlaşıldı. Bu gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkileyecek” dedi.

HSBC Grubu Küresel FX Stratejisti David Bloom, 2016’nın Amerikan ekonomisi için beklendiği gibi tatlı bir yıl olmayacağını söyledi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Bloom, dünyada ve Amerikan ekonomisinde büyüme sorunlarının devam ettiğini ve dolardaki boğa yükselişinin bittiğini söyledi.
Amerikan Merkez Bankası FED’in bu yıl dört kez faiz artırmayacağının artık anlaşıldığını ifade eden David Bloom, “ABD ekonomisi normalleşecek diye düşünüyorduk. Normalleşme olmayacağı anlaşıldı. Fed bu yıl faizi dört kez artırmayacak. Japonya ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) para genişleme politikası yürütecekler. Dolayısıyla bu beklentiler gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkileyecek” dedi.
Amerika’da seçimlerinde olması da ülkeyi etkileyeceğini ifade eden HSBC Grubu Küresel FX Stratejisti David Bloom, şöyle konuştu:
“Siyasi risk herkesi etkiler. Çin’in büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Dünya ekonomilerinde düşük büyüme nedeniyle faiz artışları da çok fazla olmayacak. Gelişmekte olan ülkelerin sermaye piyasaları ve sabit gelirli enstrümanlar iyi bir performans gösterecek. TL de daha iyi durumda.”

‘Küresel faiz düşük’

Gelişmekte olan ülkelerin 2016’ya iyi bir başlangıç yapmadığını belirten HSBC Grubu Gelişmekte Olan Piyasalar Küresel Araştırma Başkanı Dr. Murat Ülgen, bütün dünya ekonomilerinin Çin’in büyümesinden, ABD’nin politikalarından ve emtia fiyatlarındaki hareketlerden etkilendiğini söyledi.
Buna karşın ABD ekonomisinde izlenen gelişmelerden sonra 2016’nın içinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler açısından çok kötü bir yıl olmayacağını kaydeden Ülgen şunları söyledi: “Dünya yavaş bir büyüme içinde. Faiz çok yüksek olmayacak. Gelişmekte olan ülkelere akan sermaye akışlarının devam edeceğini ve istikrar kazanacağını düşünüyoruz. Dünyada merkez bankaları para genişleme politikalarına devam ediyorlar. Küresel faiz düşük kalacak. Bu gelişmekte olan ülkeler için artı bir durumdur. Hisse senetleri ve sabit getirili piyasalar iyi performans gösterecek. .” 
 
Üretim sorunlu

Türkiye’nin kademeli olarak üretimden uzaklaştığını söyleyen HSBC Türkiye Hazine ve Sermaye Piyasaları Grup Başkanı Fatih Keresteci de toplantıda şirketlerin borçluluk oranlarını analiz ettiklerini, bu alanda bir sıkıntı görmediklerini ifade etti.
Keresteci, dünyada faizin düşük kalmaya devam edeceği öngörüsüne katılarak bundan gelişmekte olan ülkelerin ve Türkiye’nin avantaj elde edebileceğini belirtti.
Türkiye için yüzde 3 büyümenin fena olmadığını belirten HSBC Türkiye Hazine ve Sermaye Piyasaları Grup Başkanı Fatih Keresteci, yıl sonu için dolar kurunun 3 TL olacağını söyledi.

Kadife Şahin / Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)